Skocz do zawartości

spadła cena za klik / wzrosła cena za klik

zaq

Rekomendowane odpowiedzi

Maciek76 - Już ich olałeś i to w paru wątkach - wystarczy.

Chciałem się odnieść do wczesniejszych wypowiedzi o eCPM. Jeżeli CPC dla reklamodawcy jest ustalane w drodze "licytacji" i wydawca dostaje z tego jakiś %, to oznacza to, że wielkością wyjsciową dla wydawcy jest cena za klik. dalej mamy ilość klików i odsłon reklamy - z tego obliczymy CTR. Suma wypłat za wszystkie kliknięcia daje jakąś kwotę i kwota ta jest przeliczana na 1000 odsłon - jest wynikiem ooeracji matematycznej, a nie źródłem.

Eksperyment Discover.pl

• Odpowiedzi 109
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Z tym monopolem google to bym nie przesadzał.

Adkontekst panowie ma się dobrze :brawa:.

CTR prawda niski w stosunku do googlowskiego ale mimo niskiego CTR - ECPM jest zadawalający

2006-02-15

wyświetleń

8 837

kliknięć

139

przychód

35,69

CTR

1,57 %

CPC

0,26

eCPM

4,04

I analizując iż adkontekst staruje to dla mnie stawki walą na łeb google.

Oki wpadłem i znikam, pozdrawiam

Tak więc nie załamywać się tylko szukać alternatyw

A najlepiej rozbijać systemy na kilka domen bo tego już żaden regulamin nie może zabronić.

Owszem nie można na 1 domenie mieć reklam konkurencyjnych ale na innym serwisie można.

Do miłego pozdrawiam

I jeszcze jedno - poprosiłem kumpli żeby klikneli mi reklamę google na stronie na której odwiedzalność miałem jakieś 50-70 dziennie i klikalność na poziomie 0,5% i jakieś ... 4$ zarobione w ciągu roku. Sam też ze 2 razy klikałem bo szukałem noclegów na Słowacji. No i co się okazało?

Wg. Google przez cały grudzień nie miałem ani jednego kliknięcia!!!!

Niestety moje testy potwierdzają gubienie przez Google kliknięć w reklamę.

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

Wielki Elektronik

nie moge powiedziec bym w google mial niski ctr ale moze gdzies i znikają.

Ale gdyby tak było to oznaczałoby że google nie potrafi wykrywać kliknięc które są nabijane i przyjeło średnią złych klików jako jakiś procent i ten procent odejmuje.

Ja bardziej zauważyłem inną tendencje google

Zakładamy że masz serwis xxx i yyy na jednym koncie - robisz kanały serwis xxx generuje 30 $ serwis yyy 20$

ok tendencja taka jest np przez 30 dni.

Dogadujesz się z kolegą wklejasz jego kod na swoją stronę robisz kanał i nagle wpadasz w osłupienie.

serwis YYY nie zarabia już 20 a zysk wynosi 40$.

Czyli jakie wnioski - czym więcej masz tym mniej masz !!!

Czyli jeżeli masz zbyt dużo po pewnym czasie za 1000 czy 2000 klików zaczniesz dostawać jak za 1500 choć myślałem że polityka będzie szła w innym kierunku czyli czym masz więcej tym lepiej będą Ciebie traktowali.

Dlatego też dobrze jest przy posiadaniu 3-10 domen rozbić te domeny o 3 ,4 systemy reklam skierowanych na treść.

Polityka adkontekst jest nawet nieco przyjazniejsza bowiem nie zabraniają mieć reklam konkurencyjnych.

Nic pozyjemy zobaczymy, nie jest źle ale jak czytam co się dzieje u innych to mnie to lekko przeraża i zastanawia.

Pozdrawiam,

P.s

Co do klików kolegów - może jak koledzy klikali to zaraz po wejsciu na strone z niej znikali ? co może tłumaczyć nie zaliczenie klika

Co do klików kolegów - może jak koledzy klikali to zaraz po wejsciu na strone z niej znikali ? co może tłumaczyć nie zaliczenie klika

A ciekawe czy adwords to zaliczyło !!!

Budujesz domy z bali. A jeśli potrzebny ci projekt pomocny bedzie Architekt wnętrz. A na czas remontu jedź nad morze -> Międzyzdroje noclegi.

Google adsense? Ja wypróbowałem i stanowczo dziękuję na tych warunkach. Dziwię się wydawcom poważnych stron, że tak się sprzedaja za parę groszy...

bluźnisz synu i rozsmieszasz !!! tutaj sa osoby robiące po kilka tysięcy dolarów na miesiąc. więc dziw się dalej wydawcom poważnych stron, ze sprzedaja się za nędzne kilka tysięcy dolarów...

No własnie - a wiekszość stron z adsense własnie ma taką oglądalność.

gratuluję dobrego samopoczucia

Dziekuję !!! Czy nie mam racji że jedynie garstka stron cos zarabia - a większość nie dotrwa do pierwszej wypłaty za 3, 5, 7, 10 lat - kiedy to uzbiera się gigantyczna suma 100$?

Jak sobie poczytasz o różnych systemach zarabiania - to ważnym krytrium jest od jakiej kwoty wypłaca się pieniądze. 100$ to wysoka poprzeczka - a ta kasa sobie lezy na koncie googla nawet nieoprocentowana.

Tak więc duzi niech sobie adsensuja jak chca, natomiast jak ktoś ma stronę < 500 unikalnych dziennie to niech najpierw policzy :)

Pozdrowienia dla niszowców

Budujesz domy z bali. A jeśli potrzebny ci projekt pomocny bedzie Architekt wnętrz. A na czas remontu jedź nad morze -> Międzyzdroje noclegi.

A cholera powiedz mi jaką Ty masz alternatywe dla tych z 100 uniq dziennie? Z taką oglądalnoscia watpie czy wychodzą powyzej PR2.. linki sa wiec malo wartosciowe..

wiec w takim wypadku, albo postarac sie wypozycjonowac taka strone albo olac i patrzec jak stronka stoi w miejscu. jesli komus zalezy na paru groszach to zrobi ruch.

Forum Młodych .. :)

Walczę, aby wiedzieć więcej o seo ;)

2009-03 Powracam do walki :P

Dziekuję :( Czy nie mam racji że jedynie garstka stron cos zarabia - a większość nie dotrwa do pierwszej wypłaty za 3, 5, 7, 10 lat - kiedy to uzbiera się gigantyczna suma 100$?

Jak sobie poczytasz o różnych systemach zarabiania - to ważnym krytrium jest od jakiej kwoty wypłaca się pieniądze. 100$ to wysoka poprzeczka - a ta kasa sobie lezy na koncie googla nawet nieoprocentowana.

Tak więc duzi niech sobie adsensuja jak chca, natomiast jak ktoś ma stronę < 500 unikalnych dziennie to niech najpierw policzy :)

nie wiem, ilu jest "malych" publisherow. ale wiem, ze tez mialem straszne problemy z reklamami umieszczonymi np. na stronach naszej lokalnej grupy uzytkownikow linuksa. najpierw sie krecilo, bo "nowe", potem nikt nie klikal juz. usunelismy, bo po co.

ale moim zdaniem:

1. w polsce w ogole ciezko jest zarabiac adsensem

2. o to, ze masz maly ruch i mala kilkalnosc - pretensje tylko do siebie

3. system jest w miare uczciwy, ale nalezy pamietac, ze to nie publisherzy sa klientami googla, tylko reklamodawcy i o ich dobro google sie troszczy

4. adsense, jak kazdy system, mozna dobrze wykorzystac i zarabiac $100 dziennie, a mozna nie miec warunkow ani pomyslu i dostawac $0.01 dziennie.

5. zalezy jak traktujesz adsense (i twoja dzialanosc w internecie) - czy jako kieszonkowe, czy jako prawdziwy zarobek

6. adsense i adwords sa imho najlepszymi tego typu systemem na swiecie, choc maja liczne wady - ale konkurencja ma ich o wieeeele wiecej.

7. rozne systemy maja rozna specyfike i sprawdzaja sie na roznych sajtach, wiec free choice. kazdy wybiera to, co lubi, jeden adsense, inny adkontekst itp. na niektorych duzo lepiej dziala chitika, na innych programy cpm.

8. jak sie ma leb, to mozna zarobic i to sporo.

to sa truizmy, ale nie ma co narzekac na system. jest to imho typowo polskie zjawisko. a rozwiazanie jest proste - nie podoba sie, ide gdzie indziej, a nie truje, jaki to adsense nieuczciwy i niedobry. to przeciez wiemy od dawna ;-)

pozdr - r.

Dziekuję :( Czy nie mam racji że jedynie garstka stron cos zarabia - a większość nie dotrwa do pierwszej wypłaty za 3, 5, 7, 10 lat - kiedy to uzbiera się gigantyczna suma 100$?

nie masz. gigantyczna suma? daj spokój 100 dolców na 30 dni to jakies 3,3 dolca na dzień. To nie jest jakaś gigantyczna suma.

stronę? chyba notatniczek. Mój blog ma +/- 300 UU na dzien. to nie sa jakies wielkie liczby w dzisiejszym internecie. Odpowiednio przygotowana strona, seo, kontent i mozna to latwo uzyskac.

wiesz, nie chcesz - nie korzystaj. ale nie wciskaj, a szczegolnie na tym forum, że to jakis przekret, ze zarabiaja tylko wielcy a reszta zbiera kilka lat na setke. lektura tego dzialu mowi zupełnie cos innego.

Fakt maciek76, że jest masa stron [osób], która nigdy nie dotrze do wcale nie magicznej liczby 100$ ale jest to najczęściej grupa ludzi [bez obrazy] jak Ty typu myślą, iż wstawią kod na stronę i to wszystko – dolarki będą leciały, a żeby było ich więcej to jeszcze powiem chłopakom, żeby każdy mi tam poklikał i zawsze coś więcej $ wpadnie – może jeszcze porozsyłam spam na gg, tlenach, czatach itp.

Nigdy mi nawet przez myśl nie przeszło, aby komuś mówić, aby klikał w reklamy lub inne tego typu chore patenty – rada: energię, jaką wkładasz w narzekanie i pisanie o tym plus namawianie do klikania włóż w stronę, zadbaj o ciekawą treść, jej pozycjonowanie, nie zajmuj się tylko klikami w AS wstaw tylko kod i zajmij się stroną, a pożądany efekt osiągniesz bez problemu.

Pozdro

Fakt maciek76, że jest masa stron [osób], która nigdy nie dotrze do wcale nie magicznej liczby 100$ ale jest to najczęściej grupa ludzi [bez obrazy] jak Ty typu myślą, iż wstawią kod na stronę i to wszystko – dolarki będą leciały, a żeby było ich więcej to jeszcze powiem chłopakom, żeby każdy mi tam poklikał i zawsze coś więcej $ wpadnie – może jeszcze porozsyłam spam na gg, tlenach, czatach itp.

Nigdy mi nawet przez myśl nie przeszło, aby komuś mówić, aby klikał w reklamy lub inne tego typu chore patenty – rada: energię, jaką wkładasz w narzekanie i pisanie o tym plus namawianie do klikania włóż w stronę, zadbaj o ciekawą treść, jej pozycjonowanie, nie zajmuj się tylko klikami w AS wstaw tylko kod i zajmij się stroną, a pożądany efekt osiągniesz bez problemu.

Pozdro

Nigdy ci nie przyszło do głowy żeby sprawdzić rzetelność kontrahenta? Powodzenia w intersach :(

I tak mnie zastanawia czemu bronicie tak tego systemu? Czy cos wam z to płacą? Nie sądzę.

Prosze o powody - może napisze o tym doktorat z psychologii i opublikuję :)

PS. Coscie tacy bojowi... zatrzymajcie się na pięć minut i pomyślcie skąd u was taka postawa i jaki macie w tym interes.

Pozdrowienia !!!

A cholera powiedz mi jaką Ty masz alternatywe dla tych z 100 uniq dziennie? Z taką oglądalnoscia watpie czy wychodzą powyzej PR2.. linki sa wiec malo wartosciowe..

wiec w takim wypadku, albo postarac sie wypozycjonowac taka strone albo olac i patrzec jak stronka stoi w miejscu. jesli komus zalezy na paru groszach to zrobi ruch.

Ogladalność ma niewiele do PR ... a inaczej mówiąc jest wiele zmiennych które składają się na PR. Ale to kazdy przeciez wie.

Co do alternatywy - jesli prowadzisz strone z tapetami (tak jak moja stronka do testów) i tylko ją to faktycznie - robisz to dla zabawy. jesli prowadzisz wiele stron to lepiej dać linki do własnych serwisów - nawet jesli są niewiele warte to zawsze przekieruja jakiś tam śladowy ruch (nigdy nie wiedomo kto kupi) a i do PR i pozycji w google co nieco dodadzą.

co do paru groszy ... to dobre dla dzieciaków które chcą zarobić kieszonkowe na dżinges

chociaż widzę ukryte pozytywy z takich systemów - dzieciaki główkują zamiast pierdziec w stołek :)

PS. Coscie tacy bojowi... zatrzymajcie się na pięć minut i pomyślcie skąd u was taka postawa i jaki macie w tym interes.

No właśnie o to chodzi. Niektórzy w tym mają interes i to całkiem niezły i denerwują się jak ktoś opowiada jaki to AS niedobry, tylko dlatego, że akurat jemu nie wyszło.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności