Skocz do zawartości

Maksymalny budżet dla każdej kampanii

Hammer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nie mam pojęcia jak ustawić maksymalny budżet dla dwóch kampanii osobno.

Dla jednej kampanii mam ustawiony dzienny 20zł

Ale czy da się ustawić dla każdej kampanii maksymalny ogólny budżet, czyli jak przekroczy kwotę 300zł to aby kampania była wstrzymywana.

Te 300zł nie miesięcznie, ale ogólnie, przekroczy 300zł i kampania jest całkowicie wstrzymywana.

Ty na poważnie z tymi kwotami, czy to tylko przykład? Z tego co pamiętam, a wyłączyłem GAD kilkanaście miesięcy temu, za 300 zł to jakieś 80 kliknięć, więc 16 godzin na śrenią frazę. Płacić za reklamę kilkaset złotych i ma ona być widoczna dobę. Hmmm

https://leczyc.pl - Oferta stacjonarnego leczenia alkoholizmu Warszawa
psychiatra Warszawa - https://psychiatra-gabinet.pl
Interesuje Cię problematyka zależności odwiedź https://medox.org.pl znajdziesz odpowiedź jak leczyć uzależnienia, tu nie leczą pedagodzy i księża tylko lekarze  i psycholodzy z uprawnieniami..

nie wiem czy tutaj ludzie nie czytają to co ja piszę albo nie chcą tego czytać i odpowiadają na pytania których nie zadałem :)

1 post

"Dla jednej kampanii mam ustawiony dzienny 20zł"

Pełna kwota dla tej kampanii to 300zł. Ma starczyć na 15 dni. Nie ważne ile kliknięcie bo nie o tym tutaj chciałem rozmawiać. Powiedzmy, że to przykład.

Druga kampania ma mieć przeznaczoną kwotę 500zł i starczy na dłużej niż 15 dni.

Pytanie czy można ustawić tak, aby pierwsza kampania po przekroczeniu 300zł mogła się sama wstrzymać. Nie że ja po 15 dniach sam wejdę i wstrzymam kampanie. Aby z całego konta ta pierwsza kampania nie zjadła mi więcej niż 300zł.

Chyba można - sprawdź reguły automatyczne

"Możesz kontrolować koszty kampanii przy użyciu budżetu dziennego, ale możesz także ograniczać wydatki miesięczne. Stosuje się do tego regułę automatyczną uruchamianą codziennie rano i wstrzymującą wszystkie kampanie, których koszt przekroczył np. 200 PLN w danym miesiącu. Można w tym celu zastosować częstotliwość „Codziennie”, a w polu „korzystam z danych z” wybrać wartość „Ten sam miesiąc”.

Więcej informacji tutaj

https://support.google.com/adwords/bin/answ...;answer=1320536

Nigdy tego nie stosowałem

Sredcznie Budowlane Zapraszam  Narzedziak24.pl

czy ktoś sie orientuje czy kasa z kuponów promocyjnych jest inaczej ściągana niż jak się przeleje kasę? Miałem kupon na 150zł i zauważyłem, że powstały ograniczenia względem wyboru fraz. Chciałem aby kampania szła na wybrane przeze mnie frazy , czyli na takie na które jestem kiepsko wypozycjonowany, np. nie chciałem aby reklama pojawiała sie na fraze torty warszawa a jedynie na fraze torty dla dzieci warszawa i inne które sobie wybrałem. Dodatkowo dodałem fraze torty warszawa do fraz wykluczających aby jej nie brał pod uwage. Jednak google blokował moją reklame i nie wyświetlał dopóki nie dodałem frazy torty warszawa! Jest to złodziejstwo ze strony googla bo na ta frazę jestem na pierwszym miejscu i nie chce aby ludzie klikali w reklamę, wole przeznaczyć kasę na inne frazy a google zmusza mnie do dodania tej frazy i tym samym kasa znika w kilka dni. Czy ktoś miał podobny problem??

@Hammer możesz skorzystać z automatyzacji bądź prostrzego elementu jak daty zakończenia kampanii. Wejdź w ustawienia kampanii i zjedź do części związanej z datą rozpoczęcia i datą zakończenia - edytuj datę zakończenia - ustaw na 15 dni od daty uruchomienia.

Pamiętaj, że budżet dzienny pomnożony przez 30 dni daje budżet miesięczny i google ma nie przekroczyć budżetu dziennego. W przypadku 15 dni może nastąpić przekroczenie tego budżetu...

@konradg sprawdź czy poprawnie wykluczyłeś frazę - nie ma takiej możliwości, że skorzystanie z kuponu ograniczylo Ci jakiekolwiek funkcje na koncie. Możliwe, że źle użyłeś wykluczenia co powodowało brak wyświetleń na inne frazy.

Pmiętaj o dopasowaniach fraz.

@konradg dlaczego nei wejdziesz na konto i nie sprawdzisz pewnych rzeczy na samym koncie?? Po co prosisz kogoś, żeby Ci sprawdzał czy reklama się wyświetla?

Na koncie sąodpowiednie narzędzia do sprawdzenia czy reklama jest wyświetlana czy też nie - narzędzie diagnozy reklam.

Każde wyświetlenie Twojej reklamy i brak kliknięcia to zaniżenie współczynnika klikalności - co za tym idzie pogorszenei wyniku jakości i większe stawki za kliknięcie.

Nie rób tak, ponieważ pogarszasz te parametry a co za tym idzie płacisz więcej za kliknięcie.

Druga sprawa to same kupony.

Kupon możesz wykorzystać tylko raz. Dla pierwszej reklamy. Zapoznaj się z regulaminem kuponów adwords. Złamanie tego regulaminu kończy się zbanowaniem konta i wszystkich powiązanych kont tak w przeszłości jak i w przyszłości.

@Hammer napisz czy rozwiązałeś swój problem. Napisz również czy nie łatwiej było stworzyć dla każdej kampanii odrębnego konta - podczepić je do MCK co dałoby ci nadzór nad oboma kontami. Na każdym koncie ustawiasz odrębny budżet dzienny i masz po problemie.

Hej.

W tej automatyzacji myślałem, że mam wszystko dobrze ustawione, ale do końca chyba to tak nie działa jak chcę.

Wybrałem regułę "wstrzymaj słowa kluczowe" wymagania koszt>kwota np. 100zł. Czyli jeśli koszt kampanii jest większy równy niż 100zł to powinno wstrzymać wybrane słowa. Ale nawet jak dla testów wybrałem koszt>1zł to dalej słowa się wyświetlają i nie są wstrzymywane.

Więc do końca nie wiem jak to ma zadziałać.

Co do osobnych kont no to byłoby najlepsze rozwiązanie, ale po prostu chciałem trzymać wszystko na swoim koncie aby na moje dane szły fakturki z Google.

Redjasper a Ty jak rozwiązujesz takie sprawy jak np. kilkunastu klientów. Zakładasz konta każdemu?

Jako agencja mogę zakładać każdemu Klientowi odrębne konta adwords. To jedyne słuszne rozwiązanie, ponieważ nie mogę mieć kilku Klientów na jednym koncie z prostej przyczyny - nie upilnuje budżetów.

Schemat działania jest bardzo prosty. Zakładasz konto dla danego Klienta - na danym koncie możesz temu Klientowi założyć x kampanii - dlaczego kilka kampanii?

Ponieważ prowadząc kampanię na sieć reklamową i sieć wyszukiwania już powinieneś rozdzielić sieci na dwie kampanie. Dodatkowo jeśli Klient chce prowadzić reklamę na różne kraje i języki to dla każdego kraju czy języka tworzysz nową kampanię, itd. itp.

W regulaminie google adwords faktycznie ejst napisane, że zwykły użytkownik może posiadać tylko jedno konto, ale często zakładane jest więcej...

Poczytaj o Moim Centrum Klienta https://support.google.com/adwords/bin/answ...;answer=1704399

To takie duże konto adwords, w którym umieszczasz wszystkie inne konta - logujesz się jednym loginem i hasłem i masz dostęp do wszystkich kont.

Tworząc kolejne konta adwords dodajesz w rozliczeniach swoje dane, żeby faktury generowały się na Twoje dane.

Pamiętaj jednak, że to nie służy do wrzucania 10 kuponów adwords na 10 kont - google to wyłapie i zablokuje wszystkie powiązane konta.

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności