Skocz do zawartości

Google robi porządki?

szfab

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 3,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Nie śledzę już tematu od jakiegoś czasu, czekam na ustabilizowanie sytuacji i konkretne wnioski.

Ale z tego co pobieżnie wyczytałem strony docelowe najczęściej lecą w dół a zaplecze wychodzi na wierzch, czytam że to co było napierdzielane sb,xr, często nie leci w dół. Może postawie taką tezę że zaplecze przekazuje już w tej chwili mniej mocy, po prostu linki muszą iść bezpośrednio na stronę docelowa aby był efekt (?). Dlatego zaplecza nawalane ostro linkami idą du góry, a strony docelowe idą w dół bo nie mają bezpośredniego linkowania (tylko pośrednie, przez zaplecze).

Może właśnie ta reguła się zmieniła?

Mój sklep najbardziej ucierpał na tym wszystkim. Może przez to jak już w tym wątku wyczytałem za zbyt duże przesycenie słów kluczowych. Przykładowo w jednej kategori miałem widocznych kilkanaście produktów, w których tytule było słowo kluczowe.

Jednakże w każdej kategorii był unikalny tekst i mozolnie zwiększałem opisy swoich produktów (teksty były unikalne). Ogólnie napracowałem się przy nim, żeby było wszystko cacy a wywaliło go jak to mówicie w kosmos...

Po zgłoszeniu do Google oczywiście powiedzieli mi że wszystko jest ok... Może pozmieniać nazwy produktów, aby dane frazy nie występowały zbyt często?

Pisaliście o przekierowaniu, ale musiałbym zainwestować w kolejną domenę a pewności i tak nie ma że obniżenie pozycji powróci...

logo.pngOdwiedź forum o skuterach - dla właścicieli jednośladowców.

Podsumowując użytkownik będzie miał informację z naturalnych wyników wyszukiwania, sklepy i usługi z adwordsa. Dla google to najlepsze rozwiązanie bo będą mieli duzoooo kasy z adwordsów. Sklep zapłaci żeby być widocznym bo chce sprzedawać, a strony informacyjne za adwordsy nie zapłacą.

Nie wydaje mi się, żeby ktoś tam był aż tak głupi i posunął się do takich działań.

Wyobraźcie sobie sytuację, kiedy pozycjonowanie sklepu w Google staje się niemożliwe i żeby handlować trzeba płacić AdWords, co dość znacznie podnosi koszty.

Co robi sprzedawca (przynajmniej ja tak bym zrobił)? Stawia dwa identyczne sklepy - jeden dla Google, w ktorym ceny są wyższe ponieważ AdWords podbija mu koszty i musi się jakoś odkuć oraz stawia drugi sklep, do którego dostęp mają wszycy inni poza Google i w którym ceny są niższe, ponieważ koszt AdWords nie pomniejsza zysku.

Gdyby taka praktyka stała się powszechniejsza, to internauci momentalnie podłapaliby, że jeśli chcą kupić taniej, to muszą szukać w Bingu lub innych wyszukiwarkach a to byłby już początek nowego rozkładu sił na krajowym rynku. Nie wydaje mi się, żeby Google do tego dążyło.

A wiesz, że to jest nawet dość ciekawa koncepcja? :) Jeśli obecny bałagan będzie się mocno przedłużał, to część ludzi niezadowolonych z wyników w naturalny sposób bedzie szukać alternatywy...

Google nie zawdzięcza swojej pozycji dzięki SEO - pozycjonerom. Najpierw byl Google z trafnymi, dobrymi wynikami i dlatego wyszukiwarka zyskała popularność. Dopiero wtedy pojawili się pozycjonerzy a nie odwrotnie.

Co nie zmienia faktu, że przez wiele lat to właśnie działania SEOwców pchały w topy najlepsze najbardziej wartościowe strony. Przyczyna tego stanu rzeczy jest dość banalna - nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie inwestował dużych (a czasem bardzo dużych) pieniędzy w pozycjonowanie gównianej strony firmowej/serwisu/portalu/sklepu...

Czy osoby zarabiające krocie na pozycjonowaniu nagle zostając z niczym nawet się nie zbuntują?

Osoby zarabiające krocie na pozycjonowaniu nie zostają z niczym.

Zostają z niczym właściciele firm "w pokoju obok kuchni". :)

PS. Podoba mi się to określenie. :P

Od kiedy wynajęcie klitki 2x2 na 5 piętrze w biurowcu czyni kogoś lepszym przedsiębiorcą? Sam prowadzę firmę w domu i wielu z was może jedynie pomarzyć o moim obrocie. Jestem spoza branży SEO, ale u mnie konkurencja jest wielokrotnie większa.

Niektórzy tak się napinają jak by osiągali co najmniej milionowe miesięczne obroty, zabawne.

To idź na forum dla ludzi z Twojej branży i tam się ponapinaj...

A mój kot niedługo będzie miał 25 lat .. Tylko co on ma wspólnego z pingwinem ?? :)

PS

nie napinajcie sie tak bo nie dożyjecie wieku mojego kota :)

25? Chyba troszkę przesadziłeś... :)

Tak czasem paczę co tu piszecie :D masakra, niektóre wypowiedzi to chyba tylko żeby posta nbabić ech...

Jak to dobrze, że choć Twój post tak wiele wnosi do tematu...

VEX Media - w przygotowaniu.

Mój płatny katalog SEO - w przygotowaniu.

Online-24.pl - w przygotowaniu.

Co nie zmienia faktu, że przez wiele lat to właśnie działania SEOwców pchały w topy najlepsze najbardziej wartościowe strony. Przyczyna tego stanu rzeczy jest dość banalna - nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie inwestował dużych (a czasem bardzo dużych) pieniędzy w pozycjonowanie gównianej strony firmowej/serwisu/portalu/sklepu...

Powiedzmy, że działania SEOwców pchały w topy strony nienajgorsze, ale niekoniecznie najlepsze.

Zupełnie z niezrozumiałych dla mnie względów szukacie pojedynczych przyczyn i prostych rozwiązań. Ta wyszukiwarka (licząc czasy BackRub) rozwijała się przez 16 lat. Obecnie opiera się na ponad 200 zmiennych, z których większość jest dla Was niewiadomą. Jak obliczyć permutację na zbiorze 200 zmiennych, z których, jak widzę, znacie góra 5? To jak próba modyfikacji akceleratora CERN 10-kilowym łotkiem. Powodzenia!

Zupełnie z niezrozumiałych dla mnie względów szukacie pojedynczych przyczyn i prostych rozwiązań. Ta wyszukiwarka (licząc czasy BackRub) rozwijała się przez 16 lat. Obecnie opiera się na ponad 200 zmiennych, z których większość jest dla Was niewiadomą. Jak obliczyć permutację na zbiorze 200 zmiennych, z których, jak widzę, znacie góra 5? To jak próba modyfikacji akceleratora CERN 10-kilowym łotkiem. Powodzenia!

I do tej pory jakoś dawaliśmy sobie świetnie radę... :)

VEX Media - w przygotowaniu.

Mój płatny katalog SEO - w przygotowaniu.

Online-24.pl - w przygotowaniu.

Sprawdziłem na jednej domenie, która wypadła w kosmos jak się sprawdzi w tym przypadku 301. Pozycje wskoczyły na nową domene idealnie na stare pozycje w Topach :)

Czy takie przekierowanie będzie skuteczne w ramach tej samej domeny, czyli www.mojadomena.com.pl na mojadomena.com.pl

I czy bana za coś takiego nie dostanie się? Chyba gdzieś czytałem, że Pingwin karze za 301.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności