Skocz do zawartości

Jaki hosting do masowego mailingu?

Iran

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałem się dowiedzieć czy to jest tak jak myślę, że z jednego serwera jak wysyłamy pakiet mailów może dojść do skrzynki głównej 80%, przy innym 50% i tak dalej.To zalezy od serwera? Chodzi mi o to z jakiego serwera najmniej maili jest kierowanych do skrzynki spam, co byście doradzili? Serwery maja jakieś trust rank bo wiem że google bierze pod uwagę również serwer i miejsce na którym jest nasza strona więc mailami może jest tak samo?

Reklama w internecie - baza firm - katalog firm + seomaster script

Jak slesz z hostingu to trzeba brac pod uwage, ze inni tez moga wysylac. Na jednym hostingu wyslesz 1000 maili bo sie okaze ze w ciagu 24h tylko Ty wysylales, a na innym wyslesz 200, bo jeszcze 10 osob spamuje mailami z tego samego serwera i juz od dawna ma bana np. w gmailu.

Dlatego najlepiej slac z wlasnego vpsa i z wlasnych proxy (nie zadnych kupowanych wspoldzielonych). Jak sie to rozlozy na duza liczbe IP, rozciagnie w czasie to szansa na bana sie zmniejsza.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Skutecznośc dostarczania jest różna i w większości przypadków zależy od serwera odbiorcy a nie nadawcy.

Case 1. Twój serwer (IP) nie jest na żadnej spamliście - czy wiadomość trafi do spamu czy nie zależy od tego jak ją widzą filtry antyspamowe (jeśli w ogóle jakieś będą).

Case 2. Twój serwer (IP)jest na spamliście z której korzysta większość odbiorców - do wiekszości odbiorców mail zostanie zablokowany przez RBL, a reszta jak w case 1.

Najlepsze rozwiazanie - kupić vps'a i przed wysyłką sprawdzić czy jesgo IP nie jest na spamlistach lub kupić mailing.

rozumiem sprawa chyba jasna vps +proxy.

Pytałem bo swego czasu wysyłałem maile z hostingu home poprzez anomail i jakieś 50% przechodziło ale to dlatego wiem bo klikali link odebrałem wiadomośc i i miałem info ( a nie wszyscy potwierdzali i nie wiem jak skutecznośc sprawdzić), ale to tylko 5 tys adresów było .a potrzebuje większą pulę. Za to ciekawe jest to czemu niektóre potwierdzenia przychodziły do mnie nawet po 6 miesiącach .

1.Czy wysyłając taki email jest możliwe że jakiś procent ich zaginął gdzieś i dochodzi po dłuższym czasie(mam na myśli tygodnie i więcej)?

2.A czy zamiast vps który pewnie jest dużo lepszą opcja ale i kosztowniejszą można wykorzystać do tego seo hostingi które oferują wiele ip czy to nie to?.

Chodzi mi to a żeby skuteczność była co najmniej 3 maile na 4?

rozumiem sprawa chyba jasna vps +proxy.

Nie da się wysyłać maili przez proxy. Maile wysyła zawsze serwer. Ty możesz się z serwerem przez proxy łaczyć.

Pytałem bo swego czasu wysyłałem maile z hostingu home poprzez anomail i jakieś 50% przechodziło ale to dlatego wiem bo klikali link odebrałem wiadomośc i i miałem info ( a nie wszyscy potwierdzali i nie wiem jak skutecznośc sprawdzić), ale to tylko 5 tys adresów było .a potrzebuje większą pulę. Za to ciekawe jest to czemu niektóre potwierdzenia przychodziły do mnie nawet po 6 miesiącach .

Nie da się ze 100% pewnością sprawdzić czy mail doszedł do odbiorcy, ani też nie da się sprawdzić czy został odczytany - zostają tylko potwierdzenia.

Bo ktos po 6 miesiącach odebrał poczte i kliknął potwierdzenie.

1.Czy wysyłając taki email jest możliwe że jakiś procent ich zaginął gdzieś i dochodzi po dłuższym czasie(mam na myśli tygodnie i więcej)?

Może być, że maile giną, dochodza z opóźnieniem, ktoś rzadko sprawdza pocztę itp.

2.A czy zamiast vps który pewnie jest dużo lepszą opcja ale i kosztowniejszą można wykorzystać do tego seo hostingi które oferują wiele ip czy to nie to?.

Chodzi mi to a żeby skuteczność była co najmniej 3 maile na 4?

SEO hosting nie rużni się niczym od zwykłego multihostingu jesli chodzi o pocztę. Serwer pocztowy i tak wysyła maile z jednego IP. Ddoatkowo - jeśli nie jest to wysyłane bezpośrednio przez SMTP (np. PHP funkcja mail()) to mail będzie wysyłany z domyslnego adresu IP dla serwera pocztowego, a nie z IP przypisanego do domeny.

VPS zapeni Ci najwyższą z możliwych skuteczności. Pomijam zakup mailingu w WP czy innym portalu :)

Dzieki za info mam jeszcze kwestie .

1.Znalazłem pare ofert od 3zł do 30 zł za miesiąc za vps ale tyle co czytam to nie dostaje swojego (małego) serwera tylko jest mi przydzielne jakies miejsce na głównym serwerze?

2.Czy bezpieczniej jest korzystać z vps z poza kraju gdzie jest nasza domenka?

2.Własne proxy , po co mi one zmieniam je gdzieś w ustawieniach tego vps np. 1ip +jeden adres email na 1000maili potem następnyIP i adres email i tak dalej, bo mailing ma być wysyłany przez aplikacje na komputer "anomail"?

3.Czy jeśli ip, adres email jest przez jakiś procent wrzucony do spamu te ip i email moga trafić na jakieś spam listy, to czy linki prowadzące do naszych stron w takich emailach mogą też dostać po du**e?

Ad. 1 - jest to maszyna wirtualna z włąsnym IP więc do mailingu starczy. Taki za 3 zł to się pewnie nie nadaje - bo musisz tam mieć jakiś serwer pocztowy postawiony + ewentualnie DNS'y

Ad. 2 - nie ma znaczenia

Ad. 2 - proxy jest Ci do niczego nie potrzebne. Anonmail łaczy sie z kontem na twoim vps'ie a dalej już wysyla vps.

Ad. 3 - link w mailu to link w mailu, nie ma wpływu na to co się dzieje w SERPach

Ps. Jak boisz się o to, że kupisz vpsa z IPkiem na spamlistach to możesz poczekać tydzień i juz powinno być ok - ewentualnie po zakupie sprawdzić w jakimś RBL lookup i zgłosić delisting opisując, że to nowy serwer, nowy admin itd... :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności