Skocz do zawartości

Pierwszy znak w mod_rewrite

MMP

Rekomendowane odpowiedzi

I na mnie trafiło i też mam problem z mod_rewrite, mianowicie mam taki wpis:

RewriteRule ^(.*)$ /katalog/index.php/$1

Niestety teraz jak wywołame domena.pl/katalog/cos/ zwróci mi błąd 500, jak zmienie regułke

na:

RewriteRule ^,(.*)$ /katalog/index.php/$1

To prawie dział ale prawidłowy adres to domena.pl/katalog/,cos/

A takie coś mi nie odpowiada bo niestety niechce mi sie edytować każdego w pliku i w adresie dodawać przecinka

[edit]

I jeszcze jedno troche mniej ważne pytanie. Jak zmienić cholerne chmody w pliku zdalnym? :/

stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej

Nie wiem czy o to ci chodzi [ trochę jestem :szampan: ] ale jesli chcesz wyciągną zmienną "cos" z adresu domena.pl/katalog/cos/

to daj tak

RewriteEngine On
RewriteRule ^(.*)\/(.*)\/ index.php?zmienna=$2 [L]

I jeszcze jedno troche mniej ważne pytanie. Jak zmienić cholerne chmody w pliku zdalnym? :/
Co to jest plik zdalny ?

Jesli plik na innym kompie to nie ma takiej możliwości.... tylko i wyłącznie chmody może zmieniać "właściciel" pliku.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

MMP, jeśli otrzymujesz Error 500 to problem może leżeć w konfiguracji serwera, która może blokować albo wszystkie reguły albo te które prawdopodobnie mogą sprawiać kłopot

skoro nie ma problemu z przecinkiem spróbuj jakoś inaczej zmodyfikować ^(.*)$ np. ^([09azAZ]+)$

Trudno powiedzieć, jeśli masz tam więcej reguł być może następuje jakiś konflikt bo nie kończysz reguły np. [L], spróbuj też [PT]

Zdaje się że chmod zalicza się do opieracji na plikach, która wymaga podania ścieżki bezpośredniej, a te znowu działają tylko z serwera na którym wywołujesz dany skrypt więc chyba problem masz z głowy chyba że chodziło Ci o coś innego :unsure:

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

Hmm kłopot w regułce sprawiała kropka, nie wiem czemu. Zamieniłem za radą Piotrka na taką:

RewriteRule ^([a-z0-9A-Z\/,\.]*)$ index.php/$1

To niestety znowu wychodził błąd 500 po wyrzuceniu kropki znowu działa. Na trudno obejde sie bez niej :hello:

[edit]

Co do tego chmoda, to za pomocą file_put_contents i nie moge nic manualnie z nim zrobić

RewriteRule ^([a-z0-9A-Z\/,\.]*)$ index.php/$1

To niestety znowu wychodził błąd 500 po wyrzuceniu kropki znowu działa. Na trudno obejde sie bez niej :hello:

Zadziala ale dla adresu

katalog/cos/

dla takiego już nie katalog/cos/index.html lub katalog/cos/index.php

Do zmiany chmod-a w php mamy funkcje bool chmod ( string filename, int mode )

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Postanowiłem wywalić kropke, jak co to nie będe jej dawać w adresie do kategorii i newsów.

A co do [L]/[PT] to nie ma potrzeby bo to tylko jedna regułka obróbką zajmuje się już php :)

Mion ja wiem że jest taka funkcja ale stosowanie jej jest niewygodne bo wole robić to przez TC :)

mniej wazne pytanie -> recznie mozna zmienic prawa pliku w niemal kazdym kliencie FTP... ale nie jestem pewien czy o to Ci chodzilo. Bo jesli z poziomu PHP, to jesli wlascicielem pliku jest ten sam user, z ktorego prawami jesy wykonywanmy skrypt to powinienes moc wykonac chmod'a (no chyba, ze funkcje systemowe w PHP sa zablokowane ze wzgledu bezpieczenstwa)

rysunek, malarstwo, nauka rysunku, szkoła rysunku, kurs, architektura

usługi dla firm, doradztwo, uslugi doradcze, consulting, biznes

katalog stron WWW, Katalog stron, katalog SEO, linki bezpośrednie

Ale php jest innym userem( nobody9 jeśli dobrze pamiętam nazwe tego usera) ) a w linuxie nie będąc rootem nie moge zmienić chmodów innego właściciela. Właściciela można zmienić funkcją chown ale nie znam się na linuxie a niechce niczego popsuć na serwerze.

MMP, jeśli nie chcesz nic popsuć, podglądnij jak wygląda chown dla innego pliku i będziesz wiedział jak ustawić inne

poza tym w manualu PHP chmod / chown są jakieś notatki co do zdalnych plików ale pewnie je już czytałeś

Co do przepisywania, to sugerowałem abyś dopisał wyżej regułkę do strony głównej i zatrzymał kolejną za pomocą [L] ale skoro może być bez kropki i działa to sobie zostaw tak jak masz :)

też mam w kilku miejscach system obsługujący nieskończoną ilość parametrów i działa na jednej regule, spróbuj dodać to [PT]

aha, próbowałeś z kropką przed innymi znakami? :)

A mozna za pomoca mod rewrite przypisywac subdomeny ?

tak, można :)

https://cos.eyou.pl/

https://cos-innego.eyou.pl/

https://jeszcze-cos-innego.eyou.pl/

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności