Skocz do zawartości

Google Adwords a pozycjonowanie

mk4full

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, otóż kilka dni temu dostałem kupon adwords, pomyślałem że warto z niego skorzystać bo przecież nic nie starce....

I tu niemiła niespodzianka, gdy tylko reklama zaczęła się wyświetlać na dane słowa kluczowe, rzeczywista pozycja strony spadła:

5bb5d7d25d54.png

W 3 słowie kluczowym nawet o 50 pozycji w dół za jednym razem!

I co ja mam teraz zrobić? Może mieliście podobne sytuacje?

Pisałam dzisiaj podobnie w innym temacie. Mam podobnie, w momencie włączenia kampanii na kilka fraz, one automatycznie wylatują o kilkadziesiąt pozycji. Raz nawet za 300 :) po wyłączeniu kampanii wróciły i tak było za każdym razem.

W okresie o którym piszesz był update algorytmu google

https://blog.seo-profi.pl/na-dniach-update-...ierzony-w-spam/

https://blog.seo-profi.pl/nowy-update-juz-w...lskich-serpach/

To czysty przypadek - mam nadzieję, że nie kolejny bug w wynikach wyszukiwania.

Od dawna piszę/mówię o tym, że adwords pośrednio wpływa na wyniki pozycjonowania, ale tyczy się to kampanii, gdzie naprawdę spore sumy wchodzą w grę - kampanie, które robią duży ruch na stronie. Jakość tego ruchu również ma wpływ na serpy. To moje zdanie - dlaczego moje? Bo samo google pisze, że adwords nie ma wpływu na serpy - bezpośredni na pewno nie... pośredni wielokrotnie obserwowany, ale na plus dla serpów

• 2 tygodnie później...

Witam, jednak znowu zauważyłem zależność pozycji strony w google od adwords.

2 dni temu skończył mi się budżet. Reklamy przestały się wyświetlać, wczoraj sprawdziłem pozycje strony w google i prawie każda fraza spadła w wynikach wyszukiwania.

Dziś znowu wyświetlam reklamy i .....

Pozycja strony wzrosła :D Dla jednej z fraz o 18 pozycji... dla reszty o 2 - 3

U mnie też po rozpoczęciu kampanii, na jedną (ale, wamać, najważniejszą) frazę strona poleciała w kosmos.

Jeśli zachowacie to w tajemnicy, truskawka będzie wasza.

- nie jestem babą a młodą SINGIELKĄ !!!!!!!!!!!!!!!

• 3 tygodnie później...

Mamy przykład z porównywarkami cen, które w okresie grudzień-luty wypadły z organicznych wyników wyszukiwania i od razu pojawiły się w AdWordsach, po czym po dwóch miesiącach wróciły do top10.

Tak jak było napisane, linki sponsorowane bezpośrednio nie wpłyną na pozycje (tzn. gdy wyświetli się reklama Adwords, pozycja serwisu w wynikach naturalnych "powinna" zostać niewzruszona bo przecież strona dalej dla Google jest wartościowa i powinno wyświetlać ją nadal wysoko). Pośrednio - hmm... zwiększając ruch na stronie budujemy sobie trust'a który na pewno jest in plus - dzięki linkom adwords prędzej prowadzimy do rozpoznania naszej marki niż podwyższenia lub obniżenia pozycji w serp-ach.

Zleć obsługę kampanii AdWords certyfikowanym specjalistom GAP - linki sponsorowane - Najskuteczniejsza reklama w Google.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności