Skocz do zawartości

(Szukałem/czytałem) Google Maps

k0l3c

Rekomendowane odpowiedzi

Kristobal, zatem podziel się doświadczeniem.

Linkowałeś do samej wizytówki? do wizytówki po frazie? czy do podstrony na której jest wszczepiona mapka?

I ile mniej więcej poszło nakładu, oraz obrazowo gdzie? fora? precle?

Mam jedną ze stron właśnie tak, że ma 1e miejsce, niżej są same mapki i wśród nich znowu ona, ale nie jestem w stanie stwierdzić

w jaki sposób to się stało. Dawne czasy, bynajmniej na pewno nie linkowałem mapki, a sama strona jak i mapka, są zwyczajnie stare.

No i fraza chyba mało konkurencyjna.

penguins.jpg

Odwiedzaj regularnie mój blog o seo na lukaszt.pl podobno warto ;)

Kristobal, zatem podziel się doświadczeniem.

Linkowałeś do samej wizytówki? do wizytówki po frazie? czy do podstrony na której jest wszczepiona mapka?

I ile mniej więcej poszło nakładu, oraz obrazowo gdzie? fora? precle?

Mam jedną ze stron właśnie tak, że ma 1e miejsce, niżej są same mapki i wśród nich znowu ona, ale nie jestem w stanie stwierdzić

w jaki sposób to się stało. Dawne czasy, bynajmniej na pewno nie linkowałem mapki, a sama strona jak i mapka, są zwyczajnie stare.

No i fraza chyba mało konkurencyjna.

Linkowałem bezpośrednio do wizytówki, czyli: https://maps.google.pl/maps/place?hl=pl..... z anchorem takim jaki był przeznaczony dla strony głównej. Wrzuciłem po prostu do gotlinka:)

I teraz po wpisaniu frazy w google, na pierwszym miejscu jest strona firmy wraz z wizytówką !!!

Fraza nie była zbyt konkurencyjna, wygląda po prostu "jakaś-tam-branża miasto", ale dzięki temu trickowi strona wskoczyła ponad te wyniki organiczne z mapek konkurentów.

A wcześniej to była loteria, raz się strona ukazywała w wynikach z mapek, raz nie, raz wyżej, raz niżej, teraz już nie ma tego kłopotu:)

• 4 miesiące temu...

@ArTh00r Przynajmniej jeden czynnik wpływa na pozycję w mapkach na pewno - pozycja strony, do której prowadzi link z mapki na daną frazę. O czym sam się przekonałem niedawno w przypadku jednej prostej frazy. Strona w organicznych była w dole TOP10, a w mapkach na drugiej stronie - po podlinkowaniu strony na "fraza miasto", wskoczyła do Top1 w mapkach, ale oczywiście wypadła z organicznych.

Przy okazji, skoro są tu osoby zmagające się z mapami. Czy ktoś zna jakiś sposób na powrócenie do top organicznych przy zachowaniu wyniku w mapach? Ja czytałem tylko o jednym - umieszczeniu w Google Places podstrony witryny pozycjonowanej, a wtedy w organicznych ma podobno wrócić główna - i będą dwa wyniki w TOP. Może ktoś testował ten sposób?

A z moich jak już napisałem, można być i tu i tu jednocześnie. Strona dotyczy mechniki pojazdowej i na frazy związane z tematem ma miejsca od 1 do 3, jednak mapek jest ok 8u i odwiedziny strony utrzymują się na ok 10-20 unikalnych dziennie, to trochę mało jak na tą branżę?.. zatem zakładam, że ludzie jadą częściej po mapkach.

Pozycjonuję jedną stronę o podobnej tematyce, i nie jest to mało odwiedzin, tylko kwestia niszowej branży.

Jednak tutaj przyznam Ci rację, mapki mogą być bardziej efektywne. Jeżeli zależy Ci na odwiedzinach, warto zastanowić się nad umieszczeniem wpisów na forach motoryzacyjnych, popisz trochę o tym na czym się znasz, znajdując forum na którym możesz w sygnaturce dać linka. Ludzie będą do Ciebie przychodzić jako do fachowca znającego się na rzeczy, co może nie tylko zwiększyć ilość uu/dzień ale także i sprzedaż.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności