Skocz do zawartości

Google robi porządki?

szfab

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 3,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Wzrosty to nie wzrosty tylko spadki innych stron, o ktorych mowa w watku;]

Wiele osob ograniczalo sie do linkowania z lepszych źródeł (na pierwszy rzut oka - podejmuje sie dzialania, ktore daja efekty na dany moment - te techniki spokojnie dawaly dobre efekty) nie chcac smiecic XR. Jak widać update nie dotyczy XR i innych spamiarek. Wiecej filozofii o super seło tu nie widze.

Za miesiac zmieni sie techniki i wszystko wroci do normy ;]

O_o

U mnie domeny nowopozycjonowane są na lepszych miejscach niż były, a 3 stare domeny, które cały czas utrzymywały się w TOP 3 wyleciały po za 100.

Treść jest unikalna, linki z dobrego własnego zapleczaa + katalogi... nie ma zależności dlaczego jedne zostały, a inne nie, wszystkie strony są o podobnej wartości.

Wszystko pozycjonowane bez 301.

I o co tu kaman?

Nie czaicie, że im więcej lamentów na PiO, tym sprawiacie im więcej radochy (że ich zmiany uderzyły w tych, w których uderzyć miały)?

Więc... u mnie same skoki (101%) ;)

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Pozwólcie, że dołożę swoje 2 grosze do całego tego zamieszania i postaram się opisać sytuację łopatologicznie.

Nie jestem pracownikiem Googla a jedynie firmy, która tak jak i Wy stara promować się strony internetowe swoich klientów.

Sprawa wygląda dla mnie tak z tym jak i każdym, rzekomo nowym algorytmem Googla.

Strony skaczą jak oszalałe i to jest nic dziwnego ponieważ dokonano bardzo istotną zmianę w algorytmie.

Automatycznie więc cała "tablica wyników" (tak ją nazwijmy) jest nie aktualna.

Aby więc szybko uaktualnić ją googlebot najpierw idzie seryjnie po wszystkich katalogach ponownie ustalając wartości stron docelowych.

Zauważyłem to, że około 20 kwietnia naszym katalogom skoczył site prawie 10 krotnie a tym samym i ruch!;)!!

Dlaczego google chętnie odwiedza katalogi? Bo są to pewnego rodzaju wzbogacone o treść farmy linków i łatwo może z nich chodzić po stronach.

Nic w tym dziwnego jeśli tylko dodana jest do nich jakaś treść to sam bym też chętnie tworzył taką mapę na ich podstawie.

Następnie idzie dalej poprzez strony zarówno te dobre jak i złe.

Dlatego właśnie pozycje skaczą jak oszalałe, a aktualnie więcej w top'ach jest katalogów.

@zgred zauważył nawet dużo większy ruch na nich (i słusznie).

Następnie robocik chodzi dalej i stronom kolejno dodaje lub ujmuje punkty przez co sytuacja powoli się stabilizuje.

Oczywistym jest, że cały ten proces musi trochę zająć (myślę, że tydzien na pewno) więc przez te kilka dni na pewno będzie zamieszania cała masa i sporo spektakularnych zmian.

Następnie wyniki zostaną odfiltrowywane z duplikatów co jest sensowne w przypadku takiego działania.

Site spadnie (widziałem to już kilka razy przy zmianach algorytmów).

Kilka stron, które nigdy nie były ani nadmiernie linkowane, ani spamowane z dobrą unikalną treścią nagle wyleciały.

Jeśli o mnie chodzi - nie zrobię z nimi nic właśnie dlatego, że są ok.

Wiem, że przy takim modelu normalnie wrócą na pozycje a jeśli nagle zacznę z nimi teraz coś robić tylko stracę na tym.

Analizę należy przeprowadzać dopiero po ustabilizowaniu a nie nagle bo coś tam się zmieniło.

Zalecam więc nic innego jak spokój i cierpliwość aż do końca długiego weekendu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności