Skocz do zawartości

Google robi porządki?

szfab

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 3,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

@pzcjnr

U mnie to samo:( Long tail poleciał oostro w dół... a to generowało u mnie znaczny ruch.

Co do głównych fraz to też spadek zwykle o kilka pozycji, ale też niekiedy kilkadziesiąt. A na przód wysunęły się spamerskie strony i kilka blogów, które w ogóle nie są już prowadzone, aktualizowane.

Idę płakać.

spokojnie, trzeba poczekać, bo zmiany w Google nie zawsze były trwałe, teraz widzę, że ta zmiana jakościowa w obserwowanych przeze mnie kilku frazach powoduje odwrotny efekt od zamierzonego. Strony stare i mocne spadają, a nowa, od niedawna pozycjonowana, ustawiona(zoptymalizowana) pod pewne słowa, z niewielką treścią idzie w górę, watpię, żeby tak zostało, za parę dni jak sie ustabilizują wyniki będzie można coś wywnioskować.

Wybierz się na Wirtualny Spacer

Zapraszam do mojego miasta Myślibórz

Mi osobiście takie zachowanie Google pasuje jeżeli dobre strony lecą na top 386 a klienci muszą kombinować aby do nich się dostać np przez wpisywanie nazwy firmy czy adresu strony zrobi w przeciągu kilku lat swoje. Google tworzy nisze i każdy seowiec black/white/etc to dla niej to spamer.

Traktowanie wszystkich tak samo i ~"czasowe" obniżanie rankingów dla podniesienia przychodów z adwords, to dobre rozwiązania na krótką metę.

Przykładowo jeżeli przyjmiemy iż aby strona była w TOP 10 musi mieć 1000 puntów:

Wymyślone nowe poprawki dla algorytmu:

-100 punktów : brak favikonki - no tak ale nawet samo Google dla strony głównej generuje favikonke z pliku Js aby nie tworzyć dodatkowych połączeń dla kilku kb

-200 punktów : brak obrazków na stronie - no tak ale co jak grafika jest z SVG generowana np przy pomocy fontów z woff

-300 punktów : strona ma przewijane menu z treścią na głównej zmienia się co sekund ?

-200 punktów : artykuły są dosyć długie Google zaleca aby podzielić to na 8 stron tak aby zysk z reklam był jak największy. A co jak ktoś ma w JS menu z odnośnikami do danego miejsca na stronie i każdy może wybrać sobie co jest interesujące. Tak jak w PDF są bookmarki

Zawsze dostajemy okrojony listę zmian w algo, ale kiedyś było więcej czasu na poprawki

___

Współczynnik błędów Google wzrasta z każdym updejtem moim zdaniem o 2% co w przyszłości może mieć ciekawe rezultaty.

Sadzę iż została także poszerzona liczba słów typu "Allow for Adsense" i wzrosła ona około o 10%

Cykl wydawniczy Chrome to około 6 tygodni i podobny cykl od jakiegoś czasu jest dla nowego algo dla serpów. Jak wiadomo przeglądarka chrome chodzi coraz bardziej ociężale zajmuje więcej miejsca etc. Tak samo jest z Google search zaczyna zgrzytać a programiści nie mają za wiele czasu na przetestowanie nowych zmian na rożnych datacenterach jak to było kiedyś, tylko na żywca jest wszystko testowane a potem znowu wszystko prawie wraca do normy.

Moje serpy dla jednej z stron brak pozycjonowania robią to sami unserzy tydzień po tygodniu . Jak widać huśtawka

3

5

10

3

12

4

5

12

3

12

19

8

8

8

5

18

18

13

18

10

18

5

7

12

19

etc

The best place to hide a body is on page 2 of Google's search

Że wam tego optymizmu nie brakuje ;]

Nie liczyłbym na jakiekolwiek powroty

Odgrzane, ale dobre ;]

https://vimeo.com/36137195

jasne powrotów nie będzie , a spam an topie zostanie :)

wszystko co spadło wróci spowrotem albo wyżej, a to co rosło wczoraj dostanie w 60% filtry :> taka przepowiednia na 2012

Ale masakra. Polecialo mi 90% fraz na ktore bylem w top1 lub w top2. Niektore spadly do top10, inne do top20, kilka przesunelo sie pare oczek w dol, a jeszcze inne wylecialy w kosmos. Spadek zarobkow trzykrotny. Jakas masakra... Na razie jeszcze poczekam ale jak nic sie nie ruszy to bedzie trzeba reagowac.

PS. Wartosciowe strony zapleczowe z unikalna trescia, lekko pozycjonowane pna sie do gory "jak wsciekniete".

Na tych paru frazach które mnie interesuję, np. do top 10 weszła jakaś kiepawa strona - co prawda stara domena, ale strona pozycjonowana praktycznie tylko i wyłącznie linkami z katalogów - niezła bzdura.

ktoś w wątku dobrze napisał, google zresetowało serpy i wylicza na nowo moc linków zaczynając od najnowszych, więc strony ze starymi linkami muszą poczekać na powrót na wysokie pozycje, aż roboty skończą.

Dzisiaj jedna strona firmowa wypadła z Google PL na ponad 100 fraz dla których była w top10 poza top50. Nie została nawet 1 fraza. Ruch z Google PL spadł do zera, za wyjątkiem fraz związanych z marką, ale kilka fraz było anglojęzycznych i strona pojawiła się Google COM z wyższymi pozycjami niż była w Google PL co spowodowało nabijanie licznika kilkanaście razy szybciej niż w normalnych dniach, tylko CTR spadł.

Luksusowe apartamenty pod Krakowem - Ulica Srebrna

Z kilku stron tylko 1 kompletnie wyleciała poza top50, ale była niepozycjonowana od jakiegoś pół roku. Reszta trzyma się twardo na pozycjach - unikalna treść, stałe aktualizacje, żadne niepewne linki, właściwie to linkowane jedynie przez samych użytkowników.

Konto współdzielone. Kup teksty przez GT i z fakturą VAT.

Potrzebujesz tekstów? Pisz na PW albo zajrzyj, a na pewno coś wymyślimy ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności