Skocz do zawartości

Google robi porządki?

szfab

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 3,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
właśnie to jest dziwne ... sklepy obrywały ...

Słaba treść? Głównie kopiowana z tych samych źródeł.

no własnie nie ... very mocno zadbane ;)

te niezadbane są wysoko :)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

"Zmiana wpłynie na około 3% zapytań m.in. dla niemieckiego, chińskiego i arabskiego, ale w językach o większym natężeniu spamu wpływ może być większy. Na przykład około 5% zapytań po polsku może dawać zauważalnie inne wyniki."

Coś mi tu się nie zgadza. Mniej więcej znam pierwsze 10 stron na kilka słów kluczowych w na każde słowo kluczowe była zmiana jakie tu jest 5%?

| Praca www.s-ki.pl/praca| Ełk www.elk.info.pl jeśli szukasz pracy w Ełku | www.em-meble.suwalki.pl/ - meble Suwałki

Łącze się w bólu. U mnie telefony klientów już o 8 rano (chyba nie śpią tylko ciągle sprawdzają wyniki). Domeny wartościowe (duże portale branżowe z tysiącami niepowtarzalnych treści) dobrze zoptymalizowane w TOP 1-3 od lat poleciały na TOP 10-20. To co się pojawiło w ich miejscu słabizna. Większość innych stron w dół kilka w górę. Jednak już teraz wyciąganie jakiś wniosków jest nieporozumieniem bo cały czas Google mieli i trzeba poczekać przynajmniej kilka dni. Teraz to możemy wróżyć z fusów. Armagedonu też bym nie ogłaszał bo co kilka miesięcy o nim czytam a później i tak wszystko udaje się wyjaśnić.

W najbliższych dniach wprowadzimy kolejną zmianę w algorytmie, biorącą za cel webspam. Zmiana spowoduje obniżenie rankingu witryn, na których łamane są wytyczne Google dotyczące jakości. Zawsze mieliśmy na celowniku webspam w wynikach, nowy algorytm to kolejny krok w kierunku zwalczania spamu na stronach i promowania treści wysokiej jakości.

Rozumiem, z tego, ze strony wysokiej jakosci to zaplecza i precle skoro to one na wiele fraz weszly do TOP 10. Mamy sie skupic na tworzeniu stron podobnych do nich?

Ja bym sie odpatrywał wspólnego mianownika naszych stron:

(...)

proponuje zamknac watek na tym wpisie. ;)

polecialo mi 5% stron klientow - tych, dla ktorych przesadzilem z sytuacja, kiedy anchor=dokladna fraza i jednoczesnie nie dywersyfikowalem IP linkow przychodzacych poza standardowe katalogi/precle i zaplecza na "seohostingach".

no i poleciało mi ~30% wysokocontentowych "zaplecz", przy ktorych sie nie bardzo przykladalem w linkowaniu. przy czym co ciekawe, wszystkie, ktore polecialy mialy PR2 lub mniej.

Fabryka Spamu - mój SEO-blog

Polecam prosty CMS - PikoCMS do stawiania zaplecza.

Z tego co zaobserwowałem to poleciały witryny nadmiernie promowane frazami Google Keyword Suggestion Tool oraz takie jak np. "Opony + miasto" zamiast "Opony w mieście" i wnioski sa takie, że jeśli ktos chce być na opony + miasto bez odmiany musi promować stronę na "opony w mieście" z odmianą. Takie moje spostrzeżenia ;)

Investkredit.pl - gdy szukasz pośrednika finansowego lub Investto.pl - kredyty masz firmę i myślisz o leasingu albo Banki.co.pl - gdy akurat jesteś w Trójmieście.

Google jest monopolistą, który świadczy darmową usługę, dzięki czemu mogą robić co im się tylko podoba.

W wytycznych dla webmasterów czytamy:

The best way to get other sites to create relevant links to yours is to create unique, relevant content that can quickly gain popularity in the Internet

SQT niech z tymi bzdurami zejdą na ziemie. Skoro "content is a king", to czemu zapleczówki na kradzionych treściach są wyżej od źródła? Bo zapleczówka ma większy TR/DA, to może niech o tym nadmienią w wytycznych. Najlepsze - dodawaj unikalną i interesującą treść, to inni webmasterzy będą do Ciebie linkować. Ta ku*&^a jaaaaasne!

- ludzie ochoczo będą linkować do mojego sklepu z sedesami, bo mam ładne opisy i zdjęcia kupy spływającej w rurkę,

- konkurencja z branży sedesowej będzie do mnie linkować, bo mam lepszą i bardziej wartościową treść od nich,

- wszyscy będą do mnie linkować do-follow, same wysokie TR/DA, strona premiera i harward, bo przecież nic tak nie interesuje jak sedesy ...

The more useful content you have, the greater the chances someone else will find that content valuable to their readers and link to it.

Ta, im mam lepszy content, tym większe szanse, że za jakiś czas przeskoczy mnie jakaś śmieciowa strona z feedami moich postów, albo będę musiał słać maila do konkurencji z prośbą o nie kopiowanie opisów i zdjęć. Linki? Jakie linki? Może dla tematycznych blogów ok, ale nie dla sklepów, teraz link tekstowy to reklama pełną gębą, za którą się płaci. Oczywiście SQT ma nas za bandę debili.

- Jak najdłużej może stać pasztet?

- Całą dyskotekę

"Opony w mieście" i wnioski sa takie, że jeśli ktos chce być na opony + miasto bez odmiany musi promować stronę na "opony w mieście" z odmianą. Takie moje spostrzeżenia"

No widzisz ja mam 2 strony linkowane inaczej.

Jedne były linkowane w stylu "Opony w mieście" (i to dobre strony SPADŁY)

Natomiast strony linkowane tylko "Opony miasto" (śmieciowe strony tylko z reklama Ad Sense zostały)

| Praca www.s-ki.pl/praca| Ełk www.elk.info.pl jeśli szukasz pracy w Ełku | www.em-meble.suwalki.pl/ - meble Suwałki

Chcemy też nagradzać wysiłki “dobrych” webmasterów, którym zależy na tworzeniu stron atrakcyjnych dla użytkowników, a nie tylko dla algorytmów.

To skąd filtr na kluczowe frazy dla kilkunastoletniego serwisu który niedość nie ma praktycznie reklam, dostarcza wartościową treść (artykuły, totoriale, przewodniki, relacje z imprez itd), dostarczył kilkuset filmów na YT i jest bardzo rozpoznwalny w swojej branży? Zero info w panelu dla webmasterów itd. Po prostu out od 50 czy 70 pozycji oraz po kilka pozycji w dół na pozostałe frazy (tak już się działo w marcu).

Chcemy stworzyć warunki, w których osoby stosujące optymalizację white hat lub w ogóle nie optymalizujące swojej witryny, będą mogły się skupić na tworzeniu ciekawych i przydatnych witryn.

Tak właśnie robiliśmy ale zmusiliście nas do optymalizacji aby być w ogóle widocznym. To wiązało się nie tylko z ogromną stratą czasu ale i pieniędzy.

Docelowe strony robilem wszystko po bożemu i wyleciałem w kosmos; to co robiłem po czarnemu jest na górze i ma się dobrze, stąd zmiana od dziś ;)

Investkredit.pl - gdy szukasz pośrednika finansowego lub Investto.pl - kredyty masz firmę i myślisz o leasingu albo Banki.co.pl - gdy akurat jesteś w Trójmieście.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności