Skocz do zawartości

Adsense a działalność gospodarcza

robert1

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem.

Prowadzę działalność gospodarczą, NIE jestem vatowcem, wystawiam rachunki. Pod koniec marca dostałem przelew od adsense. Muszę wystawić rachunek i teraz nie wiem jak. Jest tak wiele różnych odpowiedzi, że się pogubiłem. Co śmieszniejsze byłem dziś w US i sami nie wiedzą... Jutro będę dzwonił do jakiegoś innego US w większym mieście, lecz dobrze by było dowiedzieć się od forumowiczów.

Jak to jest z tymi NIPami UE, VAT UE itp. Nie chce wchodzić na VAT, bo mi się to nie opłaca. Proszę o pomoc.

Sam mam działalność, nie jestem vatowcem, ale żeby zarabiać na AdSense muszę mieć nip eu i posiadanie tego nipu nie jest równoznaczne z byciem vatowcem (musisz złożyć jakiś druczek, niestety nie pamiętam jaki w zeszłym roku to robiłem). Nie masz biura rachunkowego? Tam Ci powinni to wyjaśnić. Generalnie NIE MUSISZ być vatowcem by zarabiać na AdSense.

Kwestie Adsense są tu poniekąd drugorzędne. Ważne jest to, że zamierzasz wystawić rachunek dla kontrahenta zagranicznego z terenu UE, więc powinieneś posiadać NIP UE, który różni się od tego polskiego, że ma PL na początku.

Warto też przeczytać wcześniejsze posty np.: https://www.forum.optymalizacja.com/index.p...howtopic=147968

A na koniec: tu na forum możesz uzyskać błędne informacje, więc lepiej pytaj w informacji podatkowej.

Bronuś

Druczek nazywa się VAT-R. W Twoim przypadku będzie trzeba zaznaczyć kwadrat 61.

61. podatnik niepodlegający obowiązkowi rejestracji jako podatnik VAT czynny będzie świadczył lub świadczy usługi, do których stosuje się art.100 ust.1 pkt 4 ustawy, lub będzie nabywał lub nabywa usługi, do których stosuje...

Dotyczy "nie-vatowców", którzy planują import lub export usług opodatkowanych VAT-em.

link jak wypełnić całość

edyta:link

Dzięki chłopaki. VAT-R złożony.

Jednak mam jeszcze kilka pytań:

1. Rozumiem, że mam wystawić normalny rachunek (nie fakturę - nie jestem VATowcem)?

2. Co wpisać na rachunku? Czy może być to np: "Za najem powierzchni reklamowej na stronie - Google Adsense", czy może muszę wpisać coś konkretnego?

3. Jak to jest z datami wystawiania. Płatność miałem wyliczoną ile dostanę euro dnia 7 marca 2012. Przelew poszedł 26 marca, a doszedł 27 marca. Z jaką datą mam wystawić rachunek? Płatność była sumowana z poprzednich miesięcy (grudzień, styczeń i luty).

4. Konto firmowe mam w Millenium. Kwota, którą dostałem jest w PLN. Nie mam na wyciągu, ani w opcjach banku możliwości sprawdzenia jak oni to przeliczali po jakim kursie... Jak mam to wykazać na rachunku? Czy mam po prostu wpisać kwotę w PLN, czy przeliczyć jakoś z euro na złotówki?

5. Czy jak już będę miał gotowy rachunek to czy mam go wysłać do siedziby google (pocztowo/mailowo)? Czy jest to zbędne i wystarczy tylko zaksięgować u siebie?

Za późno się z tym wszystkim wziąłem, czas mnie bardzo bardzo nagli. Wg księgowej mam czas do 15 kwietnia ;/ Będę ogromnie wdzięczny za pomoc.

Ja wystawiam faktury, ale sądzę że z rachunkami jest tak samo.

1. tak, bo skoro wszystkim wystawiasz rachunki to Google też. Google nie potrzebuje Twoich rachunków i trzymasz je tylko dla skarbówki.

2. moja księgowa powiedziała, że może być "Dostarczanie przestrzeni reklamowej Google Adsense". Jednak nie jest to bardzo istotne.

3.

Data wystawienia: dzień w którym wystawiasz rachunek. Może być dzień otrzymania pieniędzy.

Data sprzedaży: ostatni dzień, w którym naliczane są pieniądze do obecnej wypłaty. Czyli w Twoim przypadku to był 31 Marzec. Księgowa mówiła mi że może być również jako sprzedaż ciągła np. 2012.03 (bez konkrentego dnia, tylko miesiąc). Mówiła też, że wiekszość ludzi pisze 3 takie same daty (otrzymania, wystawienia i płatności) jak otrzymanie płatności i nigdy się skarbówka nie czepia.

Termin płatności: dzień w którym dostałeś pieniądze na konto.

4. Na rachunku piszesz kwotę w złotówkach. Jeśli miałbyś na wyciągu inną walutę to wtedy trzebaby przeliczyć.

5. Rachunek potrzebny jest tylko Tobie i księgujesz go u siebie. W Google nie wiedzieliby pewnie co z nim zrobić :)

Tutaj masz inny opis jak wystawić fakturę z danymi i NIP EU Google.

Jeśli masz księgową, to ona powinna Ci to wszystko powiedzieć. Czas jakoś specjalnie nie nagli, bo podatek dochodowy płacisz do 20, no chyba że księgowa powiedziała, że rachunki masz jej przynosić do tego czasu.

• 1 miesiąc temu...
Wpis na blogu nie traktuje bezpośrednio o AdSense, ale warto poczytać w kwestii VAT-UE

https://blog.ifirma.pl/2012/05/obowiazek-re...odatnik-vat-ue/

gdy wartość nabytych towarów z UE przekroczy kwotę 50. 000 zł rocznie. Do momentu przekroczenia podanego limitu nievatowiec jest zwolniony z obowiązku naliczania podatku VAT. Osiągnięcie kwoty granicznej powoduje u podatnika zwolnionego z VAT obowiązek opodatkowania transakcji i wykazania podatku należnego na deklaracji VAT-8. Podatek VAT jest księgowany jako koszt podnoszący wartość nabytego towaru. Podatnik może dobrowolnie zarejestrować się jako podatnik VAT-UE przed przekroczeniem limitu.

czyli z tego wynika ze ten limit dotyczy tylko towarow, a dla google adsense trzeba miec nadany nip-ue juz przez pierwsza wyplatą?

czyli z tego wynika ze ten limit dotyczy tylko towarow, a dla google adsense trzeba miec nadany nip-ue juz przez pierwsza wyplatą?

Na moje oko to nawet przed pierwszym wyświetleniem reklamy (przed wykonaniem usługi), ale nie ma co się bawić w aptekę

No i chyba spojrzałeś na nie ten punkt z tego bloga o VAT-UE

Nievatowcy zobowiązani są do zgłoszenia rejestracyjnego do VAT-UE w następujących przypadkach:

(...)

2.przed dniem świadczenia pierwszej usługi

dla podatników VAT-UE lub osób prawnych niebędących podatnikami, ale zidentyfikowanych na potrzeby VAT-UE, dla których miejsce świadczenia (kraj opodatkowania) zostało określone w kraju, w którym nabywca ma siedzibę, stałe miejsce działalności lub zamieszkania, inne niż zwolnione od podatku od wartości dodanej lub opodatkowanej stawką 0% (art. 100 ust. 1 pkt 4). Jest to sprzedaż usług na rzecz podatników z UE, dla których miejsce świadczenia zostało określone w kraju nabywcy;

Bronuś

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności