Skocz do zawartości

[SQL] Projekt bazy dla serpów

k0l3c

Rekomendowane odpowiedzi

Liczba dni w miesiącach jest stała pomijając luty ;)

2 - 28 (+1 jeśli rok % 4 = 0)

1,3,5,7,8,10,12 - 31 dni,

reszta 30 dni

lub

date('t')

Co do przechowywania wyników - nie ma sensu przechowywać tych ( -) wartości w bazie. Rysujesz tabelę na dany miesiąc. Uzupełniasz danymi z bazy, a to czego nie ma wpisujesz "-".

• Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Kolec odpuść sobie na jakiś czas projektowanie tego bo pytasz praktycznie o podstawy. Przysiądź dłuszy czas nad książką, przeczytaj całość i potem się baw. Bo narazie to chodzisz w kółko i sam nie wiesz czego chcesz, wykorzystujesz coniektóre funkcje do tego do czego się ich nie wykorzystuje, przy SQL są lekkie schody. Stracisz trochę czasu przy książce, ale po jakimś czasie stwierdzisz, że było warto. Będziesz wiedział jaką funkcję do czego zastosować bez zaglądania do manuala czy dopytywania się na forum.

--------------Dno jest wtedy,kiedy nie ma juz nawet mułu.--------------------

Turystyka na sprzedaż , Podróże małe i duże, Egipt, Turcja, Tunezja, Chorwacja...

Poszukuję zatrudnienia.

Będzie bez linka a co :D

poezjapozycjonowania(kropka)blogspot(kropka)com

NEW!!! - Blask Serpów (Prolog) W przygotowaniu: Chapter 1 - Blask Serpów

Kolec odpuść sobie na jakiś czas projektowanie tego bo pytasz praktycznie o podstawy. Przysiądź dłuszy czas nad książką, przeczytaj całość i potem się baw. Bo narazie to chodzisz w kółko i sam nie wiesz czego chcesz, wykorzystujesz coniektóre funkcje do tego do czego się ich nie wykorzystuje, przy SQL są lekkie schody. Stracisz trochę czasu przy książce, ale po jakimś czasie stwierdzisz, że było warto. Będziesz wiedział jaką funkcję do czego zastosować bez zaglądania do manuala czy dopytywania się na forum.

Ja to wszystko teraz piszę od początku wykorzystując to czego się po drodze nauczyłem.

Właśnie napisałem kod, który sprawdza ile jest dni w danym miesiącu i na podstawie tego rysuje tabelki i je uzupełnia kreskami jeżeli nie ma rekordu w bazie.

Może to tak wygląda, że błądzę, może i tak jest, ale wydaje mi się że nie do końca.

Przerobiłem kilka kursów, teraz do nich wracam jak czegoś nie rozumiem, szukam lepszych rozwiązań, czytam manuale, chyba tak się tego nauczę najlepiej.

Co do moich śmiesznych pytań o podstawy: nie pytam o gotowce, tylko z ciekawości jak by to ktoś doświadczony rozwiązał. W tej chwili wybrałem opcję generowania tabeli za pomocą pętli, ale zastanawiałem się też nad tym aby była na sztywno i po to pytam, żeby się upewnić w lepszym wyborze.

penguins.jpg

Odwiedzaj regularnie mój blog o seo na lukaszt.pl podobno warto ;)

wybrałem opcję generowania tabeli za pomocą pętli, ale zastanawiałem się też nad tym aby była na sztywno i po to pytam, żeby się upewnić w lepszym wyborze.
Z generowaniem dynamicznym niektórych tabel - chodzi o cele sprawa jest nie taka łatwa jak się wydaje :) Ale jak już pisałem rób jak Ci wygodniej nie ma to znaczenia, bo nie piszesz aplikacji pod 100 requestów na sekundę by się przejmować takimi sprawami poza tym uczysz się dopiero.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Mion szanuję twoje zdanie, jednak twoja odpowiedź to przyzwolenie na istnienie problemu. Prędzej czy później skończy się to zgrzytaniem zębów jak nazwa.pl wypowie umowę na hosting, bo inaczej brak podstaw przy takich większych projektach skończyć się nie może. Kolec jeżeli faktycznie bierzesz sobie do serca ten projekt to zacznij tutaj i zakup jakąś konkretną książkę za 100 zł, to lepsza inwestycja niż kombinowanie na siłę.

Turystyka na sprzedaż , Podróże małe i duże, Egipt, Turcja, Tunezja, Chorwacja...

Poszukuję zatrudnienia.

Dzięki, jak mi jeszcze polecisz jakiś tytuł to będzie elegancko.

Kto by pomyślał, że Mion mimo początkowego podejścia, będzie mnie motywował ;)

Co do wypowiedzenia umowy, rozumiem i dla tego przeniosłem wszystko na swój domowy serwer.

Pewnie by mnie pierw ostrzegli, a dopiero później straszyli wypowiedzeniami, ale i tak na moim mi wygodniej.

Mimo wszystko nie może być aż tak źle, w statach nazwy praktycznie nie ruszyłem obciążenia przez te ostatnie dni.

penguins.jpg

Dzięki, jak mi jeszcze polecisz jakiś tytuł to będzie elegancko.

Kto by pomyślał, że Mion mimo początkowego podejścia, będzie mnie motywował ;)

Co do wypowiedzenia umowy, rozumiem i dla tego przeniosłem wszystko na swój domowy serwer.

Pewnie by mnie pierw ostrzegli, a dopiero później straszyli wypowiedzeniami, ale i tak na moim mi wygodniej.

Mimo wszystko nie może być aż tak źle, w statach nazwy praktycznie nie ruszyłem obciążenia przez te ostatnie dni.

Na próbie ilu użytkowników to zrobiłeś? 3-5?

Z literatury, cokolwiek od Heliona. Idziesz do Empika i przeglądasz wszystkie książki. Otwierasz na rozdziale gdzieś w środku książki i jeżeli rozumiesz co autor chce Ci przekazać to książka dla Ciebie, jak zbyt zagmatwane to lecisz następną książke i tak do skutku aż znajdziesz taką, która pozwoli ci łatwo przyswoić wiedzę.

Poszukuję zatrudnienia.

Na próbie ilu użytkowników to zrobiłeś? 3-5?

No i wystarczy, bo robię to pod siebie, a nie dla pokoleń.

Dla większych zakresów stat4seo wykonuje świetną robotę, ja nie mam takiej wiedzy, bynajmniej dziś ;)

penguins.jpg

Mion szanuję twoje zdanie, jednak twoja odpowiedź to przyzwolenie na istnienie problemu. Prędzej czy później skończy się to zgrzytaniem zębów jak nazwa.pl wypowie umowę na hosting, bo inaczej brak podstaw przy takich większych projektach skończyć się nie może.
A do czego się to odnosi, bo nie mam pojęcia ;)
Aplikacja tego typu dla jednego usera, a nawet kilkunastu w prawidłowo napisana nie powinna generować obciążenia, więc nie ma podstaw do wypowiedzenia umowy.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

No w końcu o tym mówię, o poprawnym napisaniu kodu. A ty piszesz, "Zrób jak ci wygodniej"? Wygodniej !== Poprawnie ;) Bez urazy, dla Mnie eot.

//Ruch to najmniejsze zło, większym zagrożeniem dla serwera są błędy logiczne w skrypcie, które rozłożą każdy serwer nawet jak tylko jeden użytkownik używa skryptu.

Poszukuję zatrudnienia.

błędy logiczne w skrypcie, które rozłożą każdy serwer

I po to są nałożone ograniczenia.

Teraz tak myślę, przy typowych ograniczeniach np. nazwy, nie wypowiedzą umowy, bo w ten sposób ciężko nawet ruszyć serwer.

Jedyna możliwość to masa jednoczesnych użytkowników wywołujących taki kod, ale na to też są limity, po ich przekroczeniu serwer albo się odłącza, albo blokuje sloty.

Wydaje mi się, że globalne sprawdzanie pozycji spokojnie można by jak wcześniej wspomniano, zbierać przez cały dzień cronem i dawać wyniki z dniowym opóźnieniem. Webpozycja chyba tak robi.

Tak czy inaczej, nie ma co gdybać, piszę pod siebie, bo chcę mieć własną webpozycję z wynikami dzisiejszymi i czasami graport w jednym :P w razie GDance czy kolejnego Pingwina.

penguins.jpg

No w końcu o tym mówię, o poprawnym napisaniu kodu. A ty piszesz, "Zrób jak ci wygodniej"? Wygodniej !== Poprawnie :P
Wygodnie wcale nie oznacza, że pisane jest niepoprawnie. Poza tym autor się uczy, więc nawet jak mu rozłożą popełnione "błędy logiczne" oczywiście nie serwer tylko przydzielone mu zasoby na "shared" to też nic się nie stanie.

Sprawdzanie jak najbardziej rozłóż w czasie po przez wywalania funkcji sprawdzania z crona jeśli wszystkie będą sprawdzone kolejne wywołanie może zwrócić return lub exit kończąc działanie skryptu nie wykonując żadnych operacji.

---

Wykonując żądanie HTTP do google np https://www.google.pl/search?hl=pl&q=pozycjonowanie sprawdzaj jaki kod HTTP zwraca serwer jeśli 200 to OK jeśli 302 to oznaczać będzie, że IP klienta czyli twojego serwera ma bana za zbyt częste odpytywanie i taką frazę zostaje do późniejszego wywołania w kolejnym cyklu crona.

Nic się nie stanie pod warunkiem że nie trzyma tam żadnych stron ani tym bardziej stron klientów. Doba niedostępności strony może być niezbyt mile widziana przez google bota.

Poszukuję zatrudnienia.

Razjer - naprawdę bardzo sensowna konkluzja :P

Tak się teraz zastanawiam o co cała ta panika? :D

Razjer pierw mi pomagał, a teraz demotywuje :D

A ja zapomniałem zadać najważniejsze pytanie:

Co Twoim zdaniem "dokładnie" źle robię?

1. Ściąganie serpów przez file, a nie curla? hmm.. niby nie do tego, ale jednak również do tego, po za tym działać, działa, jest szybkie i być może planuję udawać usera, pobierać ciasteczka itd. (miałem w rękach taki skrypt, podawał header i zbierał cookie). Bardziej to dla G wiarygodne niż nadwyrężanie curla (tak mi się wydaje), a przy innym ip co frazę, no bajka.

2. Rysowanie tabeli sobie wyjaśniliśmy. Tylko Mion coś tam się doszukuje :> Ale czy jest lepsza metoda?

3. Crony, limity, proxy, to oczywiste.

4. Obciążenia.. a sklepy internetowe, wordpressy i inne? ba, samo operowanie przez phpmyadmin, tysiące zapytań na sekundę przy czyszczeniu eksportach i importach bazy, a w kodzie ledwie jedno zapytanie i efekt taki sam, jakoś nikogo to nie boli. Jak napisałem, potrzebna by była ciężka pętla i dużo jej wykonań, ale i tak limity by ją przerwały więc chyba nie ma tematu.

5. Obciążenie przez php?

Tyle, jeżeli coś zrozumiałem inaczej niż miałeś na myśli, przedstaw to łopatologicznie :D

Może dowiem się w którym iść kierunku..

penguins.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności