Skocz do zawartości

[opinia] Niepoważna firma AZ.pl

wojtek.g

Rekomendowane odpowiedzi

Ja jestem niezadowolony z AZ z kilku względów. Pierwszy raz jak miałem z nimi do czynienia to moja stronka na wordpresie chodziła u nich strasznie wolno - gdy przeniosłem się do innego tańszego dostawcy o dziwo wszytko było okej. Drugi raz to kiedy kupowałem domenę, coś im się ubzdurało i chcieli ode mnie pisma, że prowadzę działalność (kopia wpisu do bazy przedsiębiorców) - pismo wysłałem, a domeny nie zarejestrowali ...

• Odpowiedzi 83
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

@wojtek.g

Musisz postawić się w sytuacji az. Starają się dbać o jakość usługi dla wszystkich klientów. Nikt nie może pozwolić sobie na utrzymywanie klienta, który wykorzystuje 90% serwera współdzielonego. Jeśli zapychasz serwer to pozostałe 100/200/300 stron działających na tym serwerze chodzi wolno. Co zrobić - wyrzucić takiego klienta czy tłumaczyć się pozostałym 200? Może moja 'logika' działa inaczej :D ale podpowiada mi co innego - nie można spodziewać się za 100 czy 200 zł rocznie serwera, który pociągnie to co powinno stać na dedyku czy vpsie. Usługa adekwatna do jej ceny.

Jedyne 'ale' w tej sprawie to antydatowanie pisma i wywalenie przed czasem określonym w umowie.

SEO BulletProof VPS.

Załóż konto na dropbox.

@wojtek.g

Musisz postawić się w sytuacji az. Starają się dbać o jakość usługi dla wszystkich klientów. Nikt nie może pozwolić sobie na utrzymywanie klienta, który wykorzystuje 90% serwera współdzielonego. Jeśli zapychasz serwer to pozostałe 100/200/300 stron działających na tym serwerze chodzi wolno. Co zrobić - wyrzucić takiego klienta czy tłumaczyć się pozostałym 200? Może moja 'logika' działa inaczej :D ale podpowiada mi co innego - nie można spodziewać się za 100 czy 200 zł rocznie serwera, który pociągnie to co powinno stać na dedyku czy vpsie. Usługa adekwatna do jej ceny.

Jedyne 'ale' w tej sprawie to antydatowanie pisma i wywalenie przed czasem określonym w umowie.

Nie musisz mi tłumaczyć podstaw działania serwerów współdzielonych. Nie na te zasady się jednak skarże i nie one są powodem mojej opinii o AZ.pl. Dowodem ich nieprofesjonalizmu jest to jak "podziękowali" klientowi który nie złamał regulaminu i nie przekroczył ŻADNYCH z ograniczeń serwera łącznie z obciążeniem CPU co jak rozumiem sugerujesz. Jak mówię - oczywistym jest, że nie monitorowałem sytuacji całą dobę, ale czy nie uważasz że szanująca się firma powinna poinformować mnie o nieprawidłowościach jeżeli takowe wytąpiły? Wnioskuje zatem, że nie wystąpiły. W moim mniemaniu, poprostu ŚMIAŁEM wykożystać to co w swojej ofercie proponują - nic ponad to, a nawet sporo poniżej tego.

Jednakże, jak mówiłem, firma łowi frajerów którzy na 25GB powierzchni ustawią jedną wizytóweczke z odwiedzinami na poziomie kilku osób dziennie. Takich klientów nie przestrzegam. Przestrzegam jednakże wszystkich Was którzy chcieliby faktycznie skożystać z parametrów rzekomo oferowanych przez tą firmę - stracicie tylko czas. Dlatego zdecydowanie odradzam usługi hostingowe firmy AZ.pl do zastosowań biznesowych.

Też wydaje mi się, że możliwość wypowiedzenia umowy bez podania przyczyn przy oferowaniu usług bez limitu to jakieś podejrzane.

z tego co się orientuję to w przypadku gdy umowa jest na okres oznaczony można ją bez uzasadnienia wypowiedzieć, a w przypadku gdy jest na nieoznaczony musi być uzasadnienie działań, pozatym AZ nie ma dobrej opini (jeden mały blog może pójdzie, ale 8?)

Jakub Jaworowicz

Zobacz mój Blog o WordPress i Marketingu

Każda ze stron ma prawo wypowiedzieć umowę.

Punkt o wypowiedzeniu umowy powinien brzmieć mniej więcej tak:

Każda ze stron umowy może ją wypowiedzieć, z zachowaniem 30-dniowego okresu wypowiedzenia, bez konieczności podania przyczyny.

Niestety, regulaminy trzeba czytać. Jeśli mamy cień wątpliwości po prostu nie korzystamy z usług.

Teraz, płacz po forach nic nie da.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Każda ze stron ma prawo wypowiedzieć umowę.

Punkt o wypowiedzeniu umowy powinien brzmieć mniej więcej tak:

Każda ze stron umowy może ją wypowiedzieć, z zachowaniem 30-dniowego okresu wypowiedzenia, bez konieczności podania przyczyny.

Niestety, regulaminy trzeba czytać. Jeśli mamy cień wątpliwości po prostu nie korzystamy z usług.

Teraz, płacz po forach nic nie da.

O, no i jesteś w błędzie. Mam nadzieje, że da bardzo wiele :D Jeżeli uchronię choć kilku poważnych projektantów stron, webmasterów, pozycjonerów od dokonania złego wyboru firmy hostingowej to da :) A o mnie się nie martw, bo dostrzegłem tu wielką troskę, ja już dawno przeniesiony na inny hosting ;)

Zrozumiał tak samo jak i Ty to rozumiesz, bez urazy oczywiście.

Nic nie szkodzi, nie obrażam się :) Nie chcę, abyś uznał, że ja twoich racji nie biorę pod uwagę, ale staram się przekonać Forumowiczów - w tym i Ciebie do swoich racji o których jestem przekonany :)

Oczywiście, rozumiemy z kolegą lojtas sprawę podobnie. Zrozumiał, że jak się oferuje pewne parametry: transfer, powierzchnia dyskowa, nieograniczona liczba domen do podpięcia, wykorzystanie CPU to poważna, rzetelna firma, którą AZ.pl w mojej opinii nie jest, powinna mieć możliwości się z takiej oferty wywiązać. Tylko i aż tyle :) Przecież chyba rolą mnie jako konsumenta nie jest zakładanie z góry, że firma, poniekąd znana, jest w najlepszym razie niekompetentna, a w najgorszym po prostu nabija mnie w butelkę? Moją rolą nie jest przyjmowanie z góry, że jeżeli mam napisane nielimitowana liczba domen do podpięcia, to jak podepnę max 2 to ta firma łaskawie nie będzie miała nic przeciwko, ale jak już więcej to nadwyrężę ich serwery. Serwery powinny być ustawione albo tak aby móc podpiąć tylko te przysłowiowe dwie domeny, albo być przygotowane na to, że ktoś zechce wykorzystać to za co zapłacił i podepnie więcej.

Mówmy o nierzetelności firm z którymi współpracujemy - tylko w ten sposób można uchronić się przed stratami i nerwami :) I tylko tak można sprawić, aby ten rynek był choć trochę lepszy i aby hostingodawcy brali odpowiedzialność za to co oferują :)

poważnych projektantów stron, webmasterów, pozycjonerów

Poważny projektant/webmaster/pozycjoner wie na co można sobie pozwolić, a na co nie, na współdzielonym hostingu. Twoje "przysłowiowe dwie domeny" mają się nijak do tej sytuacji. Twoje 2 czy 200 domen nie zrobi na serwerze dns żadnego wrażenia a 2 słabe skrypty mogą tak obciążyć SQL, że nie będzie dostępny. Napiszę zaraz trochę kodu gdzie w pętli będą ładował jakieś zapytania do SQL, wrzucę 5 takich na serwer, odpalę cronem i będę smarował po forach, że mnie wyrzucili.

8 "poważnych" serwisów od "poważnego" webmastera na współdzielonym hostingu - od dzisiaj moja nowa def. "poważnego" internetowego biznesu.

Nowy user, temat również na innych forach, jak dla mnie 'kreatywny marketingowiec' robi konkurencji koło pióra. Napisz jeszcze gdzie przeniosłeś swoje serwisy i będzie komplet. Dla mnie EOT.

SEO BulletProof VPS.

Załóż konto na dropbox.

Napiszę zaraz trochę kodu gdzie w pętli będą ładował jakieś zapytania do SQL, wrzucę 5 takich na serwer, odpalę cronem i będę smarował po forach, że mnie wyrzucili.

Zacznijmy od tego że różnice w tym co tolerują hostingi i jak obliczają obciążenie/jak są skonfigurowane jest gigantyczne. Na jednym hostingu dużą ilość stron na sqlite zajeżdżała konto (googlebot praktycznie nie schodził ze stron) - obciążenie cpu dochodziło do ponad 10%, na innym koncie hostingowym dokładnie te same strony powodują obciążenie nie przekraczające 1% cpu. Akurat w AZ pod kątem obciążenia CPU jest dosyć kiepsko i nawet mała ilość takich stron zajeżdża konto i powoduje zablokowanie - wszystko zależy od hostingu i od adminów, procent cpu procentowi cpu niestety nie równy i w zasadzie bez przetestowania w praktyce nie można niczego stwierdzić.

Skuteczne pozycjonowanie stron www | Nowe randki internetowe

Nic nie szkodzi, nie obrażam się :) Nie chcę, abyś uznał, że ja twoich racji nie biorę pod uwagę, ale staram się przekonać Forumowiczów - w tym i Ciebie do swoich racji o których jestem przekonany ;)

to zdanie brzmi tak samo czytane od przodu do tyłu i na odwrót. pokazuje, jak niewiele masz racji.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Może i jest to reklama, ale temat ogólnie wartościowy u siebie na forach nazwałem to wartościowym spamem - wywołuje dyskusje dość ciekawą na temat tego jaki jest "poważny webmaster" i prawdziwości "złotych ofert"

Kojarzycie reklamę w pociągach REGIO i niektórych TLK o zasadach bezpieczeństwa w domu i pociągu i tam było takie fajne zdanie

"Nie ma super ofert - Towaro pochodzi prawdopodobnie z kradzieży, jest podrobiony lub niepełnowartościowy"

Nigdy nie kupowałem serwera w AZ miałem co prawda dyski online do domen, ale one nawet nie spełniają moich wymogów na to żeby trzymać tam dokumenty, a więc mniemam, że strony internetowe byłyby tak samo u nich w złej kondycji jak dostępność (i bezpieczeństwo) dokumentów :P

W Naszym świecie nie ma Złota - jest to coś czemu my nadaliśmy jakąś wartość - jeżeli jest jakaś marka odzieżowa "dobra" np. słaby reserved to tylko ludzie i dobry marketing nadało to jakąś wartość z serwerami AZ jest podobnie - gdybyś nie był żółty i poczytałbyś przed zakupem kilka tematów z serio (o zgrozo) który serwer wybrać to wiedziałbyś jaka jest opinia o tych serwerach tutaj ;)

Jakub Jaworowicz

Zobacz mój Blog o WordPress i Marketingu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności