Skocz do zawartości

Blokowanie pozycjonowania

focus900

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy istnieje możliwość zablokowania pozycjonowania subdomeny? Mój pracodawca zapytał mnie o to i nie mam pojęcia czy można blokować pozycjonowanie niektórych subdomen. Proszę o pomoc w odpowiedzi na to pytanie i ewentualne rozwiązania jak to zrobić. Z góry dziękuję.

focus900

Witam,

Czy istnieje możliwość zablokowania pozycjonowania subdomeny? Mój pracodawca zapytał mnie o to i nie mam pojęcia czy można blokować pozycjonowanie niektórych subdomen. Proszę o pomoc w odpowiedzi na to pytanie i ewentualne rozwiązania jak to zrobić. Z góry dziękuję.

focus900

Jeśli chodzi o blokadę robotów

utwórz plik .htaccess na serwerze, robots.txt może być ignorowany przez roboty

RewriteEngine On
Options +FollowSymlinks
RewriteBase /
RewriteCond % {HTTP_USER_AGENT} "Nazwa robota" [OR]
RewriteCond % {HTTP_USER_AGENT} "inna Nazwa robota" [OR]
RewriteCond % {HTTP_USER_AGENT} "jeszcze inna Nazwa robota" [OR]
RewriteCond % {HTTP_USER_AGENT} "ostatni robot do zablokowania"

RewriteRule .* - [F]

[/code]

Za pomocą przekierowań 301 możesz wysłać robota na Hawaje... wystarczy że znasz nazwę robota i IP na Hawaje :D

Swoją drogą jak nie dodasz backlinków na subdomeny - to nie masz pozycjonowania - proste. Jak dodasz linki na subdomenę zaczynasz ją pozycjonować

Na serwerze - usuń subdomenę, jesli jest tak bardzo niepotrzebna.

Bo samo zablokowanie robotów a pozycjonowanie - służy trochę innym celom.

Jesli na tej subdomenie jest jakiś skrypt do ukrycia to blokada robota jest wskazana, poczytaj o cloakingu i przekierowaniach Przekierowania

Jeśli znasz angielski to wpisz sobie "google glued" do G - to wtedy dowiesz się może więcej na ten[jeszcze inny] temat

https://groups.google.com/a/googleproductfo...ers/RqzJTCxOfmY

Jeżeli subdomena ma być dostępna dla wszystkich, ale niewidoczna w serpach to proponuję robots+metatagi.

Jeżeli subdomena ma być dostępna dla wybranych paru osób to proponuję htaccess+htpasswd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności