Skocz do zawartości

Nowy sklep w Supplemental Index

neidi

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.

Postawiłem sklep na subdomenie domeny, która istnieje kilka miesięcy. Po zaindexowaniu okazało się, że cała strona sklepu w subdomenie od razu poleciała do Supplemental Index. Najpierw myślałem, że po prostu sklep ma niską pozycję i próbowałem lekko pozycjonować, w ciągu miesiąca dodałem ok 70 linków z precli i katalogów. Wszystkie treści zawarte w sklepie to poniekąd DC bo na domenie głównej istniał już katalog produktów, a stworzony sklep to poprostu przepisanie tych produktów do sklepu + opisy produktów istniejące już w innych sklepach.

Sklep postawiony na skrypcie OSC Gold.

Podpowiedcie czy to przez DC strona znalazła się w Supplemental Index czy przez coś innego. I jak wyciągnąć stronę z tego bagna?

Czy 301 na nową domnę mógł by pomóc?

Adres sklepu to https://www.sklep.mgmhurtowniabhp.pl

Z góry dziękuję za pomoc.

Edit.

Zaobserwowałem, że w Supplemental Index jest strona główna na kluczowe frazy. Na frazy dłuższe bardziej unikalne podstrony są na sensownych pozycjach.

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.

Wszystkie treści zawarte w sklepie to poniekąd DC bo na domenie głównej istniał już katalog produktów, a stworzony sklep to poprostu przepisanie tych produktów do sklepu + opisy produktów istniejące już w innych sklepach.

Podpowiedcie czy to przez DC strona znalazła się w Supplemental Index czy przez coś innego. I jak wyciągnąć stronę z tego bagna?

Czy 301 na nową domnę mógł by pomóc?

Masz trochę racji - główną przyczyną jest DC w obrębie subdomeny, ale nie tylko. Opisy są powielone na innych stronach https://goo.gl/8KkCr, jak i wewnątrz - https://goo.gl/ZZbwT . Musisz ustawić domenę główną (z www, czy bez www? na domenie głównej również), rozwiązać problem kopiowania tych samych treści wewnątrz sklepu, itp. Zmiana domeny nic nie zmieni.

=== więcej herezji o SEO piszę na blogu ===
Contexto - problem z pozycjonowaniem? zgłoś się do nas:)

lilavati

1. Subdomena w indeksie od około miesiąca.

2. 70 dziennie dla świeżego adresu?

heretyk

1. Sklep posiada moduł linków kanonicznych, które są wykazane w sekcji head, wytłumacz mi proszę więc skąd twoim zdaniem jest powielona treść w obrębie subdomeny. Pytam bez przekąsu, zakładam, że czegoś nie wiem.

2. Odnośnie DC z innych stron to wiadomo, że google robi co chce ale uznawanie treści w sklepach za DC jest dla mnie bez sensu> W końcu na ile sposobów można opisać parametry techniczne przedmiotu.

Podjąłem pewne działania:

- ustawiłem przekierowanie 301 subdomeny na wersję z www

- w rotot.txt ustawiłem żeby nie indexował kart PDF dla produktów

Zastanawiam się czy podmiana kilku procent słów na inne poprzez findAll&replace w bazie danych coś by dało?

Podpowiedzcie co jeszcze mogę zrobić i czy mogą być jeszce jakieś inne przyczyny wypchnięcia strony do SI.

heretyk

1. Sklep posiada moduł linków kanonicznych, które są wykazane w sekcji head, wytłumacz mi proszę więc skąd twoim zdaniem jest powielona treść w obrębie subdomeny. Pytam bez przekąsu, zakładam, że czegoś nie wiem.

Wszystkiego opisywać nie będę, ale ten moduł linków kanonicznych nie przewiduje na przykład tego, że możesz nie mieć ustawionego przekierowania 301 "bez www" na "z www", wobec czego i tu, i tu, pokazuje adres kanoniczny zgodny z wersją, na której aktualnie jesteś. Do tego pliki .pdf są bardzo ochoczo indeksowane przez Google, a tu już kanonika nie ma, a treść jest skopiowana 1:1. Teoretycznie zatem mogłeś mieć 4 wersje adresu jednego każdego produktu.

Są jeszcze inne niuanse, takie jak listowanie produktów... albo powielanie znacznej części całego opisu produktu - wrócę do tego przykładu https://goo.gl/X6bEf

Wyjąłem fragment tekstu, który na podstronie z produktem powinien stanowić kluczowy element różnicujący zawartość całej podstrony. Czyli, każda podstrona produktowa jest podobna do pozostałych, ale różni się tym tekstem - opisem produktu. A tutaj (w tym przykładzie) masz część tego ważnego tekstu na 15 podstronach.

2. Odnośnie DC z innych stron to wiadomo, że google robi co chce ale uznawanie treści w sklepach za DC jest dla mnie bez sensu> W końcu na ile sposobów można opisać parametry techniczne przedmiotu.

Dla mnie wiele rzeczy jest bez sensu, ale tak działa Google - narzekać możemy, ale to nic nie zmieni.

Podjąłem pewne działania:

- ustawiłem przekierowanie 301 subdomeny na wersję z www

- w rotot.txt ustawiłem żeby nie indexował kart PDF dla produktów

No i moim zdaniem bardzo dobrze, ja bym jeszcze przyspieszył proces przez wyindeksowanie plików .pdf w narzędziach dla webmasterów !!!

Zastanawiam się czy podmiana kilku procent słów na inne poprzez findAll&replace w bazie danych coś by dało?

Podpowiedzcie co jeszcze mogę zrobić i czy mogą być jeszce jakieś inne przyczyny wypchnięcia strony do SI.

...dobrze kombinujesz... :spam:

=== więcej herezji o SEO piszę na blogu ===
Contexto - problem z pozycjonowaniem? zgłoś się do nas:)

heretyk

Dzięki za podpowiedzi.

W sprzęcie BHP jest trochę tak, że jest konkretna specyfikacja i nie za bardzo można sobie pozwolić na zmiany. Więc chcąc nie chcąc część opisu musi być wspólna. Zdaje sobie sprawę z tego, że niektóre opisy różnią się tylko numerem seryjnym lub jakimś innym parametrem.

lilavati

Interesuje mnie kwestia ilości linków. 70 dziennie to chyba dla nowej domeny przegięcie?

Nie okresliles wieku w pierwszym poscie stad ta liczba. Przez pierwszy miesiac nie za duzo by nie spalic domeny.

Utworz kilka profili na stronach z wysokim TR (YT, filmweb, moze jakies edu?), zaindeksuj je, wstaw tam linki i zaczekaj. Wiekszosc nowych stron nie ma od razu 2000 linkow na miesiac.

20-30 linkow z roznych zrodel (omin jakiekolwiek katalogi z pio w pierwszych 2 miesiacach) nie zaszkodzi.

Zaloz kilka blogow powiazanych z Twoja strona, wypelnij je dobra i unikalna trescia, i za miesiac dwa wstaw tam linki.

Skromna lista w gratisie: ;-)

https://www.blogstash.com/list-of-best-web-...ing-link-wheel/

Jeszcze raz dzięki za porady. Okazało się, że goglowi tak nie wiele trzeba do szczęścia. Wystarczyło wyindexować pliki pdf z duplikate content +wrzucenie linka na domenę głòwną i strona pojawiła się w normalnym wyszukaniu.

Trzeba przyznać, że google bardzo szybko zareagował na zmianę w robot.txt i wyindexował co trzeba w kilka dni.

Indeksowanie .pdf to bolączka, zajmują miejsca w G. na niszówki, zamiast właściwych podstron.

Tak jak wspominali koledzy 70 linków to mało, jeżeli byłi to qlweby albo miniacze to w sumie nic. Ładuj do precli 100-200 tygodniowo.

Zajmuję się optymalizację oraz pozycjonowaniem stron internetowych, wystawiam F.Vat. Proszę śmiało pisać, dzwonić, chętnie odpowiem na wszelkie pytania, wycenię frazy, doradzę.

https://websy.pl/ kontakt@websy.pl, tel: 697715522, NIP: 716-254-81-05, REGON: 060330653

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności