Skocz do zawartości

Adsense Podatek 2011

darkness

Rekomendowane odpowiedzi

Przeczytałem podobne tematy dotyczące podatku, jednak żaden nie porusza mojego problemu.

W 2011 roku zarobiłem z adsense bardzo duża sumkę która kilkukrotnie przewyższyła kwote wolną od podatku, nie prowadziłem wtedy jeszcze działalności gospodarczej, nie odprowadzałem comiesięcznych składek, chciałem i chcę to wszystko rozliczyć w skali roku (teraz). Czy to wporządku ? Czy teraz muszę oddać 18% z wszystkiego co zarobiłem (powiedzmy ze kosztów nie było) ? przykładowo z 20 tysięcy muszę 3600zł oddać? Umowa z google to forma najmu? dzierżawa?

Z góry dzięki za każdą odpowiedz i prosze nie odsylac mnie do ksiegowej gdyz nie ogarnia...

Nie, to nie jest w porządku, powinieneś zapłacić zaliczki w trakcie roku.

O tym, czy to ma być najem/dzierżawa, czy działalność wykonywana osobiście, można dyskutować godzinami. Ja rozliczałem jako działalność wykonywaną osobiście. Najem jest bardziej korzystny (niższa stawka podatku).

Nie, to nie jest w porządku, powinieneś zapłacić zaliczki w trakcie roku.

O tym, czy to ma być najem/dzierżawa, czy działalność wykonywana osobiście, można dyskutować godzinami. Ja rozliczałem jako działalność wykonywaną osobiście. Najem jest bardziej korzystny (niższa stawka podatku).

Czyli co powinnem zrobić w tym przypadku ? jakieś odsetki dużo one wyniosą ? czy rozliczyć się normalnie w skali roku?

W 2010, miałem wpisane przychody z adsensa w "inne zrodła dochodu"

O takie rzeczy powinieneś raczej pytać w swoim Urzędzie Skarbowym, niż na forum.

Mnie się zdarzyło w 2010 (gdy jeszcze AdSense rozliczałem jako działalność wykonywaną osobiście) nie zapłacić w jednym miesiącu zaliczki w ogóle (zwyczajnie zapomniałem) i uregulować tę płatność dopiero przy zeznaniu rocznym. Żadnych odsetek z tego powodu nie płaciłem.

W 2010 płaciłeś zaliczki?

O takie rzeczy powinieneś raczej pytać w swoim Urzędzie Skarbowym, niż na forum.

Mnie się zdarzyło w 2010 (gdy jeszcze AdSense rozliczałem jako działalność wykonywaną osobiście) nie zapłacić w jednym miesiącu zaliczki w ogóle (zwyczajnie zapomniałem) i uregulować tę płatność dopiero przy zeznaniu rocznym. Żadnych odsetek z tego powodu nie płaciłem.

W 2010 płaciłeś zaliczki?

Zadnych, a biuro rachunkowe mnie rozliczalo.

Teraz to jakaś różnica dla mnie jaką kategorie wybiorę dla przychodu ? czy będzie to najem, dzierżawa czy inne źródła? czy i tak w każdym przypadku muszę oddać 18% tego co zarobiłem?

Najem/dzierżawę można opodatkować na dwa sposoby: ryczałt lub normalnie 18%, ale to trzeba zdaje się wcześniej zgłosić, że chcesz ryczałt.

Jak w 2010 nie płaciłeś zaliczek i przeszło, to teraz też pewnie przejdzie. Najwyżej Ci naliczą odsetki za spóźnienie.

Co by nie było, to najważniejsze, że chcesz zapłacić podatek. Czy teraz zapłacisz z odsetkami czy bez chyba nie jest najważniejsze, bo nie ma odsetek od odsetek, więc nie ucieknie. Niektóre US nie wnikają czy odprowadzałeś podatek w ciągu roku - a co by nie pisać, to teraz musztarda po obiedzie. Zapłać podatek, proponuję potraktować to jako wynajem i nie odliczać kosztów przychodu. Fajnie jest się popytać w US, ale nie zawsze warto wywoływać wilka z lasu.

Oczywiście zrobisz jak uważasz :( i kogo byś się nie radził, to i tak odpowiedzialność spoczywa wyłącznie na Tobie.

Bronuś

Od jakiegoś czasu nie ma obowiązku odprowadzania comiesięcznych zaliczek - orzeczenie izby skarbowej jakiejśtam czyli wiążące, a wciąż wprowadzacie ludzi w błąd.. chociaż wiadomo, że us często robią problemy nawet jak są orzeczenia, Polska.

Najlepszy portal branży gier liczbowych Lotto to: Wyniki Lotto NET

tak usłyszałem od Pani u której składałem pita w 2011 w kwietniu - "od roku nie trzeba odprowadzać zaliczek"

edit: dodatkowo jakiś rok temu w którymś temacie podawałem orzeczenie izby skarbowej w tej sprawie, nie pamiętam gdzie to było ale nie zajarzyliście to sobie sami szukajcie

Najlepszy portal branży gier liczbowych Lotto to: Wyniki Lotto NET

W moim przypadku zakwalifikowanie reklam jako najem/dzierżawa zostało odrzucone przez Izbę Skarbową. Przychód mam wpisać w pole "inne źródła dochodu" podczas składania PIT-a rocznego bez płacenia zaliczek na podatek w ciągu roku.

Jednak interpretacja dla 1 osoby nie oznacza, że taki sam sposób rozliczania 2 osoby będzie właściwy... to jest Polska... Najlepiej oczywiście wystąpić o indywidualną interpretację podatkową.

Być może Ziemia jest piekłem innej planety...
Japonia | jQuery plugins | Restauracje japońskie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności