Skocz do zawartości

Google robi porządki?

szfab

Rekomendowane odpowiedzi

@Michal_J, to nie zawsze jest wina seowca. Sam widzisz jakie updaty co jakiś czas nam G serwuje. Panda i pingwin wcale nie były czymś specjalnym. Co jakiś czas pojawiały się przecież większe updaty algorytmu. Jednakże w porównaniu z wcześniejszymi cyrkami, tu faktycznie "coś" poszło za daleko.

seowyszbanner.gif

• Odpowiedzi 3,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Człowiek właśną głupotą, na własne życzenie i za własne pieniądze podłożył sobie dołek i zniszczył - no właśnie dobrze że nie wszysto! bo ma się czasem więcej szczęścia niz rozumu. Uważajcie na firmy od seoków! Seoki oparte na multikodach w których są moje strony (tylko niektóre na szczęście) dostają pomału ban za banem. Szok! Sprawdziłem dokładnie to np. kilka firm oferujących seoki okazało się podzielili sobie jakoś domeny i część dowalają SWL-am, a częśc nie. Ja dodając kiedyś do nich wpis sprawdziłem kilka pierwszych seoków, zobaczyłem że nic złego się nie dzieje i dodałem str do wszystkich z listy. Teraz okazuje się, że w niektórych 50% była na SWL ale tak tragicznych że szok, ale też bywa że tylko kilka katalogów lecą swl-ami. W każdym razie tym samy reputacja całej reszty wpisów okazała się mniej niż kiepska. Teraz patrzę na historię linków w Narzędziach i w czasie kiedy googlarz zaindeksował pierwsze wpisy z tych katalogów w kwietniu strona poleciała na łeb na szyję, potem było tylko gorzej chociaż strona próbowała wrócić na pozycje :( Do tego wszystkiego długo po zrobieniu wpisu indeksowały mi się jakieś nowe wpisy, nie tematyczne do tego, z tych potem zbanowanych stron i to w ilościach masakrycznych. Linków od nich mam multum. To powiedzmy szczerze - jak moja strona miała przywrócić poprzednie pozycje jak miała tak fatalne linki? Polecieli w kulki ci od seoków i tyle jak dla mnie:(

To bardzo złe podejście bo tu poddawanie się nic nie da.

https://www.conowego.pl/aktualnosci/google-ukarze-piratow-6318/

Jeśli masz ponad 90 % ruchu z szukajek i nagle Cię filtrują na amen to trudno jest nie poddać się. Każdy rozsądny człowiek by się wycofał i zaczął po prostu z innym biznesem.

PRowcy z G robią co mogą i sieją propagandę aby zamaskować coraz częstsze przypadki całkowitej eliminacji znanych witryn.

Jak teraz jeszcze zniknie peb i kilka innych precylo/peb podobnych, G to odczuje więc ciekawe co tym razem wymyślą - że każdy pracownik ma w umowie lot na orbitę gratis?

Polacy nie lubią cenzury a takie działanie G to cenzura i jeśli każdy z nas dołoży od siebie cegiełkę w procesie kształtowania opinii to nawet najlepsi spece od PRu nie pomogą uratować wizerunku tego monopolisty.

Zauważyliście, że po dopaleniu seokatalogów strony Wam spadają lub wylatują?

Na testa dodałam 5 stron (strony weszły w TOP1-20), po dopaleniu wpisów (wypadły daleko) - 50 a nawet nie wiem gdzie ich szukać ;). Test trwał 1.5 msc.

Dodane były też donlinkage, edu i dofollow trochę z komentarzy. Aczkolwiek dopiero po dopaleniu wpisów, strony spadły (podlinkowane ok 300 wpisów do seokatalogów i na dniach od razu spadki)

Domena + 4 subdomeny.

Różne tematy, min. 5 artykułów. Skrypt na WordPress

Czy były to seoki z masówkowych multikodów?

Seoki oparte na multikodach w których są moje strony (tylko niektóre na szczęście) dostają pomału ban za banem. Szok!

Seoki multikodowe są na czarnej liście Google...

CPM Leader - Najlepsze Reklamy CPM w internecie...

AdFreestyle - Najlepsze Reklamy CPC w internecie...

CPM Fun - Najlepiej płatne Reklamy CPM w internecie...

Seoki oparte na multikodach w których są moje strony (tylko niektóre na szczęście) dostają pomału ban za banem. Szok!

Seoki multikodowe są na czarnej liście Google...

Owszem ale te akurat dostały ewidentnie za dopalanie SWL-ami i to w ogromnej ilości. Właściciel jednego z grupy seoków jednak zbytnio się tym nie przejął, zwyczajnie pousuwał sobie zbanowane strony z serwerów, stworzył nową grupę katalogów i nową profesjonalną stronkę internetową, której by się nie powstydził żaden webmaster, zachwalającą jego usługi i zachęcającą do kupna kodów. Czy zmienił serwery niewiem? Mam nadzieję że poszedł do po rozum do głowy i jednak zmnienił coś w działaniach. W każdym razie wniosek że nie wszystko złoto co się świeci i szczególnie poczatkujący webmasterzy niech uważają na firmy oferujące wpisy do seoków, zachwalające swoje usługi bo można się zwyczajnie nadziać.

Tak, niestety płatne seokatalogi.

Ale teraz też powiem, że dodałam 3 projekty z tej bazy : link to śmiało powiem, że są mega efekty. Wymieszane artykuły z synonimami dały dobre efekty. Wpisy praktycznie indeksują się same a efekty zadowalające dla klientów. Wiadomo, dodanie do małej ilości katalogów w takiej cenie odstrasza. Ale po dodaniu wpisów dla 3 projektów, daje fajne rezultaty.

Powiem też, że nawet zmiana meta tagów plus zagęszczenie fraz kluczowych na www może spowodować spadek poza 100

Fakt po 2 tyg 1 fraza wróciła na 4 frazy, pozostałe poza TOP...

Aktualnie od 1 serpinia dodaje 4 nowe www do seokatalogów tylko, płatne i darmowe. Na koniec dopalę je, póki co są SAME WZROSTY. Dopalę wpisy w ciągu 7 dni od zakończenia seokatalogowania i zobaczymy jak to da. Strony na domenach głównych (te same frazy dla wszystkich www). Temat : lekarz dentysta

Nie no nie mogę. To oni faktycznie to zrobili? A co ze stałymi użytkownikami? Ten serwis był jak Amber Gold. Sam reklamy nie potrzebował. Kiedyś rozmawiałem z jedną starszą panią o audiobookach. Opowiadała mi, że właśnie z precyla je bierze. Biedna, będzie teraz załamana. Nie znam zbyt dobrze tego tematu ale kojarzy mi się on z pewną sytuacją. Gdy jesteśmy na topie to wszystko gra, ale jeżeli powinie nam się noga (nie z naszej winy) to chowamy głowę w piasek. To bardzo złe podejście bo tu poddawanie się nic nie da.

Właściciele precyla podejmowali wiele działań wobec Google. Fakt jest taki że serwis który generował miliony wejść miesięcznie już nie istnieje, a to tylko i wyłącznie przy pomocy Google. Korzystając z okazji, polecam lekturę:

https://di.com.pl/news/46212,0,Google_obnizy_ranking_pirackich_stron_czyli_cenzura_przez_samoregulacje.html

Więc jak widać SQT leci dwutorowo, wykluczając takie serwisy jak cda, precyl, tablica a potem zwalając na "zmiany algorytmu". Współczuje wszystkim którzy dają się jeszcze nabrać tej PR'aowej paplaninie...

Właściciele precyla podejmowali wiele działań wobec Google

Może by zaczeli od wyjebania tego miliona podstron ze pseudo torrentami zasysanymi przez rss jak na autobloga ? :D

Śmieszne jest podejmowanie jakichkolwiek działać wobec kogoś jak się nie zacznie od siebie.

Hmm, powiem szczerze, ze jak dla mnie bardzo dziwne posuniecie precyla, który na tą chwile zawiesił działalność forum. Jeżeli ktoś sobie robi markę, rozumiem, że spadek odwiedzin z googla jest na pewno kolosalny ale przy takiej liczbie użytkowników jaką twierdzą, że mieli zarejestrowanych można było powalczyć też w inny sposób o ciągły byt tego forum.

@Alexxx - może podasz łaskawie, które to multikodowe seoki tak Ci dały do wiwatu. Bo wiele osób pisze jakimiś ogólnikami a ja nie wiem w czym jest problem aby podać konkretną nazwę tych seokatalogów (z jakiej grupy pochodzą) aby reszta mogła ich unikać (ew. sprawdzic czy to co piszesz jest na pewno prawdą).

Ta przepychanka to wynik tylko i wyłącznie tego, że mówi się ogólnikami owiniętymi czapkami niewidkami.

Precyl już przepadł niestety, na początku za linki przychodzące, ale później weszło w grę walka z warezami i niestety oni byli już na tapecie.

Walka o byt forum raczej przegrana, bo google wymaga zmiany treści - czytaj ---> wywalcie linki i prowadźcie z userami gadkę szmatkę.

Więc nawet jakby to zrobili to 90% ludzi już nie wróci bo byli tam tylko po linki. Więc suma sumarum interes się skurczył czy wręcz samolot pikując z takiej wysokości nie wiadomo czy by wyrobił przed samą ziemią. Ciężko jest przestawić się szybko z dużego zaplecza serwerowego na mały, jednocześnie przerobić serwis, w zasadzie tworzyć go od nowa. No cóż ... szkoda

Ale... ciekawi mnie jak to dalej się rozwinie. Jak w google nie znajdziesz darmowych cycków czy cracka to ludzie przeniosą się tam gdzie to znajdą. A to szansa wreszcie na konkurencję o którą się tak modlimy. I ciekawi mnie co Bing/Yahoo zrobią w tej kwestii - oby wykorzystali swoją szansę :)

I ciekawi mnie co Bing/Yahoo zrobią w tej kwestii - oby wykorzystali swoją szansę :)

W USA Google nie jest takim liderem jak u nas. A - o czym nie wszyscy wiedzą - każdy update najpierw wchodzi tam, potem w innych krajach.

Obawiam się, że to Bing czy yandex musiałbyby się bardziej postarać o polskich klientów - na razie mają Polskę w nosie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności