Skocz do zawartości

Problem z mod rewrite

M@k

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie regułki

RewriteRule ^home/de/resultde/kat_zmieny/(.+).html$ home/de/resultde/kat_zmieny /index.php?h=$1 [L]

RewriteRule ^home/en/resulten/kat_zmieny /(.+).html$ home/en/resulten/kat_zmieny /index.php?h=$1 [L]

RewriteRule ^home/pl/resultpl/kat_zmieny /(.+).html$ home/pl/resultpl/kat_zmieny /index.php?h=$1 [L]

RewriteRule ^home/fr/resultfr/kat_zmieny /(.+).html$ home/fr/resultfr/kat_zmieny /index.php?h=$1 [L]

RewriteRule ^home/es/resultes/kat_zmieny /(.+).html$ home/es/resultes/kat_zmieny /index.php?h=$1 [L]

RewriteRule ^home/it/resultit/kat_zmieny /(.+).html$ home/it/resultit/kat_zmieny /index.php?h=$1 [L]

Celowo dałem na ostatnim miejscu „kat_zmieny” bo teraz jak zamiast „kat_zmieny” wstawię sobie odpowiednią nazwę to działa super.

Problem mam właśnie w miejscu „kat_zmieny” czy można zrobić tak aby te 6 regułek było dobre w tedy jeśli wszystko będzie takie samo ale będą się zmieniały nazwy „kat_zmieny” bo w tej chwili przy każdej zmienie „kat_zmieny” musze dodawać kolejne 6 regułek.

Czy jest w ogóle taka możliwość. A jak tak czy ktoś mogły coś podpowiedzieć.

Dziękuję i pozdrawiam

Jak można zamienić te 6 regułek aby były uniwersalne przy zmiennie „kat_zmieny”
Prawdę powiedziawszy to te Twoje "regułki" są całkowicie bez składu i sensu. To wszystko może obsłużyć jedna regułka.... Tylko musi być jakaś logika w przenoszeniu zmiennych ... bo po to się to stosuje a nie tak jak Ty masz... siakieś ścieżki bezwzględne ...

Więc najpierw wymyśl jakiś sens w tym co chcesz zrobić ...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Tak wiem o tym i rozumiem stosowność stosowania tego ale musi tak to już być. Nie mam na to wpływu. To później po tych ścieżkach statycznych będzie już tak jak to powinno się stosować. Tu nie ma wszystkiego, to jest przedstawiony problem z którym właśnie nie mogę się uporać (zmiana katalogu statycznego). Aby nie było trzeba sto razy klepać tych samych regułek tyko z inna nazwą katalogu „kat_zmieny”

I chodzi mi tylko o to czy jest na to jakieś rozwiązanie.

I chodzi mi tylko o to czy jest na to jakieś rozwiązanie.
Ta, jest rozwiązanie.... zamiast /"kat_zmieny"/ wstatawić regułkę która zawiera odpowiednie wyrażenie regularne które to obsłuży. W tym konkretnym wypadku przedmiotowe wyrażenie musi się "dopasować" do wszystkich małych liter i znaku _ ... Kombinuj dalej....

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Właśnie o to chodzi ze juz robiłem 100 kombinacji i nie wiem dalej jak to ma wyglądać.

Katalogi będą w formacie > Katalog, lub Nastepny...

Czyli będą zaczynać się od dużej litery reszta małe, bez znaków _ tylko jedna duża i resztę małych liter.

Chyba można tak np.

RewriteRule ^home/de/resultde/([A-Z][a-z])/(.+).html$ home/de/resultde/$1 /index.php?h=$2 [L]

Ale nie wiem jak poradzić sobie z różną długością katalogów.

Bo jak podąłem tutaj w przykładzie to jest np. na dwie litery w katalogu, a jak będzie różna długość?

Bo jak podąłem tutaj w przykładzie to jest np. na dwie litery w katalogu, a jak będzie różna długość?
[a-zA-Z]* małe i duże litery wiele razy powtórzone

[a-zA-Z] male i duze litery

Gwiazdka ( * ) po symbolu, (nawiasie, pojedynczym znaku) nazywana jest dopełnieniem Kleene'a i oznacza zero lub więcej wystąpień poprzedzającego wyrażenia ...

Może googlnij raz poraz sobie Np tu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności