Skocz do zawartości

Nie zwraca 404 / jak zrobić 410

matrag

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W Narzędziach dla webmasterów mam komunikaty o pozornym błędzie 404. Chodzi o podstrony, które usunąłem fizycznie z serwera.

Mam zrobioną strone 404 i w htacces wpisane:

ErrorDocument 404 https://www.mojadomena.pl/page404.php

Po wpisaniu błędnego lub nieistniejącego pliku strona błędu wyświetla się prawidłowo.

Z tego rozumiem że strona page404 wyświetla się i ... tyle :blink: Dla Googla to nic nie znaczy.

Pytanie: co jeszcze trzeba zrobić, żeby serwer zwracał te błędy. Ponieważ dotyczy to akurat plików usuniętych, więc chyba powinno być osobno 410?

GWT -> Konfiguracja witryny -> Dostęp dla robotów -> Usuń adresy URL

Spróbuję w ten sposób usunąc jeden link i zobaczę co z tego wyjdzie - przy czym wg wskazówek tam zawartych strona nie kwalifikuje się do usunięcia bo:

"Jesli chcesz usunac tresc za pomoca narzedzia zadania usuwania adresu URL, nalezacego do narzedzi Google dla webmaster?w, musisz najpierw spelnic wymienione ponizej kryteria:

1. Upewnij sie, ze tresc nie jest juz wyswietlana w sieci. Zadania wyswietlenia strony musza powodowac zwrócenie kod?w stanu 404 (nie znaleziono) lub 410 protokolu HTTP."

Czyli lipa bo w komunikacie o pozornym 404 jest:

"Docelowy URL nie istnieje, a Twój serwer nie zwraca błędu 404 (nie znaleziono pliku)."

Dlaczego chcesz tak kombinować? Nie ma strony to 404 i komunikat w GWT jest ok. Informuje Cię tylko, że kiedyś tu była strona a teraz jej nie ma, a może jeszcze jakieś linki do niej prowadzą?

Jeśli linkowałeś tę podstronę to daj 301(chociażby na główną), żeby nie tracić mocy.

BlackPress.pl - Automatyczna dodawarka do precli [Najtańsza na rynku - wystawiamy FV]

BlackPress.pl na forum PiO

Darmowa mieszarka synonimów

Dlaczego chcesz tak kombinować?

Chyba dlatego, że ni w ząb nie kumam co Google chce ode mnie w tym komunikacie.

Nie ma strony to 404 i komunikat w GWT jest ok. Informuje Cię tylko, że kiedyś tu była strona a teraz jej nie ma, a może jeszcze jakieś linki do niej prowadzą?

Jeśli linkowałeś tę podstronę to daj 301(chociażby na główną), żeby nie tracić mocy.

Nie mogę dać 301 bo ta podstrona/podstrony są fizycznie skasowane z serwera. Zostały zastąpione stroną błędu 404. Po wybraniu ich adresu (mam jeszcze takie podstrony, które są zaindeksowane, ale już skasowane) wyświetla się strona błędu 404.

A Google pisze tak:

"Oprócz zwrócenia kodu 404 w odpowiedzi na żądanie udostępnienia nieistniejącej strony serwer powoduje również wyświetlenie strony błędu 404. Może to być standardowy komunikat ,,Nie znaleziono pliku" lub niestandardowa strona służąca do przekazania użytkownikowi dodatkowych informacji. Zawartość strony jest zupełnie niezwiązana z odpowiedzią HTTP zwróconą przez serwer. Obecność na stronie komunikatu informującego o błędzie 404 i nieznalezieniu pliku nie oznacza, że jest to strona błędu 404. Można to porównać do żyrafy noszącej plakietkę ze słowem ,,pies". Plakietka informuje o tym, że jest to pies, ale to wcale nie musi oznaczać, że to zwierzę naprawdę jest psem. Podobnie strona z informacją o błędzie 404 nie oznacza, że serwer zwrócił błąd 404.

Co z tego, że strony zostały skasowane? Jeśli masz serwer obsługujący htaccess, to tam robisz przekierowanie i tyle. Jeśli serwer nie obsługuje tego, to zrób przekierowanie w pliku php. Dzięki temu masz problem z głowy, jeśli zależy Ci na rozwiązaniu tego "wyzwania".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności