Skocz do zawartości

Nagły spadek pozycji po zmianie hostingu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnio (czyli 10 kwietnia 2012 roku) przeniosłem stronę z hostingu na az.pl na home.pl - 6 dni po przenosinach strona odnotowała pierwsze spadki na pozycjach.

trzy pozycje były zawsze w TOP 5 a teraz wypadły za TOP10:(

nie wiem czy może być to spowodowane przenosinami - dziś dopiero usunąłem stronę na starym jeszcze działającym serwerze ale nie była podpięta żadna domena

dziś też ustawiłem 301 na bez www na adres z www

Niedawno jeszcze po wpisaniu w wyszukiwarce google frazy "hotel września" widniał link do strony: https://www.hotel-wrzesnia.pl/hotel-wrzesnia.html

dziś już go nie ma, na dwóch innych frazach strona też znacznie spadła:(

Czy ktoś może mi powiedzieć co mogło być przyczyną takiego spadku?

Pozdrawiam

Gość Voyager

A jak długo była strona niedostępna przy przenosinach? Raczej przenosiny same w sobie nie są przyczyną spadków (tak było w moim przypadku tyle, że u mnie niedostępność strony to była kwestia sekund)

Link do strony w site: jest więc Google najwidoczniej go uznało za nieodpowiedniego dla podanego zapytania ;)

Witam

strona była praktycznie cały czas dostępna bo skopiowałem pliki później przekierowałem domenę a dziś dopiero usunąłem pliki ze starego serwera.

Nie wiem czy to związane z przenosinami czy może akurat trafiłem na zmianę algorytmu i to spowodowało spadek ale dlaczego taki duży:(

Witam

strona była praktycznie cały czas dostępna bo skopiowałem pliki później przekierowałem domenę a dziś dopiero usunąłem pliki ze starego serwera.

Nie wiem czy to związane z przenosinami czy może akurat trafiłem na zmianę algorytmu i to spowodowało spadek ale dlaczego taki duży:(

Powinieneś potrzymać pliki na starym serwerze przynajmniej 48 godzin ja osobiście trzymam do 3, 4 dni pliki na starym serwerze przy przeniesieniu witryny na inny serwer, a to dlatego ze nie wszędzie zmieniają się błyskawicznie dnsy. Po samym podpięciu domeny na nowy serwer zaleca się odczekać 2 lub 3 dni na aktualizację wszystkich dns. Więc to tez może być przyczyna spadków. Od siebie mogę ci tylko doradzić tyle home i nazwa.pl to nie są hostingi warte uwagi ich usługi są tragiczne a biura obsługi klientów to jeszcze gorsze coś co biurem obsługi nazwać nie można. Te firmy to molochy na polskim rynku, a do tego zatrudniają tam ludzi niemających pojęcia o web hostingu, po samej rozmowie z konsultantami można to stwierdzić. Więc nie dziw się że pozycje ci poleciały jak dupny hosting wykupiłeś do tego za bardzo wygórowaną cenę.

Witam

Czy hosting home.pl może mieć wpływ na gorsze pozycje?

Może ;) Jeśli jest to "shared" hosting, to sprawdź jakie inne witryny znajdują się pod tym samym IP i porównaj sąsiedztwo do tego z az.pl.

Jeśli jest to VPS albo dedyk, sprawdź jakie inne witryny są w tej samej klasie i porównaj sąsiedztwo do tego z az.pl.

- Jak najdłużej może stać pasztet?

- Całą dyskotekę

Gość Voyager

Bez przesady - migrowałem z home.pl gdzie miałem swój własny adres IP na linuxpl.com które jest zaspamowane zapleczami i innymi śmieciami i pozycja nie spadła ;) odczekaj jakiś czas. A tak w ogóle to nie musi mieć wcale związku z przenosinami tylko akurat zgrało się to z tym, że dopadł cię Pingwin.

A czy może mieć związek fakt iż po przekierowaniu dns, zmieniłem nazwę index.html na inna by sprawdzić czy działa już przekierowanie?

Jak wszedłem na stronę to przekierowało się już na właściwy serwer - jest możliwe że google widział jeszcze starą lokalizację bez pliku index.html?

Jakie masz inne propozycje?

Ja osobiści hostuje swoje strony w kilku firmach hostingowych mam wykupiony VPS w Biznes-Host, także korzystam z usług Linuxpl.com.

Polecić mogę także firme Kei mają bardzo stabilene serwery i biuro obsługi zna się na rzeczy, szybka pomoc itp ale ja musiałem od nich uciekać ponieważ moje witryny zaczęły robić za duże obciążenie pod wpływem ilości odwiedzających.

Firm hostingowych w Polsce jest naprawdę masa a ceny z roku na rok sa bardzo konkurencyjne, ale od takich molochów jak Home czy Nazwa bym się trzymał z dala bo to tylko z punktu widzenia ładnie wygląda ale z punktu korzystania praktycznego te serwery do niczego się nie nadają, a biuro obsługi w niczym nie pomaga. Prawdę mówiąc nie wiem po co oni trzymają tam konsultantów skoro mogli by zastąpić ich robotami które odpisują same, bo pracę tych konsultantów do pracy robotów można porównać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności