Skocz do zawartości

Zliczanie wyników przy zapytaniu SQL

masde300

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem ze zliczaniem wyników w zapytaniu SELECT.

define('ILOSC_WYNIKOW_NA_STRONIE', 40);

$SQL = "SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS *

FROM rozne

WHERE kategoria="sport"

ORDER BY dodano DESC

LIMIT ".mysql_escape_string((int)$_GET['strona'*ILOSC_WYNIKOW_NA_STRONIE).",".ILOSC_WYNIKOW_NA_STRONIE;

$RES = mysql_query($SQL);

$ile = mysql_num_rows($RES);

Niby $ile liczy ilość zapytań, ale tylko do 40, bo tak jest ustawiony limit. Co zrobić, żeby zliczyć wszystkie wyniki zapytania?

lords napisał(a):
Dobrze pokazuje bo założyłeś limit i tyle rekordów zwróciło, zrób drugim zapytaniem.

Wiem, że dobrze, tylko jak zrobić drugim zapytaniem tak, żeby nie pobierał całości, tylko zliczał ilość rekordów?

SELECT COUNT(*) as "wszystkie"

FROM rozne

WHERE kategoria="sport"

ORDER BY dodano DESC

Ewidentnym błędem (i z pewnością często popełnianym) w powyższym zapytaniu SQL jest sortowanie w połączeniu z funkcją agregującą jaką jest COUNT()

Wystarczy tak: SELECT COUNT(*) as wszystkie FROM rozne WHERE kategoria="sport"

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Mion napisał(a):
Ewidentnym błędem (i z pewnością często popełnianym) w powyższym zapytaniu SQL jest sortowanie w połączeniu z funkcją agregującą jaką jest COUNT()

Wystarczy tak: SELECT COUNT(*) as wszystkie FROM rozne WHERE kategoria="sport"

Tak, zgadza się, skopiowałam wpis wyżej, nie myśląc nocą, mój błąd, przepraszam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności