Skocz do zawartości

[pomysł] nSEO

cichyzp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, od dłuższego czasu chodzi mi po głowie własnego katalogu seo wg. następujących kreteriów:

- wykorzystanie frameworka Symfony2

- baza danych via PDO więc czy na końcówce będzie sqlite, postgreSQL, mySQL czy inne cudo to projekt będzie działał

- możliwie najmniejsza ilość kodu JS

- stworzenie backendu grupującego nasze katalogi co daje możliwość zarządzania nimi z jednego miejsca

- odejście od płatności SMS a pozostanie jedynie przy zakupie kodów via allegro na dodanie np 10,50,100 wpisów

To takie najogólniejsze założenia. Najbardziej zależy mi jednak na tym aby instancja katalogu była w pełni funkcjonalna i administrowalna. Panel superadmina jednak dawałby możliwość dodania katalogu z jakaś weryfikacja itp, co spinałoby nasze katalogi w centalnej administracji.

Jeśli chodzi o SF2 to raczej z tego nie zrezygnuję bo rewelacyjnie sprawdza się w średnich projektach i jest na prawdę dobrze zabezpieczony (cała warstwa logowania jest już zrobiona więc dość poważny temat mamy z głowy).

Jedynym mankamentem tego rozwiązania jest dość hmm. zawiły system templatek bo SF2 nie jest jakoś wyjątkowo do tego przystosowany.

Jeśli ktoś ma jakieś uwagi/propozycje itp to proszę o wypowiadanie się w temacie. Ewentualnie jeśli istnieje już taki produkt (szukałem ale jakoś żaden mnie nie przekonał) to prosiłbym o podanie nazwy/linku. Po co wyważać otwarte drzwi.

Jeśli ktoś już taki projekt rozpoczął to w ramach możliwości chętnie się podłączę ze swoją wiedzą. Powtórzę - po co wyważacz otwarte drzwi.

podrawiam

Moderowany katalog stron internetowych https://nSEO-katalog.pl

W Symfony2 chcesz zrobić skrypt katalogu? O.o Kilka sztuk katalogów easyDir na Kohana PHP potrafi obciążyć serwer, a dopiero symfony. To tak samo, jak ktoś niedawno stworzył super lekki CMS w Kohana PHP ;)

System templatek o którym wspomniałeś, całkowicie wyklucza taki katalog, chociażby dlatego, aby zrobić szablon trzeba znać choć trochę SF2, bez tego ani rusz, więc akurat za to, jest bardzo duży minus. Pomysł ciekawy, ale zastosowanie tak dużego frameworka mija się kompletnie z celem.

Wiem, że zastosowanie ułatwi pracę, ale tu akurat jest lekka przesada.

W Symfony2 chcesz zrobić skrypt katalogu? O.o Kilka sztuk katalogów easyDir na Kohana PHP potrafi obciążyć serwer, a dopiero symfony. To tak samo, jak ktoś niedawno stworzył super lekki CMS w Kohana PHP ;)

System templatek o którym wspomniałeś, całkowicie wyklucza taki katalog, chociażby dlatego, aby zrobić szablon trzeba znać choć trochę SF2, bez tego ani rusz, więc akurat za to, jest bardzo duży minus. Pomysł ciekawy, ale zastosowanie tak dużego frameworka mija się kompletnie z celem.

Wiem, że zastosowanie ułatwi pracę, ale tu akurat jest lekka przesada.

mozecie sprobowac tego: https://github.com/cepa/kickasscache

w index.php lub app.php czy gdzie tam Twoja aplikacja startuje, wklejasz taki kod na sam początek pliku:

require 'KickAssCacheApc.php';
$cache = new KickAssCacheApc();
$cache->capturePage();

...i powinno pociągnąć nawet 2tyś requestów na sekunde ;)

oczywiście nie jest to rozwiązanie idealne, ale na moje oko katalogi seo są dość statyczne, więc może pomóc,

wymaga jedynie zainstalowanego rozszerzenia APC na serwerze, ale jest to dośc rozpowszechniony ficzer.

Zastosuj coś takiego jak: https://knpbundles.com/liip/LiipThemeBundle i system templatek uprości się

Jeżeli dobrze podejdziesz do tematu / cache itp to będzie wydajniejszy niż większość dostępnych katalogów.

Tylko jak chcesz to sprzedawać/licencjonować ? pokodujesz ionCubem swoje bundles a resztę zostawisz otwartą ?

Pomysłu na licencje jakiegoś wielkiego nie mam. Jestem wielkim zwolennikiem OpenSource więc poki w zamyśle katalog pozostanie darmowy, jedynie centralny panel z możliwością spięcia katalogów w jednym panelu będzie SaaS. To takie początkowe rozmyślania oczywiście i na razie UML'e rysuję i jakiś projekt bazy kleje.

Znają moje możliwości graficzne to najdłużej spędzę nad jakąś szatą graficzną, bo moj grafik jest dość mocno obciążony :D

Moderowany katalog stron internetowych https://nSEO-katalog.pl

a może to i lepiej :D / pozbędziesz się wszystkich śmieciowych projektów które powstają na zasadzie biorę skrypt i robię jego 200 kopii nie patrząc na jakość :)

na githubie wrzuć listę hostingów na których przetestowano skrypt + kontakt do "wsparcia technicznego"

Można grzebać co tam sobie wybierzesz, a na końcu i tak zostanie kwestia płatności. SMS Premium na razie nikt nie przebił, bo działasz legalnie i każdy może w każdym momencie z miejsca kupić u ciebie wpis, banki internetowe typu PayPal niby ok, ale mało który z twoich potencjalnych klientów będzie miał tam konto, z kolei allegro, niby działasz na "szaro", nikt nie pobiera dodatkowego haraczu oprócz allegro, ale czy klienta to także nie zniechęci - daje ci pełne swoje dane z pomocą allegro, potem jeszcze zrobić przelew i jeszcze poczekać na kody, poza tym twój katalog musi z miejsca reprezentować jakąś wartość, aby ktoś kupił pakiet kodów. Jak dla mnie najważnieszy punkt, to właśnie elemnet biznesowy, bo to będzie potencjalnych uzytkowników mocno interesować. Sam jestem ciekaw czy można przebić system SMSowy czymś lepszym - szybkość, anonimowość i z miejsca kilent dostaje to, za co zapłacił, a my mamy lepszy zysk niż z SMSa Premium?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności