Skocz do zawartości

Problem z optymalizacją joomli

KT958A

Rekomendowane odpowiedzi

"To co masz w meta name masz zawsze w title, jest to w J! tytuł artykułu. W Twoim przypadku

<meta name="title" content="Serwis Apple, naprawa apple - Warszawa, w Warszawie" />
<title>Serwis Apple, naprawa apple - Warszawa, w Warszawie</title>

Jest to bez sensu, wygląda jak zlepek słów kluczowych, często powtarzany błąd."

Uważałem, że tak nie jest źle - bo faktycznie są to słowa najpopularniejsze

Bez urazy ale SEO ma swoje zasady, ale skoro pasuje Ci tag title jako zlepek słów kluczowych to wolna droga. Działaj po swojemu, "Twój świat, Twoje zabawki" !

Zdaniem blondynki czyli co ja bym zrobiła w tej sytuacji:

- Przesiadka na Joomla 2.5 do najnowszej wersji.

Z tego co widzę to kolega ledwo zna podstawy J! bo ma problem z ustaleniem kategorii/nazwy wpisu (o nas/o nas) a co dopiero upgrade. Czystą J! aktualizuje się lekko ale portal gdzie jest treść i pewne moduły/dodatki które nie wiadomo czy mają nowszą wersję, kompatybilną z 2.5 może być cyrk. Niby jest skrypt który pomaga przy updacie ale co hosting i strona to inne problemy i nie da się tego przewidzieć. Update z resztą nic nie da jak są błędy po stronie "konstrukcji witryny" o których pisze nowa złotowłosa koleżanka. Swoją drogą dziewczyna dobrze gada, posłuchaj się jej raz poza aktualizacją cmsa, bynajmniej narazie :)

- Poprawić kod zwrócony jako błędny z walidacji.

Tylko bez szaleństw, walidator też ma błędy więc nie ma co działać aby wskazywał stronę jako ideał.

EDIT :

Widzę że masz j! 1.6 więc do 2.5 nie powinno być takich problemów jak z 1.5, nie mniej dalej trzymam się wersji że update witryny która teraz jest w lekkim nieładzie mija się z celem. Nic to nie da.

Swoją drogą, czemu blondynko polecasz update do 2.5, co to ma na celu z SEO ?

Doświadczone i pewne Biuro Rachunkowe w Łodzi. Na rynku od 1995 roku! 

Blog księgowego, czyli nowe przepisy podatkowe opisane prostym językiem.

Swoją drogą, czemu blondynko polecasz update do 2.5, co to ma na celu z SEO ?

Z SEO? Krok ku optymalizacji ;) . Według mojej osobistej opinii dbałość o pracę na najnowszych wersjach stabilnych przekłada się na bezpieczeństwo aplikacji.

@Maksiu86 fakt, walidator to nie wyrocznia. Osobiście używam do tego celu narzędzi dostępnych w Operze i Chrome.

Precyzując, polecam update ale nie poprzez aktualizację z wersji 1.6 do 2.5 a instalację czystej Joomli, na tym samym hostingu tylko w osobnym katalogu. Podczas instalacji losuje prefix bazy danych więc możemy skorzystać z już istniejącej bazy danych, dane w pliku konfiguracyjnym. Daje nam to czas na modyfikację kodu, porządki w kategoriach i optymalizację istniejących treści podaczas ręcznego przenoszenia danych.

Pułapki:

zakłócenie działania skryptów js

przepisanie szablonu dla wersji 2.5

inny hosting

Jest to czasochłonne i powodzenie zależy od wiedzy wykonującego ale nie ma lepszej szkoły poznania strony, którą się opiekujemy i panowania nad nią.

Potem ponowne indeksowanie witryny i wykorzystanie sztuki SEO do osiągnięcia wyników ale tu już koledzy pomogą lepiej, zdecydowanie.

@KT958A W razie problemów pisz, pomogę.

Powodzenia ;)

W 2.5 wyszła aż 1 poprawka dotycząca bezpośrednio SEO.

Najnowsze nie znaczy najlepsze, mój fach to software ogólnie rzecz ujmując i wierz mi że cośik na ten temat wiem :)

Podczas instalacji losuje prefix bazy danych więc możemy skorzystać z już istniejącej bazy danych, dane w pliku konfiguracyjnym. Daje nam to czas na modyfikację kodu, porządki w kategoriach i optymalizację istniejących treści podaczas ręcznego przenoszenia danych.

1. Modyfikację prefixu to w 1.5 bez problemu się robi i trwa to kilkanaście sekund. Prefix bazy nie ma nic do seo.

2. Modyfikacja kodu przy braku wiedzy jak tworzyć/edytować anchor tekst to samobójstwo, dalej podtrzymuję iż update strony z błędami mija się z celem.

3. Najszybciej to chyba postawić nową stronę na J! 2.5 na lokalu, potworzyć działy i arty, przekopiować zawartość itp. a gdy wszystko będzie gotowe obecną witrynę wywalić i przenieść nową z loclahost na serwer. Niestety działania SEO związane z obecną witryną pójdą psu na budę.

@Maksiu86

1. Piszemy o dwóch innych rzeczach, aktualizacja i jej przeprowadzenie lub nie, nie ma nic wspólnego z SEO a z przesiadką na najnowszą stabilną wersję.

2. Modyfikacja linku w tekście na wspomniane już krótkie wartości

<strong><a href=?https://dgsi.pl/serwis-komputerowy/zalany-komputer-serwis?>zalany komputer</a></strong>

Strona dla frazy "zalany komputer" - 2 miejsce w wynikach.

3. Dlaczego nie na lokalu a na serwerze? Aby uniknąć bólu przenosin, błędów kodowania itp.... a stopniowo pracować nad optymalizacją serwisu w ustawieniach pozostawiąjąc do czasu zakończenia, nie indeksuj. Potem zmieniamy katalog, na który wskazuje domena, wpis domeny w konfiguracji, baza zostaje ta sama i śmiga.

Nie wszystkie kategorie wymagają porządków. Frazy mają rozstrzał pomiędzy 2 a 84 pozycją więc wszystkie wprowadzamy ostrożnie.

Każdy niech robi jak mu wygodniej. Ja działam jak opisałem, i była to tylko sugestia, nikt nikomu niczego tutaj nie zarzuca.

A teraz moim mili państwo działajcie po swojemu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności