Skocz do zawartości

Tylko wnioski po dzialaniach google z 25 maja

jarekk

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 97
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Po tej zmianie awansowało e-holiday i nocowanie.pl.

U mnie spadły między innymi strony do których prowadziły dwa lub 3 linki z jednego serwisu (oczywiście różne anchory do różnych podstron). W góre poszły strony nowe które dopiero zaczynają swój żywot.

skuteczna-reklama.com.pl - zobacz jak się skutecznie reklamować.

Głównie chodzi o przesadzone linkowanie spamem.

W kosmos poleciały domeny linkowane publicznymi bazami z dodawarek.

Nie korzystam z swli, dodawarek, spamiarek, xrumerów i innych tego typu wynalazów, chyba że ktoś mi coś z konkurencji "zafundował" nieporządanego, ale o tym nie wiem. W sumie nie poleciał mi w kosmos żaden serwis, ale prwawie wszystkie pospadały o ileś pozycji, najgorzej jest jednak z podstronami jeden z dużych serwisów stracił sporo wejść ze złożonych zapytań na podstrony na frazy, które nie były linkowane. Najśmieszniejsze jest to że na jedną w sumie raczje dosyć popularną frazę wyprzedza mnie domena chyba nieprzedłużona "Domain for sale" i nie ma na niej totalnie żadnej treści poza reklamami adsesne, ale nie takimi klasycznymi, bardziej coś chyba al'a adsesne dla domen. Za to zawiera dokładną frazę kluczową w adresie i w title i to cały content strony - w serpie nie pokazuje się ani podgląd, ani kopia, żaden tekst tylko tytuł z frazą kluczową i adres.

U mnie jednak publiczna baza Publikera sprawia, że zaplecze wskoczyło średnio o 10 pozycji w górę z top20 do top10. Więc chyba tu też nie ma reguły...

Może to efekt tego, że top10 wypadło i zrobiło się miejsce?

Bzdura. Ktos to wczesniej napisal i kolejna osoba to powiela. Nie wylecial zaden top10. Mialem frazy w top10 i niektore zostaly a niektore polecialy. 2 strona wynikow nie jest dokladnie taka jak wczesniej bo tam tez sie pozmienialo. Myslisz ze pingwin opieralby sie zaledwie na usunieciu top10? Tez mi wielkie sprzatanie by to mialo byc.

Wybaczcie mały OT ale wszyscy gadacie o tym co się stało po 25 kwietnia a nikt nie zauważył że w temacie pisze o 25 MAJA ! Powrót do przyszłości czy ja coś pomijam ? ;)

Doświadczone i pewne Biuro Rachunkowe w Łodzi. Na rynku od 1995 roku! 

Blog księgowego, czyli nowe przepisy podatkowe opisane prostym językiem.

Nie mam żadnych domen ze słowami kluczowymi, te które mnie interesowały to niestety były już zajęte a zakup od kogoś był zbyt drogi. Po tej zmianie może domeny z drugiej ręki będą miały rozsądniejsze ceny.

A zauważyliście może taką zależność: mam 3 domeny tej samej firmy, rożny unikalny content (jednak na ten sam temat) i wygląd, jedyne co je łączy to strona kontaktowa zawiera identyczne adresy i numery telefonów. Wyleciały 2 strony, najstarsza została w wynikach i ma się dobrze.

Macie też coś takiego? Ja zauważyłem u siebie w 3 przypadkach.. Może Google aktualnie likwiduje takie praktyki?

A zauważyliście może taką zależność: mam 3 domeny tej samej firmy, rożny unikalny content (jednak na ten sam temat) i wygląd, jedyne co je łączy to strona kontaktowa zawiera identyczne adresy i numery telefonów. Wyleciały 2 strony, najstarsza została w wynikach i ma się dobrze.

Macie też coś takiego? Ja zauważyłem u siebie w 3 przypadkach.. Może Google aktualnie likwiduje takie praktyki?

No jak dla mnie coś w tym jest. Mam również taki jeden przypadek.

Klient ma dwie strony, tematyka podobna, i jedna poleciała w otchłań.

Nie jestem jakimś wielkim specem od pozycjonowania, jednak pozycjonuje swoje strony samemu, co zauważyłem ?

Moja strona oparta na Wordpressie zanotowała bardzo duży spadek:

pozycje.jpg

Początkowo myślałem, że dostała filtra (stosowałem text-indent, dla nagłówka h1, wcześniej nie było z tym problemów, pomyślałem, że google zaczęło uznawać to za złą praktykę). Poprawiłem to co uznałem za stosowne i przesłałem do ponownego rozpatrzenia - otrzymałem, odpowiedź, że "Nie znaleziono ręcznych działań dotyczących spamu". Wtedy byłem pewien, że spadek był wynikiem zmian algorytmu.

Dodam, że pozycjonuje stronę poprzez ręczne katalogowanie oraz precle. Witryna jest linkowana regularnie ponad rok czasu, z małą przerwą. Nie stosuję żadnych SWL-i. Od momentu spadku jest nieznaczna poprawa pozycji jednak daleko do ideału....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności