Skocz do zawartości

ocena strategii pozycjonowania

Jankess

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chcę wypozycjonować portal o tematyce - powiedzmy zdrowie, zdrowy tryb życia - to chyba najbardziej pasuje :)

Chcę zapytać czy przyjęta przezemnie strategia pozycjonowania jest dobra.

Portal (nazwę go "portal A") ma sporo dobrej treści - artykuły pisane przez userów, opinie i recenzje, do tego dochodzi forum. Unikalny content jest stale generowany, pomimo tego że strona jest nowiutka (w miarę kontretna ekipa redaktorów, czytelników i forumowiczów) :) Strona A jest zoptymalizowana w miarę możliwości przezemnie.

Chcę ją wypozycjonowować na konkretne frazy związane ze zdrowiem. Strategia jaką przyjąłem - zbudowanie zaplecza 10-15 wartościowych stron.

Na te, przyjmijmy - 10 stron będzie:

- 6/7 stron o tematyce powiązanej co portal A.

- 1 blog o tej samej tematyce co portal A.

- 2 strony o innej tematyce - ale mam napisane kilka artykułów powiązanych tematycznie z portalem A (coś typu - strona o telefonach, ale artykuł dlaczego spanie z telefonem przy głowie jest niebezpieczne).

Wszystkie te 10 stron linkują poprzez linki w artykułach i na stronie głównej do portalu A. Niektóre stronki linkują subtelnie między sobą. Całe to zaplecze jest wspomagane katalogami i preclami - dziennie planuję dodawać strony do 2-3 katalogów, precla. Linkować gdzie się da :) Oraz dodawać portal A regularnie do katalogów (ale płatnych) oraz do precli - tutaj nie jestem pewny czy to dobra taktyka, czy lepiej wspomagać samo zaplecze?

Mam również pewną stronkę, która niepasuje kompletnie tematycznie do portalu A i do zaplecza. Ale ma mocną i silną pozycję w googlach na kilka fraz. Jest to portal, o grze - bardzo dużo treści generują userzy, zarówno na portalu jak i na forum. Stronę tą nazwiemy Portal B. Portal B jest już długo w sieci i jak wspomniałem - ma dobre pozycje na frazy. Portal B nie był nigdy wspomagany specjalnie, a od 2-3 lat utrzymuje się w top3. Jak mogę wykorzystać portal B do wypozycjonowania portalu A?

Teraz kwestia domen/hostingu dla tego zaplecza. Portal A stoi na zupełnie innym hostingu, co zaplecze oraz portal B. Mam dosyć spory hosting wolny, akurat 10 stronek się zmieści. Teraz pojawia się pytanie. W jakie domeny warto zainwestować? Co do bloga - wiadomo, blogspot. Ale czy zamiast wykupywania 9 domen .pl albo .net, mogę wykorzystać 2-3 subdomeny na *.portal-B.pl ? Przykład- chcę stworzyć stronkę w zapleczu o tematyce X. Co jest lepsze - x.pl, czy x.portal-B.pl ? Czy może wykupić sobie domenę regionalną x.waw.pl? Oczywiście chcę z tych 9/10 domen 'zapleczowych', na subdomenie postawić 2-3 strony. Nie jestem pewien, jaki to będzie miało wpływ na wartość i siłę tego zaplecza?

Bardzo proszę o ocenę tej strategii - czy jest dobra, co można w niej zmienić, a co powinienem dodać? Może o czymś zapomniałem?

Dodaję obrazek, który obrazuje chociaż częściowo moje plany :)

Pozdrawiam serdecznie!

seos.jpg

dostałem odpoczynek od forum za multikono

@M_a_T

Tak, część z nich postaram się umieścić na innych IP w miarę możliwości ;)

@freestyper

co masz na myśli, możesz wyjaśnić ? ;)

Mam kilka pytań jeszcze.

1 - Posiadam tą stronkę B, która nie jest zupełnie powiązana tematycznie z portalem A. Czy zaplecze na subdomenie jakaśstrona.portal-B.pl ma taką samą siłę jak jakaśstrona.pl? Cały czas chodzi mi o pozycjonowanie portalu A :)

2 - Jak katalogować portal A? Mam plan aby dodawać ją regularnie do płatnych i dobrych katalogów, a zaplecze do katalogów darmowych (czasami do kilku płatnych). Do ilu katalogów dodać plus minus strony na zapleczu? Czy 30-40 linków do katalogów do każdej ze stron na zapleczu wystarczy? Czy dodawać portal A do katalogów? Czy niet ? :)

3 - Znalazłem również takie coś - https://sklep.mogart.net/produkt/prywatne-precle-100szt

Czy to dobry pomysł aby dodać do tych 100 precli bezpośrednio portal A? Lepiej do precli dodawać strony na zapleczu, czy od razu portal A?

4 - Czy są jakieś narzędzia dla SEO na które muszę zwrócić uwagę? :) wcześniej swoją wiedzę o stronie czerpałem z analytycs i narzędzi dla webmasterów.

5 - Co jeszcze mogę zrobić w celu wypozycjonowania portalu A? Nie jest to jakaś strona statyczna - cały czas pojawia się nowa treść, artykuły są unikalne i wartościowe. Wiadomo że siłą tej strony będzie właśnie content :) Czy przyjęta przezemnie strategia jest dobra?

Pozdrawiam serdecznie !

1 subdomena nic nie dziedziczy po głównej

2 linkowanie to proces nieustający zaplecze też lepiej stale linkować

3 unikaj schematów trochę tu, trochę tu, profile, fora, precle i co tam jeszcze

poza tym czemu blogspot? wcale nie jest najlepszy.

Integracja Sensoryczna | Góra Kalwaria | Integracja Sensoryczna Piaseczno

"Mam wielką łatwość w mówieniu innym co mają robić" - król Julian

Mam na mysli pingwinka czy jakies inny super pomysl google. Mam teraz takie wrazenie ze precle + katalogowanie odchodzi do lamusa.

Teorie na temat końca katalogów i precli są stare jako katalogi i precle... :puknijsie:

VEX Media - w przygotowaniu.

Mój płatny katalog SEO - w przygotowaniu.

Online-24.pl - w przygotowaniu.

Mam na mysli pingwinka czy jakies inny super pomysl google. Mam teraz takie wrazenie ze precle + katalogowanie odchodzi do lamusa.

Teorie na temat końca katalogów i precli są stare jako katalogi i precle... :D

Hehe, dokładnie, tym bardziej, że jeszcze nic nie wiadomo na czym G w końcu osiądzie, ale to będą zawsze linki, a narzędzia do oceny contentu G nigdy nie zrobi takich, aby były bezbłędne, cokolwiek "porządny content" dla nich znaczy, boty ze sztuczną inteligencją, to kwesta dla przyszłych pokoleń :)

2 linkowanie to proces nieustający zaplecze też lepiej stale linkować

3 unikaj schematów trochę tu, trochę tu, profile, fora, precle i co tam jeszcze

poza tym czemu blogspot? wcale nie jest najlepszy.

2 i 3-> linkować zarówno zaplecze jak i stronę główną, tak? :D Blogspot - poczytałem o nim tutaj, raczej miał dobre opinie.

zastanawiam się jak konkurencyjna jest twoja tematyka, ale zaplecze 10-15 stron to malutkie zaplecze, nie wiem czy starczy.

z tego co widzę w sieci, to dosyć konkurencyjna niestety. Dlatego myślałem o tym aby z czasem sukcesywnie powięszkać moje zaplecze o kolejne strony. Mam rónież bardzo ważne pytanie co do zaplecza. Jeżeli pozycjonuje stronę o tematyce X, to zaplecze również musi być o tematyce X? Albo przynajmniej bardzo podobne tematycznie co temat X?

Teorie na temat końca katalogów i precli są stare jako katalogi i precle... smile.gif

czyli warto preclować i katalogować stronę ? :) i jeszcze pytanie - jak katalogować domenę główną - na płatnych katalogach i dobrych preclach od początku? Czy najpierw katalogować samo zaplecze, a potem stronę główną?

Niektóre stronki linkują subtelnie między sobą

Daruj sobie takie "wspieranie".

Strategia nie najgorsza ale to za mało na frazy konkurencyjne a w Twojej branży jest duża konkurencja.

Radzę postawić przynajmniej 300-400 stron zapleczowych.

Nie czekaj na głodową emeryturę, pozyskaj dobry pomysł na własny biznes, zainwestuj pieniądze! Na stronie dowiesz się co to jest nisza rynkowa, jak przeprowadzić badanie rynku i wiele innych porad. Nisze rynkowe sposobem na godne życie.

Strategia nie najgorsza ale to za mało na frazy konkurencyjne a w Twojej branży jest duża konkurencja.

niestety, z tego co widzę właściwie na każdą frazę w 'zdrowiu' konkurencja jest sporawa i silna. To nie dobrze, ale warto spróbować :)

Radzę postawić przynajmniej 300-400 stron zapleczowych.

Obawiam się że to ponad moje możliwości (i chyba zwykłego śmiertelnika też ;) ). Chyba że istnieje jakieś automatyczne narzędzie które postawi na hostingu załóżmy 100 Wordpressów? I załóżmy umieści tam 200-300 artykułów przygotowanych przezemnie (po 2-3 na każdą stronę)? Czy raczej są to płatne narzędzia?

A jeżeli płatne, to czy jakiś efekt da np. 50 stronek na zapleczu, z unikalnym contentem, który odsyła do strony głównej?

Daruj sobie takie "wspieranie".

A jak linkować? Zaplecze linkuje tylko do strony głównej? Ile linków powinno być na takiej zapleczowej stronie? Myślałem o 2-3 w jednym artykule na różne frazy, no i jeden główny link w stopce na stronie głównej. To dobra strategia?

Co jeszcze powinienem zrobić aby mój portal wystrzelił w googlu i wpadł do top 20-40? Może o czymś zapomniałem? Albo warto czegoś spróbować?

Pozdrawiam !

Postaraj się o to aby serwisy znajdowały się na różnych IP.

Raczej na różnych hostingach.

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności