Skocz do zawartości

PKD niezgodne z wykonaną usługą

www.in-kontekst.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Interesuje mnie czy ktoś miał do czynienia z firmą, która w PKD miała wpisane inne czynności, które może wykonywać a inne wykonała na zlecenie i wystawiła do tego fakturę vat. Chodzi np. o wykonanie remontu biura podczas gdy firma w PKD wpisane miała, że zajmuje się np. sprzedażą. Jak księgować taką fakturę? Czy w ogóle księgować? Czy grożą za to jakieś sankcje prawne? Co można z taką firmą zrobić?

KL

Tobie nic nie grozi - oni najwyżej mogą dostać po jajkach przy kontroli. To nie Twoja sprawa czym firma się zajmuje i czy aktualizują wpis do ewidencji.

Jeśli usługa jest obłożona pełnym VATem, to na fakturze nie musisz nawet pisać numeru PKD.

Z tego co pamiętam przy zakładaniu DG nie jest wymagane by podać wszystko co się będzie robić a działalność podstawową, przeważającą. Skąd miałeś pomysł by sprawdzać PKD firmy, jeszcze się z tym nie spotkałem...

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Jak nie masz PKD wbitego na daną usługę to nie możesz faktur wliczać w koszta - to chyba jakoś tak leciało - jeśli się myle to nic nie mówiłem :P Na szczęście księgowa mnie pilnuje :P Ale musiałem szkolenia i konsulting wbijać do PKD 2 lata temu aby móc wynajęcie sal i sprzętu wrzucac w koszta.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Jak nie masz PKD wbitego na daną usługę to nie możesz faktur wliczać w koszta - to chyba jakoś tak leciało

Bardzo możliwe, ale to w przypadku, kiedy dana sprzedaż/usługa nie jest obłożona pełną stawką 23%. Przy 23% "olewasz" całe PKD :P

Ale musiałem szkolenia i konsulting wbijać do PKD 2 lata temu aby móc wynajęcie sal i sprzętu wrzucac w koszta.

Usługi doradcze czy szkolenia to wogóle jest jakaś pokręcona sprawa, ale to chyba właśnie na zerowym VAT jest - tak?

Ale musiałem szkolenia i konsulting wbijać do PKD 2 lata temu aby móc wynajęcie sal i sprzętu wrzucac w koszta.

Usługi doradcze czy szkolenia to wogóle jest jakaś pokręcona sprawa, ale to chyba właśnie na zerowym VAT jest - tak?

kwestia nazewnicta na fakturce...

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Nikonem sprawdziłam, ponieważ spartolili mi remont biura.

Zrób im anty reklamę w sieci :) O ile się gdzieś ogłaszają. Zapłaciłaś już im? Jeśli nie możesz zatrudnić inną ekipę do poprawek a ich obciążyć, odjąć od tego co im się należy. Musiałabyś się jednak zorientować jak to prawnie wygląda. Być może mają prawo usunąć usterki we własnym zakresie lub też wynająć inną firmę samodzielnie.

Jeśli chodzi o PKD, to czy ktoś prowadzi działalność czy może zamknął a dalej wystawia faktury- nie wyobrażam sobie by wszystkich kontrolować, nie jest to możliwe. Przecież nawet tankując głupie paliwo nie wiesz czy gość na pewno ma wszystkie pozwolenia i odpowiedni wpis do ewidencji czy KRS.

Siedzi w biurach banda osiołków to niech latają po mieście i sprawdzają czy wszystko gra. Ale z buta lub komunikacją miejską, nie autami służbowymi ;)

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Ogólnie rzecz biorąc, nie można wystawiać faktur na usługę jeśli nie zadeklarowało się kodu PKD na tą usługę.

Wystawca takiej faktury przy kontroli będzie miał problemy.

Ty też możesz mieć problem, wszystko zależy od interpretacji Twojego US.

Jeśli masz księgową ona powinna znać zasady/stanowisko panujące w Twoim US.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności