Skocz do zawartości

Czy Google jest taka naiwne?

przemeks

Rekomendowane odpowiedzi

Natrafiłem ostatnimi czasu na jakieś żałosne spam zaplecza Pobieraczka i zauważyłem, że Google się łapie na ich mega prymitywną praktykę oszukiwania snippetów. Wrzucają w kod strony schemat pod snippety z oceną i liczbą głosów, a w nich przy każdym refreshu lądują losowe wartości liczbowe. Widziałem już takich spamów mnóstwo i wszystkie miały snippety w SERP'ach. Czy naprawdę tak łatwo fake'ować snippety?

Prosty kod stosowany na spamach:

<span class='rating'><b>Ocena :</b>

<span class='average'>9</span>/<span class='best'>10</span>

<b>Oddanych głosów :</b> <span class='votes'>86</span>

Mało tego: Zapomniałem dodać, że liczba głosów (votes) przy następnym F5 nie koniecznie jest wyższa niż wcześniej ;] Czasem podstrona ma 400, a po następnym F5 90 ;]

Mod: literówka w tytule - jeśli można, to proszę o korektę.

Trudno nazwać to działanie oszukaniem snippetów. One po prostu prezentują dane na podstawie tego co zastaną na stronie... To tak jakby zmianę tytułu strony w SERP'ach, uzyskaną dzięki zmianie zawartości tagu title na stronie nazwać oszustwem.

Na emeryturze po SEO zajmuję się R&D.

Chodzi mi o to, że Google ma takie wspaniałe algorytmy, a daje się nabrać na perfidnie fake'owe dane. Ja rozumiem, że gdyby zrobili to jakoś naturalnie, tzn. z upływem czasu rośnie liczba głosów, a uśredniona ocena oscyluje w jakimś sensownym zakresie, to ok, ale na tym spamach za każdym razem lecą losowe liczby głosów i ocena. Trochę słabo...

...

Toć ja o tym już pisałem w innym wątku to mnie ludzie wyśmiewają że spamu nima.

Te wyniki tych fake adresów zalewają całą wyszukiwarkę a witryny porządne stoją w miejscu za filtrowane i po banowane, zacznę i ja spamować i grać nieczysto bo do tej pory to to wszystko uczciwie robiłem i to dostałem po tyłku od googla, a taki spam którego jest pełno w sieci nie leci na dno. Google jest naiwne bo to przecież robot jest a nie istota myśląca i przez takie wyniki stracą internautów którzy będą wyszukiwać coś w google a wyniki dostana spamerskie.

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności