Skocz do zawartości

[phpBB] Ostatnie tematy

Rafal

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, temat już był.

Szukałem modów do wyświetlania najnowszych tamatów, ale jedno mi nie działało, drugie było chyba jakieś nie-SEO.

Napisałem takie coś (index.php)

$last = "";
$n = 1;
$result = mysql_query("SELECT topic_title, topic_id FROM phpbb_topics ORDER BY topic_time DESC");
while($row =  mysql_fetch_assoc($result))
{
$last = $last."<a href='viewtopic.php?t=".$row["topic_id"]."'>".$row["topic_title"]."</a><br>";
if ($n > 9) break;
$n++;
}

$template->assign_vars(array('LAST' => $last));

Działa dobrze, ale nie podoba mi się, że operuje na wszystkich rekordach, skoro potrzebuje tylko kilku z końca tabeli.

Czy da się jakoś wyciągnąć z tabeli rekordy o ostatnich np. 10 numerach?

Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

Skrypt do wyświetlania ostatnich tematów na dowolnej innej stronie, niezależnie od phpBB.

Przy okazji zrobiłem taki skrypt który można umieścić na innej stronie, poza forum phpBB. Banalna sprawa, ale może komuś się przyda, zwłaszcza, że te obecne mody nie zawsze spełniają nasze oczekiwania.

<?
$dbhost = 'localhost';
$dbname = 'baza';
$dbuser = user';
$dbpasswd = 'haslo';

mysql_connect($dbhost1, $dbuser, $dbpasswd);
mysql_select_db($dbname);

$result = mysql_query("SELECT topic_title, topic_id FROM phpbb_topics ORDER BY topic_time DESC LIMIT 0,10");
while($row = mysql_fetch_assoc($result))
{
echo "<a href='https://forum.twoja-domena.pl/about".$row["topic_id"].".html'>".$row["topic_title"]."</a><br>";
}
?>

1. Uzupełnić dane potrzebne do połączenia z bazą MySQL (4 pierwsze linijki) - można skopiować z pliku config.php, który znajduje się na serwerze w katalogu z forum.

2. Ustawić limit: LIMIT 0,10 gdzie "10" to liczba postów.

3. Wygląd linków z postami:

echo "można_coś_dodać<a href='przed_numerem_tematu".$row["topic_id"]."po_numerze_tematu'>".$row["topic_title"]."</a>zakończenie_lini";

4. Jeśli ktoś ma mod_rewrite gdzie w linku są tytuły, to skrypt nie będzie działał. Trzeba kombinować z szablonami phpBB.

Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności