Skocz do zawartości

Google robi porządki?

szfab

Rekomendowane odpowiedzi

Tworząc różne teorie spiskowe należało by zadać sobie pytanie najpierw, czego ludzie w większości szukają w internecie? sklepów? czy może jakichś stron informacyjnych różnego typu i kontaktów z innymi ludźmi? W Adwords większość stron jakie się ogłasza, to sklepy. W wynikach organicznych Google natomiast, szukamy w większości jakichś informacji, bądź portali społecznościowych, czatów, portali randkowych itp. Zależność pomiędzy reklamami Adwords, a wynikami organicznymi jest odwrotnie proporcjonalna do siebie, czyli adwords to reklamy około 95% sklepów, natomiast ludzie w 95% szukają różnego typu informacji + wszelkiego rodzaju kontaktów społecznościowych.

To dlatego napisałem, że adwords nigdy nie zastąpi wyników organicznych w Google. Jak ludzie przestaną znajdować czego szukają, to przestaną korzystać z tej szukajki. Bo przecież ludzie nie wchodzą tam dla reklam, a po to by dotrzeć do stron jakie ich w danym momencie interesują. Czy wy na prawdę myślicie, że tak wielka korporacja jak Google ze sztabem najwyższej klasy dobrze opłacanych specjalistów od marketingu posunęła by się do tak wątpliwego sposobu na zwiększenie swoich zysków jak zmuszenie ludzi do korzystania z ich reklam ? Do tego jeszcze w czasie kiedy obserwuje się coraz większy odpływ internautów od wyszukiwarek, na rzecz portali społecznościowych typu FB ? Ten trend jak już także wspominałem będzie się tylko powiększał, a Google ze swoim G+ nie radzi sobie najlepiej.

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

• Odpowiedzi 3,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
ciach...

To dlatego napisałem, że adwords nigdy nie zastąpi wyników organicznych w Google. Jak ludzie przestaną znajdować czego szukają, to przestaną korzystać z tej szukajki. Bo przecież ludzie nie wchodzą tam dla reklam, a po to by dotrzeć do stron jakie ich w danym momencie interesują. Czy wy na prawdę myślicie, że tak wielka korporacja jak Google ze sztabem najwyższej klasy dobrze opłacanych specjalistów od marketingu posunęła by się do tak wątpliwego sposobu na zwiększenie swoich zysków jak zmuszenie ludzi do korzystania z ich reklam ? Do tego jeszcze w czasie kiedy obserwuje się coraz większy odpływ internautów od wyszukiwarek, na rzecz portali społecznościowych typu FB ? Ten trend jak już także wspominałem będzie się tylko powiększał, a Google ze swoim G+ nie radzi sobie najlepiej.

Muszę się z Tobą trochę tu nie zgodzić :) Kasa przysłania wszelkie moralne wartości a w biznesie nie ma miejsca na skrupuły. W każdym razie jak google nie posprząta tego burdelu co zrobiło to może być ostatnia prosta dla tej firmy. Gdyż nawet portale technologiczne piszą o aktualizacji tego algorytmu i skutkach :P

--------------Dno jest wtedy,kiedy nie ma juz nawet mułu.--------------------

Turystyka na sprzedaż , Podróże małe i duże, Egipt, Turcja, Tunezja, Chorwacja...

Poszukuję zatrudnienia.

Będzie bez linka a co :D

poezjapozycjonowania(kropka)blogspot(kropka)com

NEW!!! - Blask Serpów (Prolog) W przygotowaniu: Chapter 1 - Blask Serpów

Gielo - nie zgodze sie do konca z toba bo jak inni mam wzrosty i spadki i też wlasnie testuje na konkurecji troszku ;P troszku u siebie ;p mi polecialy strony ktore byly faktycznie tez tylko czysto informacyjne i nie byly zapleczem sobie wyobraź:) normalnie linki byly ale byly tak na serio :P heh w zamian same sklepy w topach kurcze moze faktycznie awaria jakas pod nazwa puinquin - tylko cos dlugo trwa -

multikonto

wujek google do tej pory "wiedział wszystko" i nagle przestał wiedzieć :) ciekawe co będzie dalej ...

na moje musza się spieszyć bo chyba walnęli babola

W działaniach Google jest pewna prawidłowość. Najpierw wykasowali z TOP-ów porównywarki cenowe, było to proste zagranie, i bardzo celne. Drugim etapem jak widzimy jest wywalenie malutkich i w tym celu uruchomili Pingwina. Tylko tutaj tak łatwo nie jest i mamy niezły pasztet.

Myślę ,że warto poczekać na trzecią odsłonę tego spektaklu.

Witam,

Moim zdaniem google wrzuciło w top 10 strony informacyjne takie jak wykipedia itd.( na wiele fraz nigdy tego nie było, a tu nagle się pojawiły). Zauważyłem również w top więcej zdjęć i filmików z YT.

Wydaje mi się, że google chcąc zarobić na Adwordsach wywaliło z topów sklepy i firmy, a wskoczyły strony informacyjne. To by się zgadzało z frazami które poszły mi w dół. Miałem z 20 popularnych produktów w top 5, a teraz poleciały po -30. Na ich miejsce wskoczyły strony typowo informacyjne.

Logicznie myśląc jest to google na rękę, zwykły użytkownik szukający wiedzy znajdzie w top 10 strony informacyjne. Jeśli będzie chciał znaleźć produkt to na pewno też mu się uda bo firmy zainwestują w adwords.

Pozdrawiam!

Witam

U mnie poleciały 3 strony związane z jedną tematyką. Ta strona która była wypozycjonowana najwyżej poleciała najmniej jednak o 5 do 50 pozycji. W Top 10 jest jednak nadal konkurencja , która wcześniej nie była tak wysoko i jednak nie pozostały strony typowo informacyjne. 2 strony były już pozycjonowane 3 lata i wsumie wszystkim oprócz rumaków. Linki stałe i rotacyjne,precle,katalogi itd,itd. Pozostałe były celowo trochę słabiej wypozycjonowane i poleciały bardziej. Jednak nie na wszystkie frazy poleciały na które pozycjonowałem, część pozostała a część spadła o kilka oczek.

W sumie to frazy na których najbardziej mi zależało najbardziej oberwały-:).

Również nie spadły pozycje: fraza+miasto.

Ciekawe jest też to, że poleciały tylko te 3 strony z jednej branży a z innej branży linkowane SWL i tylko troszke katalagów, strony bardzo młode, są dalej w Top 3.

Witam,

Moja strona https://forum-zarabianie.pl po 14 kwietnia spadła z pozycji 5 na pozycję 56 na frazę "forum o zarabianiu w internecie". Pozycjonowałem ją sam: dodawałem linki na forach reklamowych,w podpisach na forach, kilkoma linkami się wymieniłem i tyle. Czemu moja strona została uznana za SPAM?

Chciałbyś zarabiać w internecie? Zajrzyj na forum o zarabianiu w internecie!

Pozycjonowałem ją sam: dodawałem linki na forach reklamowych,w podpisach na forach, kilkoma linkami się wymieniłem i tyle. Czemu moja strona została uznana za SPAM?

Każda rozwijana i promowana strona bez tych tych niedokończonych albo postawianych tylko po to żeby stały bez odwiedzin to już jest chyba spamem - dodawałeś linki na forach o reklamie, wymieniłeś się linkiem - to chyba spamowałeś ;). Tak poważnie - nie ma już reguł, że dbasz o jakość to jesteś bezpieczny, wygląda na to że cała sieć dla niektórych to spam, tylko prawdziwy śmieciowy spam to nie spam i zasługuje na promocję jako strony o wysokiej jakości.

Pozycjonowałem ją sam: dodawałem linki na forach reklamowych,w podpisach na forach, kilkoma linkami się wymieniłem i tyle. Czemu moja strona została uznana za SPAM?

Każda rozwijana i promowana strona bez tych tych niedokończonych albo postawianych tylko po to żeby stały bez odwiedzin to już jest chyba spamem - dodawałeś linki na forach o reklamie, wymieniłeś się linkiem - to chyba spamowałeś ;). Tak poważ nie ma już reguł, że dbasz o jakość to jesteś bezpieczny, wygląda na to że cała sieć dla niektórych to spam, tylko prawdziwy śmieciowy spam to nie spam i zasługuje na promocję jako strony o wysokiej jakości.

Co mam teraz zrobić żeby wyjść z filtra?

Chciałbyś zarabiać w internecie? Zajrzyj na forum o zarabianiu w internecie!

Moment, moment... to na prawdę jakaś paranoja.

Poczta kwiatowa - 5 miejsce w wynikach jest strona googla?

Czytam tego posta prawie od początku.

Jak widzę praktycznie wszystkim spadło wszystko co wartościowe.

Spostrzeżenia moje co do tej sytuacji jest konkretne:

Burdel na kółkach.

Z tego bowiem co widzę podano informację, że zmiana ta dotknie 5% stron Polskich tak?

Pierdu, pierdu.... dla przykładu:

strona z unikalną treścią, czysto informacyjna, pisana pod użytkowników praktycznie nie pozycjonowana sztucznie a jedynie linkowaniem naturalnym dostała tak po łapach, że aż przykro się robi. Nie mówiąc już, że miała do tego domenę z frazą kluczową? Nie uwierzę w to, że jest ok.

Sam aktualnie już się wq... jako prywatny odbiorca. Dlaczego?

Bo mam problemy ze znalezieniem konkretnego wyniku.

Google żeby zarabiać - musi dostarczać możliwie najlepsze treści.

Zarabianie przy tym to efekt uboczny dostarczania wyników poprzez umieszczenie reklam adwords.

Co się więc nie zgadza?

Podana informacja 5% (totalnie jest moim zdaniem odwrotna)

Optymalizacja i przeotymalizowanie (a co to k... jest?)

Strona robiona pod użytkownika jakie ma cechy?

Sporą oglądalność, stosunkowo długie odwiedziny oraz liczbę odsłon.

A teraz uwaga?

Na podstawie jakiego narzędzia można to najlepiej określić?????

Podkreślam, że najlepiej a nie tylko...

Analytics? Ostatnio bodaj została nawet wprowadzona jakaś wersja premium co nie?

Wysuwam wniosek, że jest to mocny aktualnie wyznacznik, robię usunięcie ze strony i test.

Logicznie jaki byłby sens wykorzystać algorytm i te 2 narzędzia?

Mierzyć czas i linki. Aktualnie wyzerować wszystko lub jeszcze mieć błędy, ale...

Mieszając wyniki podnosić w górę tylko te, które mają fajną i długą oglądalność.

Co jakiś czas jednak losowemu użytkownikowi lub jakiejś próbce (powiedzmy co 10 dostaje inne wyniki) na to samo zapytanie.

Widziałem to już wielokrotnie na swoim komputerze i sprawdzenie jak się on/oni zachowają na nowe, proponowane strony - chytre?

Wyjaśnia jednak dlaczego tak niemiłosiernie spam podskoczył do top pozycji? Hm... jak dla mnie tak.

A teraz coś na deser - linki mogłyby posłużyć do czegoś co nazwałbym wtedy punktami oraz częstotliwością rotacji (propozycji danej strony).

Do tego pozostałe czynniki (starszego typu) i gotowe! Mamy co mamy!

Logiczne jednak, że są jeszcze błędy a do tego algorytm nie przerobił wszystkiego i zajmie mu to pewnie tygodni kilka.

Co Wy na to? Logiczne?

Witam,

Moja strona https://forum-zarabianie.pl po 14 kwietnia spadła z pozycji 5 na pozycję 56 na frazę "forum o zarabianiu w internecie". Pozycjonowałem ją sam: dodawałem linki na forach reklamowych,w podpisach na forach, kilkoma linkami się wymieniłem i tyle. Czemu moja strona została uznana za SPAM?

Powywalaj te linki ze stopki na forum i pamiętajcie linkujcie do serwisów i innym ip serwera bo być może to jest tez tak że jak mamy ten sam ip lub podobną końcówkę adresu ip co strona na której umieszcza się lina to google moze brać to za nienaturalnie zdobyte linki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności