Skocz do zawartości

PageRank ma znaczenie ,i to bardzo duże !

kokodżambo

Rekomendowane odpowiedzi

Na temat Pagerank przeczytałem bardzo dużo różnych informacji,ale generalnie dominuje opinia,ze PR nie ma znaczenia.

Test przeprowadziłem na katalogach, bo zwyczajnie zainteresował mnie fakt,że katalogi często tracą PR w wyniku ręcznej interwencji pracownika Google

Test przeprowadziłem na dwóch stronach :

- obie strony, są to strony o tej samej tematyce

-podobnej ilości linków

-identyczny PR=2

podobna pozycja ( różnica 2 -4 pozycje) , a więc można powiedzieć,że są to strony identyczne .

Do testów wybrałem 500 katalogów :

1.katalogi z PR=od 1 do 4 (250 katalogów należących do dwóch osó;) - bardzo znane grupy katalogów

2.Katalogi, którym google odebrało PR, a więc kiedyś PR był w granicach 1 - 4 , a teraz wszystkie katalogi mają 0 .

Autorzy tych katalogów zwyczajnie nie zrobili aktualizacji,i mimo tego,że dana grupa katalogów już dawno ma PR=0,to w panelu bocznym widnieje np 4.(śa to bardzo znane katalogi należące także do dwóch osó:D

Do testów wykorzystałem także 250 katalogów

Po ok. 20 dniach od wrzucenia stron do tych katalogów wnioski,są nastepujące .

- Strona wrzucona do katalogów z PR zyskała,aż 20 pozycji (TOP 10)

-strona wrzucona do katalogów,którym PR został odebrany, nie zmieniła swojej pozycji . Normalnie nie ma żadnej reakcji,tak jakby nie było zadnych dodatkowych linków . Zaznaczam fraza jest bardzo prosta

N

Jedyny wniosek jaki się narzuca jest taki,że jeżeli katalog traci PR to traci całą swoja moc, i nie ma on zadnego wpływu na stronę (pozytywnego lub negatywnego)

Katalogi z PR, są to silne katalogi mające realny wpływ na stronę,a co za tym idzie PR ma znaczenie

zanim opublikujesz coś równie odkrywczego następnym razem to postaraj się lepiej do tego przyłożyć uwzględniając znacznie więcej parametrów niż tylko PR strony głównej jakiegoś katalogu ....

Moja  fotografia kulinarna  :D  Fu*k Google ......Ask me .... Chcesz nauczyć się strzelać? Nasza nowa strzelnica w Gdyni, nówka nie śmigana ;) W Gdańsku też mamy strzelnicę ;)

Test przeprowadziłem na dwóch stronach :

Sam początek tej wypowiedzi już utwierdza mnie w przekonaniu że to herezja. Nie można czegokolwiek wnioskować na podstawie analizy dwóch serwisów.

Guglarz często wypowiadał się że Page Rank, czyli zielony pasek nie ma znaczenia. Moim zdaniem jest pozostałością po jakimś tam niewypalonym pomyśle rankigowania stron na podstawie tego zielonego paska.

aledrewo.png

o "mocy" danego katalogu decyduje pare rzeczy i są to m/inn

PR strony na której ląduje wpis

ilość linków wychodzących z powyższej strony

częstotliwość odwiedzin robota tej podstrony

pozycja linku

czy i jak długo link widnieje na stronie głownej

otoczenie tekstowe linku

i można by jeszcze dużo rzeczy wymienić ...

bez urazy ale taki test to można o kant wiadomej części ciała rozbić ...

Moja  fotografia kulinarna  :D  Fu*k Google ......Ask me .... Chcesz nauczyć się strzelać? Nasza nowa strzelnica w Gdyni, nówka nie śmigana ;) W Gdańsku też mamy strzelnicę ;)

dave84, top 100 alexy to najpopularniejsze strony na świecie. Serwisy o dużej wartości i popularności, w linkach przychodzących również. A swego czasu aby mieć duży PR dbało się o dużą ilość wartościowych BL. Top 100 alexa nie musi się o to martwić bo te serwisy są dlatego popularne gdyż dużo sie o nich mówi -> pisze -> wstawia linka.

aledrewo.png

Nic tu odkrywczego nie ma. Katalogi miały PR bo były podlinkowane a skoro były podlinkowane to przekazywały moc. Takie to proste.

Natomiast wyzerowanie/skasowanie PR to znana każdemu (kto kiedykolwiek sprzedawał linki lub robił stronki pod SWLe) kara (rodzaj filterka) za sprzedaż linków. Jeżeli strona nie jest uznana za SPAM jednak stwierdzono sprzedaż linków PR zostaje wyzerowany często do N/A i jest to oznaka tego, że strona nie przekazuje już mocy (zazwyczaj).

" jest pozostałością po jakimś tam niewypalonym pomyśle rankigowania stron na podstawie tego zielonego paska"

Strony nigdy nie były rankingowane na podstawie zielonego paska. Zielony pasek to tylko wartość PR dla ludu a nie wewnętrzna rzeczywista wartość (to też chyba wie każdy ale stwierdziłem, że ponabijam sobie posty).

I nie jest to tylko jakiś niewypalony pomysł tylko pozostałość po stary/pierwotnym modelu internauty losowego zastąpionego później modelem internauty świadomego/rozsądnego.

@dave84

top 100 alexy to top 100 najpopularniejszych stron (wg. oczywiście alexy). A skoro są najpopularniejsze to i mają najwięcej naturalnych linków. A stąd mają PR i tyle.

Nikt nie mówi, że PR jest "losowym parametrem" tylko tyle, że nie ma bezpośredniego związku z pozycją.

Nawet pierwotnie PR nie służył ustalaniu pozycji ale ustalaniu ISTOTNOŚCI dokumentów a to co innego. Sprawdź jaki PR ma większość dokumentów w indeksie suplementarnym. Zazwyczaj jest to N/A. Rzadziej 0. Raczej nigdy nie wiedziałem dokumentu z PR chociażby 1 w suplemencie.

Zauważ dlaczego adobe.com ma duży PR i jest wysoko w alexa. Otóż każda strona która chciał mieć u siebie animacje flash musiała zrobić embed, jeżeli przeglądarka nie obsługuje JS to wyświetlał się link do strony adobe.com skąd można było pobrać player. Googlebot swego czasu nie czytał JS więc widział ten link. Adobe w ten sposób zyskało dużo linków z nawet najpopularniejszych nawet stron i dużo odwiedzin. Bo niby co jest fajnego na stronie adobe.com? Poza oprogramowaniem dla wąskiej grupy webmasterów i grafik nic.

aledrewo.png

Odkrywczy jest ;]

Chyba nie zrozumial wielu wypowiedzi.

Strona, ktora ma wysokie pozycje nie musi miec wcale wysokiego PR.

O taki wplyw PR na strone chodzi.

To ze linki ze stron z wysokim PR sa dobre, wiadomo od dawna.

koko koko dżambo spoko ;]

O_o

To ze linki ze stron z wysokim PR sa dobre, wiadomo od dawna.

A to już jest herezja. Fakt że rynek sprzedaży linków opiera się na wskaźniku PR to nie znaczy że jest to prawidłowe. Dobierając serwis w którym za kasę ma pojawić się mój link bardziej stosuję dopasowanie tematyczne niż wartość zielonego paska. Na prolink jest dużo serwisów z wysokim PR i drogimi miejscami na link, brak wiedzy kupującego o aktualnym wpływie PR na pozycje kupuje linki tylko u nich. Ale to i dobrze, nie będą pchali się w wartościowe lokalizacje nie koniecznie z wysokim PR :-)

aledrewo.png

Jeśli mogę dwa słowa w śmiesznym wątku, w które to i tak mało osób uwierzy, to powiem , że według mnie PR ma spore znaczenie dla rozległych witryn. Nie mówię tu o PR 1-4, ale raczej wyżej. Przy zmianach PR na 6 i wyżej widać na dużych serwisach wzrost ruchu - nie dlatego, ze jakieś twarde frazy idą w górę, ale cała reszta drobnych, złożonych zapytań.

Oczywiście to tylko moje bajki jakie oglądałem w swoich zwidach.

M

Pozycjonowanie lokalne, Wymiana linków tematycznych, Tematyczne artykuły sponsorowane.  >>>>> Informacje na stronie :  Tani hosting

Takie tam wasze pitolenie bez sensu.

Jezeli katalog przez ponad rok miał PR 4 , a dodanych stron to 1700, to chyba prowadzi do niego odpowiednia ilośc linków ?

Jest to test przeprowadzony tylko i wyłącznie na płatnych katalogach,które funkcjonują min od 2010 roku !

Wszystkie katalogi należa do znanych i płatnych grup ,a same multikody kosztowały mnie prawie 300 zł ,

Jeżeli dodajesz strone do 250 katalogów, to jest rzeczą naturalną,że musi ona chociaz podskoczyć kilka pozycji ,a tu nie ma żadnej najmniejszej reakcji ;)

Rozumiecie dodanie do 250 katalogów,które straciły PR w wyniku ręcznej interwencji pracownika Google ( chyba nikt nie wierzy,że cała grupa katalogów traci PR przez przypadek ) i nie ma żadnej reakcji. !

Na 500 dodanych wpisów zaindeksowanych jest ok. 480 ,bo tak jak wspominałem, są to znane "stare"katalogi!

Dlatego bezsensowanym gadaniem jest to ,że PR nie ma znaczenia,

PS. Zaim wykupicie kolejny multikod, to sprawdźcie dokładnie, czy dana grupa katalogów przypadkiem nie ma wyzerowanych PR, bo dodawanie do takich katalogów jest to zwykłe marnowanie pieniędzy . Amen

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności