Skocz do zawartości

Kilka pytań o adwords

Ziom1988

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, nurtuje mnie kilka pytań odnośnie kampani adwords.

Strona Firmy (nie żadne forum itd) nie zależy mi na wejściach przypadkowych a ludzi z określonej lokalizacji szukających firmy zajmująej się moją działalnością.

Czy w takim wypadku jest sens reklamować się w sieci reklamowej? czy nastawić się tylko na wyświetlanie reklam w wyszukiwarce na dane słowa???

Czy lepiej jest ustawić samemu koszt kliknięcia czy zostawić automatyczne stawki sugerowane przez google???

Zrobiłem mały test:

dałem budżet 25zł(dzień) i automatyczne stawki w wyszukiwarkach i sieic reklamowej.

efekt: około 80kliknięć

Później dałem 25zł(dzień) i sam ustawiłem koszt maksymalny na 3zł. Ale w sieci reklamowej dałem 20groszy.

efekt: 15kliknięć.

Wychodzi na to że większość kasy pożera sieć reklamowa.

ad.1 Na początek sama wyszukiwarka. Przy mniejszym budżecie da na pewno będzie lepszy efekt.

ad.2 Samemu ustawiać koszt kliknięcia ;)

Oczywiście najważniejsze to dobra optymalizacja. Dobór słów, treść reklamy itd.

Ok. a skąd mam wiedzieć ile dała konkurencja? Chciałbym być najwyżej ale nie przepłacać.

Czy jak dam np. koszt za kliknięcie 2zł, to każde kliknięcie będzie mnie kosztować 2zł? czy nie koniecznie ?

Czy liczą się kliknięcie z tego samego ip? Np. wchodzi ktoś i co sekundę klika na reklame przez co wyczeruje nasz budżet?

Sieć reklamowa czy wyszukiwania? Wszystko zależy od budżetu i umiejętności prowadzenia kampanii w sieci reklamowej.

Napisałeś, że kliknięć było więcej, ale pojęcia zielonego pewnie nie masz jaki ruch spowodowała sieć reklamowa - masz analyticsa na stronie, żeby sprawdzić jakość tego ruchu w tym eksperymencie? Może być tak, że te 15 kliknięć miało większe znaczenie dla ciebie niż wszystkie 80.

Drobna podpowiedź. Pogrupuj słowa kluczowe, utwórz dla każdej 3-5 tekstów reklamowych zawierając w nich słowo kluczowe z grupy, dobierz odpowiednio stronę docelową - i co najważniejsze przy wyborze sieć reklamowa + sieć wyszukiwania tworzysz odrębne kampanie dla tych sieci - nie w jednej kampanii. (odpowiednio optymalizujesz tą na sieć reklamową.

Czy samemu ustalać stawki za kliknięcie. Oczywiście. Automat ma za zadanie zmieścić jak najwięcej kliknięć w zadanym budżecie. To czasem nijak ma siędo efektów.

Czy ustawiając 2 zł za kliknięcie...? Nie nie będzie cię kosztowało 2 zł każde kliknięcie. Ustalona wartość 2 zł to maksymalna wartość jaką jesteś w stanie dać za klik. Jeśli kliknięcie będzie kosztowało 1 i to da możliwość wyświetlenia reklamy to google pobierze tylko 1 zł.

Google stara się odrzucać niechciane kliknięcia, czyli z tych samych ip w krótkim czasie. Niechciane kliknięcia i ich procent w stosunku do dobrych kliknięć możesz śledzić dodając odpowiednie kolumny w kampanii.

Przejdź na zakładkę kampanie >> nad wykresem kolumny >> będziesz mógł dodać kilka wartości w kolumnach w tym niechciane kliknięcia i procent niechcianych kliknięć. Po zatwierdzeniu zobaczysz ile było niechcianych kliknięć - za te nie zapłaciłeś.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności