Skocz do zawartości

Przekierowanie subdomeny na folder główny

Favik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chciałbym przekierować subdomenę np "forum.mojadomena.pl" na folder główny tam gdzie jest podpięta domena główna. Sprawa tyczy się serwera dedykowanego. W directadminie mogę utworzyć subdomenę ale wskazuje ona na folder "forum" w katalogu głównym, a to nie za bardzo mi się podoba. Da się to zrobić przez DNS? Czytałem coś o polach CNAME jednak nie wiem jak to dokładnie skonfigurować.

Wstawiając wildcard czyli:

// pole strefy DNS
*	A	<IP>
// w Httpd.conf Customization
ServerAlias *.|DOMAIN|

działa, tzn pod każdą subdomeną widzę to samo co na głównej, jednak to nie jest za dobre rozwiązanie

Idąc dalej, wstawiając:

|*if SUB="altstatic"|
|?DOCROOT=/home/admin/domains/nazwadomeny.pl/public_html|
|*endif|

na stronie pojawia się napis "Apache is functioning normally"

próbowałem też:

ServerAlias altstatic.nazwadomeny.pl nazwadomeny.pl

nie wpisująć nic ponad standardowego w pola strefy DNS, też nic, tzn raz napis "Apache is functioning normally" zaraz potem błąd połączenia.

Może coś jednak trzeba dodać do strefy DNS?

Usuń całkiem subdomenę, dodaj rekord w DNS dla swojej subdomeny: forum IN CNAME example.com. Później dodaj alias w virtualhoscie dla domeny example.com forum.example.com.

Ogólnie są dwa wyjścia, jeden w którym dodajesz subdomenę jako alias domeny i drógi, który zmieniasz document root w osobnym virtualhost dla forums.example.com.

Quas Primas

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności