Skocz do zawartości

Google robi porządki?

szfab

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na wstępnie powiem, że nie jestem profesjonalistą i nie znam tych wszystkich Waszych pozycjonerskich skrótów, których używacie tutaj na forum. Udało mi się wypozycjonować kilkanaście fraz na top 5, niektóre nawet na top 1. Uważam to za sukces, gdyż nie mam w tym dużego doświadczenia. Po pingwinku większość poleciała o -10 do -50.

Może nie odkryłem ameryki a Wy już to wiecie, jednak chciałbym napisać co się stało moim zdaniem i co zaobserwowałem w mojej branży.

Moim zdaniem google wrzuciło w top 10 strony informacyjne takie jak wykipedia itd.( na wiele fraz nigdy tego nie było, a tu nagle się pojawiły). Zauważyłem również w top więcej zdjęć i filmików z YT.

Wydaje mi się, że google chcąc zarobić na Adwordsach wywaliło z topów sklepy i firmy, a wskoczyły strony informacyjne. To by się zgadzało z frazami które poszły mi w dół. Miałem z 20 popularnych produktów w top 5, a teraz poleciały po -30. Na ich miejsce wskoczyły strony typowo informacyjne.

Logicznie myśląc jest to google na rękę, zwykły użytkownik szukający wiedzy znajdzie w top 10 strony informacyjne. Jeśli będzie chciał znaleźć produkt to na pewno też mu się uda bo firmy zainwestują w adwords.

Podsumowując użytkownik będzie miał informację z naturalnych wyników wyszukiwania, sklepy i usługi z adwordsa. Dla google to najlepsze rozwiązanie bo będą mieli duzoooo kasy z adwordsów. Sklep zapłaci żeby być widocznym bo chce sprzedawać, a strony informacyjne za adwordsy nie zapłacą.

Nie wiem jak to się przekłada na skrypty i algorytmy bo się na tym nie znam, podejrzewam jednak, że oni już to dobrze wymyślili żeby zarobić.

Smutne ale wydaje mi się prawdziwe.

Co o tym myślicie?

Pozdrawiam!

Dwa konkurencyjne sklepy mają oddzielnie stronę z przepisami, a my mamy to połączone razem ze sklepem na jednej domenie. Im większość fraz została, a nawet wzrosła, nam niestety większość poszła w dół.

• Odpowiedzi 3,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
a zauważył ktoś może u siebie zmiany jeśli chodzi o pozycjonowanie na długi ogon? bo mi jeden sklep dosłownie wycięło z wyników - spadki fraz z pierwszej i drugiej strony wyników na 70+ i nicość. bardzo źle to widzę...

do tej pory sądziłem, że co jak co, ale długi ogon najtrudniej dla G wyłapać/ukarać ze względu na różnorodne frazy do różnych miejsc na stronie, a tu proszę

Też miałem spadki 2 dni temu na długim ogonie, a dzisiaj z rana w statystykach mi wszystko wróciło na pozycje wyższe niż poprzednio. Także nie wiem. Ogółem Chaos.

dzięki za info

między 15 a 18-stym kwietnia miałem sytuację, że jedna strona (firmowa, pozycjonowana na kilka fraz) zniknęła na 2 dni totalnie z wyników a później jakby nigdy nic wróciła w to samo miejsce. z tym sklepem to już jednak 5 dni i tak się zastanawiam czy jest sens czekać aż wróci, czy powiedzieć Klientowi żeby zaczął AdWords'y kupować ...

byłoby dobrze, gdyby ktoś jeszcze napisał, czy miał/ma taką sytuację i jak się to rozwija...

Z adwordsami się wstrzymaj do końca weekendu, teraz się nie opłaca bo:

-Jest długi weekend majowy i mało kto spoza ludźmi z branży siedzi przy kompie

-Jest słoneczna pogoda, również spadek ruchu na stronach :)

-Obecnie panujący zamęt spowodowany przez pingwina z którego nic nie wynika.

Za:

-Chyba, że sprzedajesz produkty, którym obecna sytuacja atmosferyczna sprzyja.

--------------Dno jest wtedy,kiedy nie ma juz nawet mułu.--------------------

Turystyka na sprzedaż , Podróże małe i duże, Egipt, Turcja, Tunezja, Chorwacja...

Poszukuję zatrudnienia.

Będzie bez linka a co :D

poezjapozycjonowania(kropka)blogspot(kropka)com

NEW!!! - Blask Serpów (Prolog) W przygotowaniu: Chapter 1 - Blask Serpów

Ja tam z ciekawości dowaliłem stronkę półroczną która była fajnie w Topach (top1-top5) gotlinkiem dla testów. Frazy średnie.

Chciałem zobaczyć co się stanie:

- 5k pkt gotlink

- jedną frazę, bo chciałem zaobserwować co z resztą się stanie

- serwisy już tam się zakorzeniły, dopiero 27 kwietnia dowaliłem punktami aby zobaczyć co się stanie

- serwis miał sporo linków stałych

Okazało się że ta fraza poszła w kosmos, strona 30. Reszta fraz na stałych pozycjach.

Może google ukarało ludzi za swl rotacyjny (również, bo niektóre osoby normalnie pozycjonowały, a też im się dostało) .......

Witam, w ostatnich dniach i tygodniach nie logowałem się na konto i nie sprawdzałem co słychać na forum. Okazało się że ktoś się włamał mi na konto i oferował licencje seokatalogów itp. To nie ja oferuję i ktoś próbuję wyłudzić pieniądze od was.

a zauważył ktoś może u siebie zmiany jeśli chodzi o pozycjonowanie na długi ogon? bo mi jeden sklep dosłownie wycięło z wyników - spadki fraz z pierwszej i drugiej strony wyników na 70+ i nicość. bardzo źle to widzę...

U mnie może nie tak drastycznie i w sumie ja nie pozycjonuję długiego ogona, po prostu sobie był na swoich pozycjach i dawał nawet niezły ruch, teraz dużo gorzej, niektóre podstrony pospadały o kilka pozycji 2-4 oczka w dół, niektóre wcale nie pospadały, a niektóre o kilka stron w wynikach :/. Średniej wielkości serwis, unikalna treść (nie licząc może kilku tekstów podpierdzielonych z niego przez osoby 3cie bez pozwolenia) i przede wszystkim długa treść - artykuły od 2500-7000 i więcej znaków tak na oko :).

Jeśli fraza była średnia to może 5k pkt było ilością za dużą, robię to samo z tym, że wstawiłem 20 fraz ale dałem max po 0,5 k - trzeci dzień nie ma na chwilę obecną żadnych ruchów a więc poczekajmy. Jedną stronę i kilka fraz które spadły po 200 miejsc zgłosiłem formularzem z podaniem pozycji z dnia 24 kwietnia i po tej dacie. Wczoraj 5 fraz poszło w górę oczywiście daleko im do miejsc jakie zajmowały przed ruchami na guglarzu, czy jest to odzew na mój wpis czy samoistnie się pozycje zmieniają nie wiem nie ma jak sprawdzić a więc należy spokojnie czekać, temp na zewnątrz 29 st ale napój ma 6 st więc oczekiwanie na zmiany są w dość miłej atmosferze o ile będę zdolny wieczorem zobaczyć jakie mam pozycje podzielę się swymi spostrzeżeniami.

Moim zdaniem google wrzuciło w top 10 strony informacyjne takie jak wykipedia itd.( na wiele fraz nigdy tego nie było, a tu nagle się pojawiły). Zauważyłem również w top więcej zdjęć i filmików z YT.

Wydaje mi się, że google chcąc zarobić na Adwordsach wywaliło z topów sklepy i firmy, a wskoczyły strony informacyjne. To by się zgadzało z frazami które poszły mi w dół. Miałem z 20 popularnych produktów w top 5, a teraz poleciały po -30. Na ich miejsce wskoczyły strony typowo informacyjne.

Logicznie myśląc jest to google na rękę, zwykły użytkownik szukający wiedzy znajdzie w top 10 strony informacyjne. Jeśli będzie chciał znaleźć produkt to na pewno też mu się uda bo firmy zainwestują w adwords.

Podsumowując użytkownik będzie miał informację z naturalnych wyników wyszukiwania, sklepy i usługi z adwordsa. Dla google to najlepsze rozwiązanie bo będą mieli duzoooo kasy z adwordsów. Sklep zapłaci żeby być widocznym bo chce sprzedawać, a strony informacyjne za adwordsy nie zapłacą.

Wydaje mi się, że jesteś jedną z osób, która jest najbliżej prawdy. To całkiem logiczne i możliwe do zaobserwowania w SERPach.

jeśli chodzi o strony pozycjonowane na kilka, kilkanaście fraz to zauważyłem tylko jakieś kosmetyczne zmiany (+-5 pozycji), dlatego nie mogę wyłapać jakiegoś wspólnego mianownika. są wśród nich i sklepy, i strony firmowe więc puki co wątpię, żeby sklepom dostało się z automatu (jak czytałem w niektórych wątkach).

jedyne co u mnie bardzo oberwało to właśnie długi ogon robiony, katalogami, preclami, forami, blogami i delikatnie stałym swl'em.

wciąż mam nadzieję na powrót, chociaż coraz mniejszą i jednocześnie zastanawiam się co z tym w perspektywie kolejnego tygodnia, dwóch robić. dalej robić swoje czy może coś bardziej drastycznego...

adwords'y oczywiście w tym tygodniu odpadają bo w sumie nie ma po co ale Klient boleśnie odczuwa ten spadek ruchu i coś wymyślić trzeba...

Nie wydaje mi się, żeby ktoś tam był aż tak głupi i posunął się do takich działań.

Wyobraźcie sobie sytuację, kiedy pozycjonowanie sklepu w Google staje się niemożliwe i żeby handlować trzeba płacić AdWords, co dość znacznie podnosi koszty.

Co robi sprzedawca (przynajmniej ja tak bym zrobił)? Stawia dwa identyczne sklepy - jeden dla Google, w ktorym ceny są wyższe ponieważ AdWords podbija mu koszty i musi się jakoś odkuć oraz stawia drugi sklep, do którego dostęp mają wszycy inni poza Google i w którym ceny są niższe, ponieważ koszt AdWords nie pomniejsza zysku.

Gdyby taka praktyka stała się powszechniejsza, to internauci momentalnie podłapaliby, że jeśli chcą kupić taniej, to muszą szukać w Bingu lub innych wyszukiwarkach a to byłby już początek nowego rozkładu sił na krajowym rynku. Nie wydaje mi się, żeby Google do tego dążyło.

Parząc w GWT wszystko układa mi się w logiczną całość. Frazy na które mam spadki zawierają wyrazy, których nie ma na liście słów kluczowych pokazywanych w tym panelu. 'Co ciekawe nie dotyczy to wyłącznie domeny, która poleciała, ale wszystkich domen w GWT. Nawet tych na których te frazy występują incydentalnie. Skoro Google nie widzi słowa kluczowego na witrynie, trudno by strona była wysoko klasyfikowana. Stąd mój wniosek - google wywaliło wszystkie wyniki na daną frazę i indeksacja treści jest robiona od nowa. To co teraz jest w indeksie o cokolwiek jest oparte, na pewno nie o zawartość stron. Na efekty trzeba więc jeszcze poczekać.

Strony www są jak kobiety. Mają head, body i ... formularz kontaktowy. Na szczęście dla wielu webmasterów nie mają języka, by powiedzieć co o nich myślą :)

Jak to jest ze wszystkim spada a nikomu nie rośnie ? Kqa zawsze bylo mi poszlo w gore a mi w dol ;P opadło :) skoro wszystkim cos wycina to kto jest na top 10 ?D

Mi nic nie spadło, a kilka urosło :P

Może poza jedną frazą, ale tam przyczyna jest raczej inna.

boxnaprezent.pl - wyjątkowe BOXy prezentowe

U mnie natomiast troszkę dziwna sprawa, dwie frazy poszły do góry i znajdują się w TOP10, natomiast przedtem max TOP20 przy dobrych wiatrach. Prawdopodobnie to tylko przejściowe.

Kochanie, każde kolczyki wyglądają na Tobie przecudownie

Chcesz sprawić bliskiej Ci osobie unikalny prezent? Przejrzyj ofertę mojego sklepu z rękodziełem.

@tjay99 nie wiem jak w twojej branży bo to zalezy zapewne od tego - ale w finansach jest taaaaki super spammmmmmmmmmmm że aż HUCZY Zapewne przeglądają to panowie z G więc jak nigdy nie pisałem i nie kwioczyłem - to zróbcie coś z tym bo na LT - ok 8 pierwszych stron - HAH ktoś ma niezły ubaf :> chłopaki działają:)

Gielo - czekam na jakieś konkretne spostrzeżenia :P u cezzego cisza :)

multikonto

mam jeszcze jedno spostrzeżenie otóż dzień przed "awarią" dodałem nową stronkę do inteksacji w WMT w google po sitemap (jedynie zoptymalizowana nic więcej) i zindeksowało 2 podstrony i od tamtego czasu nic :)

Mi na moim nowym blogu który ma zaledwie 5 miesięcy wpisy potrafią dodawać się do indexu nawet po tygodniu, a na starszych blogach które mam z 2-3 lata wpisy są widoczne do około 15 minut i pojawiają się w indexsie nie wiem czego to przyczyna ze na nowej stronie wolno się tak indeksują wpisy mogę tylko dodać że robiłem zmianę adresów url i lepiej zoptymalizowałem nowego bloga nie wiem czemu tak się dzieje. cache mojej nowej witryny google robi tez co 7 dni ostatnio sprawdzałem dziś to cache mam z 25 kwietnia a dziś mamy już 30.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności