Skocz do zawartości

Kolejna akcja Google

Sebastian-SEO

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 509
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

ja dodam od siebie, że mam 2 strony z około 5 frazami i tylko do głównej linkowane tradycyjnie bez cudów typu XR i SB:

poszły w górę

natomiast poleciały strony, które miały więcej fraz

też myślałem że to sie rozbija o anchory, no ale czy w tym wypadku wyjątek może potwierdzać regułę?

dokładnie tak jak pisze ragnar23 - ilość fraz nie ma żadnego związku, mam strony ładowane na 2 frazy tylko na główną i siedzą w serpach tam gdzie siedziały, tak samo przyrost nie ma żadnego znaczenia ani przed pingwinem nie miał ani nie ma teraz, czasami ładuje na nie zaindeksowane domeny kilka tys linków z katalogów i wyskakują po kilku dniach do top 10 czy top 20 zależnie jaka fraza (oczywiście mówię o tych łatwiejszych, które da się zrobić samą bazą publiczną plus płatne precle i katalogi).

Natomiast zauważyłem że strony docelowe - słabo zoptymalizowane, ze słabą treścią albo bardzo małą ilością treści poleciały niżej.

Moje doświadczenia są podobne. Strona główna linkowna 3 frazami, 3 podstrony linkowane każda jedną z tych fraz i poszło.... w piz.u !

Za mądre takie linkowanie to nie jest ;) , nikt przy zdrowych zmysłach nie pozycjonuje strony głównej i podstrony serwisu na ten sam anchor :P

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Masz rację, ale z drugiej strony podstrony by miały linki a strona główna nie, a akurat cała strona jest o tej tematyce :P

Moje doświadczenia są podobne. Strona główna linkowna 3 frazami, 3 podstrony linkowane każda jedną z tych fraz i poszło.... w piz.u !

Za mądre takie linkowanie to nie jest ;) , nikt przy zdrowych zmysłach nie pozycjonuje strony głównej i podstrony serwisu na ten sam anchor :)

Tworzenie profesjonalnych stron internetowych - www.jackvision.pl

Za mądre takie linkowanie to nie jest ;) , nikt przy zdrowych zmysłach nie pozycjonuje strony głównej i podstrony serwisu na ten sam anchor :P

No to jestem szaleńcem:) Oczywiście teoretycznie nie powinno się stosować takich metod i to jasna sprawa. Jednak bywają przypadki gdzie jest to nieuniknione i trzeba dostosować się do Google, które nie może się zdecydować na jeden url.

do Google, które nie może się zdecydować na jeden url.

zastanów się dlaczego "nie może" i aby oszczędzić Ci "cierpień" napiszę, że to tylko kwestia optymalizacji wewnętrznej konstrukcji serwisu i optymalizacji treści ...

Masz rację, ale z drugiej strony podstrony by miały linki a strona główna nie, a akurat cała strona jest o tej tematyce :P

Nie ma tak, że cała strona jest o tej samej tematyce :) , w każdej tematyce istnieją różne zagadnienia.

Jak ktoś robi witrynę i jednym z pozycjonowanych tematów jest "maść na szczury" to tworzy się jedną stronę z tą maścią o takim tytule i jak da radę adresie, i do tej strony jeżeli z któregokolwiek miejsca prowadzi link to ma być to link z titlem "maść na szczury" tylko i wyłącznię i żaden inny lin o innych parametrach nie ma prawa linkować wewnętrznie do tej podstrony . Zewnętrznie podobnie - należy unikać linkowania zewnętrznego z uzyciem tego keyworda.

To są podstawy optymalizacji - przedszkole nieomal.

Potem się widzi - "google nie może się zdecydować" ;)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

zastanów się dlaczego "nie może" i aby oszczędzić Ci "cierpień" napiszę, że to tylko kwestia optymalizacji wewnętrznej konstrukcji serwisu i optymalizacji treści ...

Nie ma tak, że cała strona jest o tej samej tematyce :) , w każdej tematyce istnieją różne zagadnienia.

Jak ktoś robi witrynę i jednym z pozycjonowanych tematów jest "maść na szczury" to tworzy się jedną stronę z tą maścią o takim tytule i jak da radę adresie, i do tej strony jeżeli z któregokolwiek miejsca prowadzi link to ma być to link z titlem "maść na szczury" tylko i wyłącznię i żaden inny lin o innych parametrach nie ma prawa linkować wewnętrznie do tej podstrony . Zewnętrznie podobnie - należy unikać linkowania zewnętrznego z uzyciem tego keyworda.

No i mam prawo się z tym nie zgodzić i to robię. Nie zawsze wszystko idzie po naszej myśli, szczególnie z cwaniakiem Google.

Załóżmy, że mamy stronę z wiadrami. Ogólnie to są wyłącznie wiadra, ale mamy podział na różne kategorie, na wiadra metalowe, plastikowe, białe, różowe, małe i duże itp. W takim przypadku dla frazy "wiadra" może być dobra strona główna jak i podstrona z wiadrami metalowymi. Nawet jeśli obie mają unikalne treści i są dobrze zoptymalizowane. Niezbadane są wyroki Google.

Poczekaj, poczekaj, bo łączysz dwa posty w jeden :P

To co napisałeś, jest dla mnie jasne i do tego się stosuję.

Ale... sytuacja, podstronami:

- Podstrona Maść na szczury

Linkujesz podstronę 1. anchorem maść na szczury, a teraz (Pingwin) musisz ją linkować nie tylko tą jedną frazą tylko ją zróżnicować :)

Dobry wniosek ? ;)

Masz rację, ale z drugiej strony podstrony by miały linki a strona główna nie, a akurat cała strona jest o tej tematyce :)

Tworzenie profesjonalnych stron internetowych - www.jackvision.pl

Ale... sytuacja, podstronami:

- Podstrona Maść na szczury

Linkujesz podstronę 1. anchorem maść na szczury, a teraz (Pingwin) musisz ją linkować nie tylko tą jedną frazą tylko ją zróżnicować :)

Dobry wniosek ? B)

Nie , nie dobry, widzę, że nie jasno tłumaczę albo nie orientujesz się , więc może dokładniej

1. w takich przypadkach liczy sie optymalizacja wewnetrzna

2. tę strone mogę linkować nawet bez zbytniego uzycia anchoru a i tak wyskoczy wysoko i jako jedyna (bo jest zoptymalizowana wewnetrzneie w serwisie) .

PS

juz dawno przed pingwinem można było sobie odpuścić linkowanie strony docelowej z anchorem :) bo silny link nawet z titlem "klinkij tutaj" wbijał strony w top.

Widzę, że musze trochę przybliżyć pingwina to jak zdążę opisze dzisiaj na swoim słitaśnym bloghasku :P

Gość Voyager

Na stronie podchodzącej pod ero 2 frazy skaczą jak małpa na gumie.. poniedziałek wylotka, wtorek TOP10, środa wylotka, czwartek TOP5, piątek wylotka... i tylko te 2. Poczekam aż się ustabilizuje i się zobaczy co z tym fantem robić.

Ostatnio Google nauczyło mnie cierpliwości.. czekać i czekać i nie podejmować zbyt gwałtownych akcji pod wpływem emocji...

Ciekawy artykuł pojawil się na Wall Street Journal:

https://online.wsj.com/article/SB1000142405...1747002494.html

BTW na forach aby wrócić na 90% wystarczy pobyć się linków site wide na te anchory na które nastapił spadek i pochodne i dać do ponownego rozpatrzenia wraz z opisem działań, jednak nikt o zdrowych zmysłach tego nie zrobi, bardziej opłaca się zrobić 301, szkoda tylko, że ludzie piszą i dzwonią z prośbami o zdjęcie ich linków. Potem piszą skąd zdjęli te linki i leci następny filtr lub ban juz na stonę, która linkowała :/

Investkredit.pl - gdy szukasz pośrednika finansowego lub Investto.pl - kredyty masz firmę i myślisz o leasingu albo Banki.co.pl - gdy akurat jesteś w Trójmieście.

Linki site-wide tearaz bardziej szkodzą niż pomagają, kilka linków tego typu z mocnych stron powoduje spadek na zadane frazy.

Mnie martwi jedno, teraz ud****ć stronę jest łatwo jak nigdy dotąd. Wiele osób już to wykorzystuje bo po updacie jest 1200 sposobów więcej na pozbycie się konkurencji.

SZUKASZ NAPRAWDĘ DOBRYCH I TANICH PROXY ?

Proxy w ilości 70 tys. wymieniane cyklicznie, stabilność anonimowość i nielimitowany transfer:

KLIKNIJ I KUP LUB PORÓWNAJ WSZYSTKIE RODZAJE PROXY

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności