Skocz do zawartości

Robak w wordpressie? Śladowe wejścia z google.

Rekomendowane odpowiedzi

Dotychczas na mojego bloga wchodziło z samego google około 100 osób. Od tygodnie wchodzi max 7. Strona jest w wyszukiwarce na tym samym miejscu na frazy na które wcześniej byłą wysoko. Przy jednym wpisie zauważyłem dziwne przekierowanie po kliknięciu w tytuł newsa przenosiło mnie do google zamiast do artykułu a teraz pojawia się napis "Firefox nie może odnaleźć serwera wasera.ru."

Strony od roku nie katologuję i nie prowadzę żadnych zabiegów SEO. Nie mam pojęcia czy to jakiś robak czy co :/ Sprawdziłem na mypagerank.pl i blog nie ma bana. Jak myślicie co to może być?

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Coś nie robiłeś ostatnio z przyjaznymi linkami, nie bawiłeś się w jakieś wtyczki SEO? Nie wiem czy zauważyłeś, ale jak przeklikniesz się z google to wtedy masz przekierowanie na tą stronę, jak skopiujesz adres, i wkleisz w przeglądarkę to przejdziesz na swoją stronę. Sugeruje to, że coś wykorzystuje nagłówek referer z google do wykonania przekierowania. Jak przeszczekujesz się np.: z szukaj.wp.pl to wszystko jest ok. Słowem - coś Ci robi przekierowanie z google. Raczej w PHP. trzeba by poszukać.

EDIT:

Opcję z PHP wyciął już Beerbant więc wyczyść JS.

kiedy sie to pojawiło , strona przekierowuje na inny adres, może być to wina jeśli coś pobrałeś wtyczka, często zdaża się to na szablonach złośliwy kod.

wgraj jakiś backup przynajmiej z 2 tyg przed tym, sprawdź logi może być to sprawa crackerów , wielu ruskich włamuje się na wordpress i przekierowuje specialnie, widać po adresie na który kieruje.

Tydzień temu zauważyłem spadek na święta jednak wyjechałęm i nie miałem dostępu do neta. Dopiero dziś w analytic widze takie spadki.

Wtyczek nie pobierałem, szablonów też. Wyrzuciłem ten zainfekowany wpis. Mam nadzieję, że tam gdzie mam serwer mają backup bo kontakt z web hosting solutions mam prawie zerowy.

Google nie załapało wpisu tylko jak by główna kierowała do tej strony z perspektywy użytkownika widać że wszystko jest ok, ale z sprawy google nie, osoba znająca się w tym temacie powinna się wypowiedzieć, moim zdaniej podmieniony kod, nie ingeruje w działanie strony ale, google go widzi jako przekierowanie.

Dzięki!

Wiecie jak się tego pozbyć, zabezpieczyć na pyszłość oraz wrócić na pozycje?

wyczyść wszystkie pliki JS wgraj na nowo, uaktualnij WP, zmień hasła, zainstaluj dodatki poprawiające bezpieczeństwo , najlepiej wyczyść cały folder public_html

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności