Skocz do zawartości

Kolokacja Dell PE III 2950

Leyd_Valdoorf

Rekomendowane odpowiedzi

Budżet, jaki możesz na to przeznaczyć. Ale strzelam w ciemno, że taniej od tego co płącisz w OVH nie będzie.

szkoda

A mogę wiedzieć co tam masz, ze Ci nie starcza serwera przy tak małym transferze?

Na ESXi

Treaz to:

https://www.ovh.pl/serwery_dedykowane/superplan_best_of.xml

+ zastosowanie profesjonalne (60PLN) + 16 IP

myślę o

https://www.ovh.pl/serwery_dedykowane/eg_hybrid.xml

+ zastosowanie profesjonalne (60PLN) + 16 IP + RAID sprzętowy (80PLN)

www, w tym sklepy / mysql / poczta (trzy osobne maszyny)

2x Publiker

1x adder

serwer mailingowy (200 maili / minutę)

1x 2003 pod scrapeboxa i różne inne narzedzia

Generalnie w tych pieniądzach kolokacje znajdziesz w miare sensownej serwerowni, tyle że nie wiem jak jest z serwerem. Masz go na stanie? Czy planujesz go kupić? Pamiętaj, że przy kolokacji musisz podpisać umowę na X miesięcy (jest taniej), oraz Ty odpowiadasz za stan techniczny serwera. Jak coś sie zepsuje i serwerownia nie ma na stanie części, to musisz kupić i samemu wymienić, bądź wysłać i zapłacić za technika. Uwierz, że wygodniej jest dzierżawić serwer, niż być jego właścicielem. Oczywiście wszystko zależy od projektu i skali.

A optymalizowałeś usługi? 500 GB transferu, to jest strasznie mało. Nawet jeślibyś trzymał tam mocnoobciążające skrypty, to ten serwer powinien z powodzeniem sobie dać rade.

Według mnie kolokacja w tym wypadku nie ma sensu. Nie wygrasz z tym co może zaoferować budżetowa serwerownia. Kolokacja jedynie jeśli potrzebujesz niezłego potworka(kilka) a koszt jest drugorzędną rzeczą.

Generalnie w tych pieniądzach kolokacje znajdziesz w miare sensownej serwerowni, tyle że nie wiem jak jest z serwerem. Masz go na stanie? Czy planujesz go kupić? Pamiętaj, że przy kolokacji musisz podpisać umowę na X miesięcy (jest taniej), oraz Ty odpowiadasz za stan techniczny serwera. Jak coś sie zepsuje i serwerownia nie ma na stanie części, to musisz kupić i samemu wymienić, bądź wysłać i zapłacić za technika. Uwierz, że wygodniej jest dzierżawić serwer, niż być jego właścicielem. Oczywiście wszystko zależy od projektu i skali.

A optymalizowałeś usługi? 500 GB transferu, to jest strasznie mało. Nawet jeślibyś trzymał tam mocnoobciążające skrypty, to ten serwer powinien z powodzeniem sobie dać rade.

Według mnie kolokacja w tym wypadku nie ma sensu. Nie wygrasz z tym co może zaoferować budżetowa serwerownia. Kolokacja jedynie jeśli potrzebujesz niezłego potworka(kilka) a koszt jest drugorzędną rzeczą.

też tak myślałem, ale nie szkodziło popytać i na WebHostngTalk zgłosila sie firma IONIC.pl która zaproponowała 250 / m-c

w tym:

700GB transfer (łącze 100MB)

serwer można mieć za jakieś 5 000 (używka 12 m-cy gwarancji) i znam dobrze ten serwer, więc az cenę dedyka mam 2x wydajniejszą maszynę (wprzeliczeniu cena / 12 m-cy)

minusem rzeczywiscie jest odpowiedzialność za sprzęt i wykładanie kasy od razu

musze przemysleć sprawę...

Pisałem do Pana PW, jednak wkleję część wiadomości dla innych użytkowników, którzy mogą być zainteresowani podobnym rozwiązaniem.

Moja firma od 2009 roku zajmuje się administracją serwerami dla firm, instytucji publicznych oraz uniwersytetów.

Zarządamy kilkoma maszynami w OVH o podanych przez Pana parametrach zwirtualizowanymi w technologii ESX.

Dostarczamy kompletne środowisko do sprawnego monitorowania oraz backupowania środowiska wirtualnego, składające się z:

- systemu Nagios + Check_MK do monitorowania parametrów fizycznych sprzętu, parametrów pracy zarządcy oraz wszystkich wirtualnych maszyn z uwzględnienim usług, które są na nich uruchomione.

- sysemu Bacula - do sprawnego przywracania kopii plików.

- wirtualnego routera Vyatta - do zarządzania siecią.

Od siebie mogę polecić serwer w wersji 2x2TB + 2xSSD na bazy danych + dysk USB na dodatkową kopię, bądź Kimsufi.

Co do rozkładu zasobów to proponowałbym:

Resource Pool (management)

- nagios

- bacula

- vyatta

Resource Pool (lamp)

- DirectAdmin + Nginx - dla Publikera oraz Addera.

- DirectAdmin + customowy Exim - pod mailing.

Resouce Pool (seo)

- Windows - SB ( kopiując wirtualną maszynę na której jest SB nie musi Pan aktywować ponownie licencji, więc można mieć kilka wirtualek np. 1 do harvestowania, 1 do postowania, 1 do sprawdzania linków a na każdej kilka instancji SB)

Jeżeli są Państtwo zainteresowani to prześlę na maila szczegółowe informacje wraz z załącznikami (zrzuty z administrowanych przez nas serwerów EG Hybrid, nagiosa dla serwera oraz dla wirtualnych maszyn)

Luksusowe apartamenty pod Krakowem - Ulica Srebrna

Jeśli nie masz serwera to jego zakup + kolokacja według mnie jest zupełnie nie opłacalna.

@najmuję dedyka w OVH, ale niestety już nie starcza...

Zawsze możesz wynajmować kilka co jest IMHO dobrym rozwiązaniem niż wszystko na jednym.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

też tak myślałem, ale nie szkodziło popytać i na WebHostngTalk zgłosila sie firma IONIC.pl która zaproponowała 250 / m-c

w tym:

700GB transfer (łącze 100MB)

Firmę mogę polecić, tyle, ze wydaje mi się to trochę za tanio. Lepiej dopytaj się wszystkiego dokładnie. Fakt faktem ja w dalszym ciągu nie bawiłbym się w kolokacje. Chcesz zaoszczedzić? Zainteresuj się Hetznerem.

Jeśli nie masz serwera to jego zakup + kolokacja według mnie jest zupełnie nie opłacalna.

@najmuję dedyka w OVH, ale niestety już nie starcza...

Zawsze możesz wynajmować kilka co jest IMHO dobrym rozwiązaniem niż wszystko na jednym.

też tak myślałem, ale wychodzi za drogo

2x taki jaki mam (280x2) + 2x zastosowanie profesjonalne (2x60) + wirtualna szafa 120 = 800 PLN netto

Wersja Hybrid z Xeonem, SSD i RAidem sprzetowym (0,1) to 480 + 60 + 80 = 620 PLN netto

a przy kolokacji 4100/12 = 340 + 250 = ~600 ale mam 2xQC i RAID sprzętowy na 6-ciu dyskach - więc jak dobra oferta kolokacji to sie opłaca - wydajność x2

tylko przy pierwszym razie zawsze trochę strach :)

A co serwery masz bezpłatne, ze nie wliczasz ich koszt w koszty całości .... ale najważniejsze, że Tobie wychodzi kolokacja taniej niż hosting.

Inne kolokacje:

https://wdc.pl/

https://www.beyond.pl/ - I liga

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Czy ja wiem, czy taniej... Trzeba doliczyć cenę serwera, który już będzie i tak używany. Nie mówie, że padnie po chwili, ale zgodnie z prawem Murphy'ego panie w najmniej odpowiednim momencie. Trzeba być przygotowanym na to, że podpiszesz umowę na 12-24 miesiące. W biznesie zależnym od firmy zewnętrznej (Google) to lekkie ryzyko.

Będzie taniej, bo kolega nie potrzebuje transferu. Ten serwer powinien przepchnąc kilka TB ruchu, a to już w PL serwerowni kosztuje. Weź sie zainteresuj Hetznerem.

https://www.hetzner.de/en/hosting/produktma...roduktmatrix-ex

Weź 2xEX4 sensownie rozplanuj usługi i będzie moc. Jeśli za dużo, to weź EX4S + do tego zastosowania profesjonalne (15 E) + 120 GB SSD (15 E) + 14 IP (11,20 E). Całość za 102 E. Na chwilę obecną około 420 zł. Dobra elastyczność, sprzęt Cię nie obchodzi, nie musirz wyrzucić się 5 K na serwer, których nigdy już nie odzyskasz.

Czy ja wiem, czy taniej... Trzeba doliczyć cenę serwera, który już będzie i tak używany. Nie mówie, że padnie po chwili, ale zgodnie z prawem Murphy'ego panie w najmniej odpowiednim momencie. Trzeba być przygotowanym na to, że podpiszesz umowę na 12-24 miesiące. W biznesie zależnym od firmy zewnętrznej (Google) to lekkie ryzyko.

Będzie taniej, bo kolega nie potrzebuje transferu. Ten serwer powinien przepchnąc kilka TB ruchu, a to już w PL serwerowni kosztuje. Weź sie zainteresuj Hetznerem.

https://www.hetzner.de/en/hosting/produktma...roduktmatrix-ex

Weź 2xEX4 sensownie rozplanuj usługi i będzie moc. Jeśli za dużo, to weź EX4S + do tego zastosowania profesjonalne (15 E) + 120 GB SSD (15 E) + 14 IP (11,20 E). Całość za 102 E. Na chwilę obecną około 420 zł. Dobra elastyczność, sprzęt Cię nie obchodzi, nie musirz wyrzucić się 5 K na serwer, których nigdy już nie odzyskasz.

dzieki - brzmi sensownie, zamówiłem od Hetznera taki własnie zestaw - EX 4S + 120GB SSD (na swapy) i do tego jeszcze raid sprzętowy na 4 dyski

warto też zaznaczyć, że dają 500GB backupu za 9,9EUR

myślę, że bedzie ładnie śmigać, a zaoszczedzone pieniazki można przeznaczyć na zapasowa maszynę :unsure:

@vortex

@mion

koszty fizycznej maszyny liczyłem - tylko dzieliłem przez 12-mcy - bo ma 12 m-cy gwrancji

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności