Skocz do zawartości

Kolejna akcja Google

Sebastian-SEO

Rekomendowane odpowiedzi

Zapraszam do prywatnych SWLi bo tam google nie wejdzie.

a co ich niby powstrzyma? sądzisz że wchodząc do SWL mówią Hej! Jesteśmy z Google SQT, jak się masz?

G wystawia swoje siatki tam gdzie jest dużo rybek, nie ważne czy pływają w prywatnym jeziorze czy otwartym morzu. Grunt by złapać jak najwięcej

• Odpowiedzi 509
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
a co ich niby powstrzyma? sądzisz że wchodząc do SWL mówią Hej! Jesteśmy z Google SQT, jak się masz?

G wystawia swoje siatki tam gdzie jest dużo rybek, nie ważne czy pływają w prywatnym jeziorze czy otwartym morzu. Grunt by złapać jak najwięcej

Jak za czasu drugiej wojny światowej SS nie poradziło sobie z AK tak i Google nie poradzi sobie z prywatnymi SWLami. A to z prostej przyczyny - każdy uczestnik AK znał max 5-6 osób ze swojego otoczenia i nie więcej. Łapiąc jednego nie byli w stanie odkryć całej organizacji. Tak samo jest z grupkami zamkniętych SWLi.

Śledzenie i wchodzenie w prywatne SWLe jest długotrwałe i kosztowne (wchodzą tylko osoby zaufane) a poza tym ma zbyt mały zasięg - zlikwidujesz tylko małe fragmenty całej sieci. Zlikwidują "jedno" ognisko a w tym miejscu powstanie 10 następnych. Ekonomicznie nieuzasadnione.

logosc.png

Nowa odsłona systemu!!! --- Radek Kubera na G+.--- Mój blog: radek.kubera.org

Jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie. Jeżeli nawet bankowi konkurencja waliła, to ile to przypadków było i jest jak X zwędził dokumenty Y, poczym X wziął kredytyt na Y i Y przyszło płacić i płakać bo przecież w banku czarno na białym, kto brał. To na marginesie :D dla wszystkich co mieli różne przygody z bankami związku z ich produktami. G ma produkt jakim jest ich wyszukiwarka i nie sądzę, aby podobała im się sytuacja kiedy głos jak ma wyglądać ten produkt należał do kogoś innego niż oni sami, a jak się komuś to nie podoba, to zawsze mogą ich usunąć :)

...Co innego jest nie gwarantowanie pozycji, a co innego działanie na szkodę, bo czym można nazwać zakładanie stronie filtra ?

Zwłaszcza, że nie jest to filtr wynikający z działania algorytmu (wszystkim po równo), a filtr nakładany ręcznie przez pracownika szukajki.

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

Zwłaszcza, że nie jest to filtr wynikający z działania algorytmu (wszystkim po równo), a filtr nakładany ręcznie przez pracownika szukajki.

Algorytm też jest tworzony przez ludzi na podstawie pewnych wytycznych - tak jak i pracownik Google nakłada filtr na zasadzie pewnych wytycznych więc nie widzę tu różnicy (między człowiekiem a algorytmem), a nawet przechylam szalę na korzyść filtra ręcznego - tu teoretycznie istnieje mniejsza szansa pomyłki (algorytm jest z reguły bardziej ułomny i zakłada filtry na oślep).

logosc.png

Mnie się po prostu nie chce wierzyć, że ktoś taki jak bank millenium dał do pozycjonowania swoją stronę. Do pozycjonowania a nie do optymalizacji. Po drugie dobrze napisał D__S - to może spotkać każdego znas.

PS.

Do "znawców SEO"

Jeśli teraz rechoczesz myśląc, że robisz SEO zgodne z wytycznymi Google bo Ciebie ominęło to zasmucę Cię. Jesteś zbyt mały by G zwróciło na Ciebie uwagę. Tablica to ponad 300 tysięcy UNIQ dziennie. Kto z Was robi tyle miesięcznie?

@radek , ale algorytm dlatego, że jest ślepy działa tak samo na wszystkie strony. A człowiek działa na niektóre strony. Jeżeli teraz człowieki z SQT dostały prikaz "uwalić", to kumate papugi mogą udowodnić, że te działania mają na celu szkodzenie konkretnym podmiotom, zwłaszcza, że na poczekaniu mogą wykazać witryny, które tak samo naruszają wskazówki, algo ich oszczędziło, a człowieki ich nie ujepały. Może to Matrix, ale wydaje mi sie kwestią czasu, kiedy ktoś się powaznie w*rwi i to na tyle, że zacznie się tym zajmować, a nie biec z podkulonym ogonem po Adwordsy. Nie wiem tylko czy w PL. Teraz to wszystko wygląda jak badanie terenu: walimy porównywarki, bieg po adwordsy, przeprosiny i kajanie się przed G - sukces, walimy w bank, poczekamy co będzie ... :D

- Reklama -

@zakręcony - różnica między algorytmem a człowiekiem polega tylko na masowości i skali. Człowiek nie przejrzy wszystkich stron, a algorytm tak.

Zatem można się wściekać tylko na to, że nie wszyscy, którzy zasłużyli dostali po równo filtry w przypadku moderacji ręcznej. Ot i tyle. Klu problemu jest raczej za co dostaje się filtry. Wg mnie większość serwisów które dostały filtry korzystały z SWLi i to tych spamowych, więc powód był. Dużo z nich miało też inne linki (dobre), ale korzystały z SWLi. Więc zasłużyli. Wszyscy z nich piszą - robiłem dobre SEO, ale nie piszą ile robili (proporcjonalnie do tego dobrego seo) złego SEO. Do tego już nikt nie chce się przyznać. Taka prawda. Tyle że ten filtr nie dotknął wszystkich i wtedy jest lament - tych co spadli.

A że google ma powód i rozdaje filtry a może przy tym ugrać kasę na Adwordsach i zrobić pokazówkę to oddzielna sprawa. Ale powód do filtrów mają. I to nie mówimy tu o kilku lewych linkach a o naruszeniu zasad rzędu tony spamowych linków i pakowanie jak w kaczkę.

logosc.png

@radek, pełna zgoda, tylko nie rozumiesz/albo rozumiesz, a ja nie chcę tego skumac :D, że w przypadku algo nawet źle napisanego mówimy o działaniu niezależnym bezpośrednio od człowieka - pomijam oczywisty fakt stworzenia przez człowieka - i to jak ten algo działa, to nikogo to nie powinno obchodzić, w kjwesti prawnej, tak działa i już, tak? to ręczna moderacja już nie jest takim działaniem i oczywiście tu tez jest ich podworko i niby mogą to robić, ale ja liczę na mądre głowy prawników, którzy kiedyś będą wstanie udowodnić, że takie ręczne filtrowanie jest wymierzone w konkretną firmę, a nie bo do strony walono SWL'ami :)

- Reklama -

No cóż, nikt nie twierdził, że życie jest sprawiedliwe i ja w sprawiedliwość nie wierzę więc "wybiórcze" działanie ręcznego filtra mnie nie boli, może dlatego tak to opisałem. Kilka razy dostałem ręcznego filtra i przeżyłem. Za długo robię SEO aby się tym przejmować :D

Ale dziś w SEO jest "wyścig" dużych firm w spamowaniu - bo normalnymi metodami nie dają już rady. Jeszcze więcej fraz, jeszcze więcej linków i jeszcze lepsze pozycje - to już dzieje się lawinowo. Niektóre frazy są tak mocno podlinkowane że mi dziś w serpach ponad monitor wyskakują :)

I moim zdaniem takie spamowanie i wyścig powinny zostać faktycznie zatrzymane, no a takie rzeczy zawsze rodzą się w bólach. Bo duzi mają kasę na spam i będzie to rosło to lawinowo. Działa to na szkodę wszystkich - również nas - z branży SEO. Nawet jak chcesz być grey to przy takim podejściu będziesz musiał być black.

P.S.

Jestem właścicielem linksystemu i co chwilę dostaję maile z prośbą o usunięcie ze swojego systemu (czego nie mogę uczynić, bo nie wiem co i gdzie klienci pozycjonują) wszystkich linków prowadzących do takiej a takiej firmy bo "rzekomo" konkurencja w nich nawala linkami. Widać coraz bardziej zbiorową panikę - nasilenie takich maili jest ostatnio spore. Widać, że działania google przynoszą efekty. Pewnie Kaspar to przeczyta i się ucieszy. A niech ma na urodziny.

logosc.png

Czytam czytam czytam i....

GOOGLE najwięcej zmian wprowadza w Polsce dlaczego!!!

Bo Polak jest taki człek którego 65 lat komunizmu nauczył kombinowania,

a tu śmieszna firma chce walczyć z naszym rynkiem który zaczął się kształtować na byłym stadionie narodowym. Jestem przekonany że bardziej oni boją się nas i że my możemy to wszystko rozwalić jak komunę :) albo na swój sposób obejść, głupie zabiegi kosmetyczne nic nie dadzą.

Polski rynek jest cały czas w rozwoju i tu widzą dla siebie jeszcze większe szanse na wpiepszenie większego kawałka tortu.

1) Zadam pytanie jak teraz przy nowym zakupionym samochodzie odliczyć VAT ?

No i Polak znowu wymyślił montują w samochodach małe kasetki na niby kasę no i mamy bankowóz firmowy :D! :)

A może się mylę !

Pozdrawiam

Kaziu

:)

Został tylko BING.PL - wolna wyszukiwarka internetowa na cały świat.

@radek ja powiem tak, jeżeli są wstanie odróżnić link przyłożony przez konkurencję ze złego źródła, od linku przyłożonego przez własciciela strony, to im więcej takich stron poleci tym lepiej (nie ważne czy innych czy moich), bo w ogólnym rozrachunku znikną z rynku pOzYcJoNeRy za te przysłowiowe 9.99, ale mam doś duże obawy, że nie są wstanie tego zrobić i nigdy nie będą mogli. Nawet jak wejdą we wszystkie systemy (prywatne/publiczne) to nie będą wiedzieć czy sprzedają te punkty włascicielowi, czy konkurencji, no chyba że kupującym będzie bezpośrednio własciel, a tacy bedą wpadać coraz rzadziej :D

- Reklama -

Ja tam się cieszę z tej całej zadymy, przynajmniej branża zostanie przefiltrowana pod kątem kreatywnych pozycjonerów, bo trzeba nowych rozwiązań :D

Tak, ale nie zdajesz sobie sprawy z tego, że własnie Ci kreatywni najszybciej podniosą się a ci przeciętni będą obstawiać tyły.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności