Skocz do zawartości

Egzamin gimnazjalny

Gibon

Rekomendowane odpowiedzi

Całość tutaj

O literaturze:

- Literatura jest to gatunek, który jest pisany od ponad początków ludzkości

- Literatura pozwala się na dowiedzenie rzeczy, których nie wiemy ( pisownia oryginalna)

- W literaturze zawarte są środki literackie

- Bez literatury byłoby ciężko, ale sympatycznie

O "Krzyżakach" Henryka Sienkiewicza:

- Zbyszko z Bogdańca oprowadzał nas po różnych karczmach

- Dużo się dzieje, jest dużo wojen, rozumiałem całą książkę, dlatego wiem więcej o dawnych wiekach

- Jedną z najważniejszych rzeczy jest miłość, co pokazują walki rycerskie

- Córki królów były obierane od narodzin innym królom (pisownie oryginalna)

O Romeo i Julii Wiliama Szekspira:

- Bohaterowie mają śmieszne przygody

O "Kamieniach na szaniec" Aleksandra Kamińskiego:

- Bardzo smutna książka, ludzie umierają, bardzo dobrze mi się ją czytało, poznałem minione wieki

- Książka opowiada o tym, jak młodzi chłopcy łączyli się w grupy

- Opisuje okres wojny Polaków z Rosją. Panuje rusyfikacja

Dla was oczywiście kazdy powinien byc geniuszem ?! Żałosne!

Od zawsze tak było jest i będzie,że świat będzie dzielił się na ludzi inteligentnych i na mniej inteligentnych,a w wieku gimnazjalnym pierwsze różnice zaczynają się uwidaczniać .

Z tych wypowiedzi nic nie wynika, a jeżeli już ktoś chce wyciągać jakieś wnioski, to rzeczą logiczną jest,ze klasa robotnicza, tez jest potrzebna.

Teraz i tak jest w szkołach za dużo nauki teoretycznej ,a za mało nauki życia . Gimnazjalistów trzeba uczyć jak prowadzić własne biznesy, jak otwierać firmy jak pomnażać pieniądze ,a pracownikami w Polsce powinny byc osoby z krajów "trzeciego świata" (tak jest w USA) . W USA każdy student ma prace, bo zwyczajnie każdy otwiera własny biznes, i zaraz po studiach kombinuje jak zatrudnić tanich Meksykanów ,a u nas co ? Studia tworza nieudolnych i nieprzygotowanych do życia "teoretyków" ,a cały proces zaczyna się właśnie w gimnazjum

Koobe, na maturze były pytania o Wikipedię, ciekawe czy będzie lepiej :P

Poza tym nie można odnosić tych kilku wypowiedzi do wszystkich gimnazjalistów. A ta część, która się popisała takim kunsztem literackim... jakoś wcale mi ich nie żal. Chociaż należy też wziąć poprawę na to, jak "kształcą" młodzież niektórzy nauczyciele.

Konto współdzielone. Kup teksty przez GT i z fakturą VAT.

Potrzebujesz tekstów? Pisz na PW albo zajrzyj, a na pewno coś wymyślimy ;)

Oj już tam nie wyciągajmy smutnych wniosków ;) Egzamin pisały tysiące, OKE znalazło kilka prac uczniów mniej z polskiego zdolnych i tyle. A ten co cały arkusz zapisał jednym zdaniem to chyba się z kimś założył że tak zrobi :D Może na mat-fiz znają się lepiej hehe

--

A tu taka ciekawostka, oczywiście potem proszę przerzucić na drugą stronę

https://www.kominek.in/2012/03/czy-wiesz-ja...lczesne-dzieci/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności