Skocz do zawartości

Który system na dedyka.

krupek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 37
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
wszystko jest w paczkach, lacznie z najnowszym php5, pdo, masa dodatkow. pare sekund i masz postawiony CAŁY STABILNY system. No i po kiego grzyba cos kompilowac?!?

Na linuxie sie nie znam, ale czy nie dlatego, że paczki są pokompilowane (chyba) dla procesorów 386 ??
To także - chodzi oczywiście o wydajność. Sam też się na tym nie znam, ale wiem, że samego PHP można skompilować i zbratać a Apaczem na conajmniej 3 sposoby - statycznie - szybko śmiga, ale łatanie wymaga rekompilki całości, jako moduł - tak jest w paczkach (względnie optymalne) i uruchamiane jako CGI - mało wydajne, ale chyba łatwiej wtedy zapanować nad uprawnieniami.

Niektóre konkretne potrzeby i konkretne ustawienia wcale nie są sporadyczne, a z paczkowym softem działają dziwnie (mod_throttle choćby pod debianem).

Jest jeszcze jeden powód żeby kompilować - wersje rozwojowe czasem są lepsze niż stabilne, zwłaszcza te z paczek - jedyny przykład jaki przychodzi mi aktualnie do głowy to ffmpeg, ale zdarzyło mi się potrzebować go na serwerze.

Stanowczo wolę wersje komercyjne dla siebie (jest kogo opierdolić biggrin.gif )
Można opierdolić admina - on na swój sposób bierze kaskę za support.

I lepiej nie brać Win. Pomijając cenę - support techniczny jest zbadany - można o nim zapomnieć (przynajmniej z doświadczeń moich/moich znajomychtak wynika). Jeśli na prawdę będzie coś się działo pomocy znikąd i klikanie w wolno łdujące się okienka (bo bez myszki nic nie zrobisz) przez internet. Wydajność, bezpieczeństwo, możliwości/elastyczność instalacji oprogramowania serwerowego - o tym nie dyskutujmy w tym przypadku.

Jest jeszcze jeden powód żeby kompilować

nieraz mega prozaiczny np: brak obslugi 8859-2 bo sobie zrobili paczkę bez tego albo ktoś zapomniał dodać support do SQL albo sławetne GD bez obsługi gifów.No niestety jak się ma server to się na nim siedzi, może nie zawsze ale czym więcej progów na nim działa tym wychodzą niezłe klocki.

Podstawowa zasada to zrobic i nie grzebać, nie dodawać softu, zmieniać itp itd. I nie ma systemu, który wytrzyma admina co siedzi i poprawia i grzebie i wymyśla, prędzej czy później będzie pad i przywrócenie backupu. Novell nie zaleca grzebania ani MS$. W linuxach każdy admin "umie" więc się grzebie :) wiem bo sam opiekuję się paroma serverami i na niektórych nic nie ruszam bo .... a w niektórych kompiluje, poprawiam bo klient tak chce i bywa różnie. W tym tygodniu walczyłem w apczem, który usilnie nie chciał przestać działać, to nawet lepiej , bo gorzej by było jakby nie chcaił się uruchomić. Musiałem go killować, hehe.

Z cyklu "Przysłowia Polskie":
- "We wakacja jak i w wiosnę - Google podskakuje se radośnie."
Mój blog o pozycjonowaniu i nie tylko... Strona firmowa - www.antygen.pl

Jak jesteś leniem wybierz Debiana, jak minie czas błogiego administrowania i ci się znudzi on dalej będzie działał. W cronie zadasz mu 'apt-get update && apt-get upgrade' codziennie i możesz zapomnieć o administracji, no chyba że wymagasz od niego coś więcej wtedy też wybierz Debiana. Ma tyle pokompilowanych pakietów że głowa boli.

Potrzebujesz pomysł na biznes? Zapraszam na największe forum biznesowe w Polsce!

nieraz mega prozaiczny np: brak obslugi 8859-2 bo sobie zrobili paczkę bez tego albo ktoś zapomniał dodać support do SQL albo sławetne GD bez obsługi gifów.No niestety jak się ma server to się na nim siedzi, może nie zawsze ale czym więcej progów na nim działa tym wychodzą niezłe klocki.

mkane i wojciech: macie racje ale tylko w założeniu tych specjalnych potrzeb. A poza tym to raczej jakieś mity:

- obsluga iso zalezna od paczki? To chyba jakaś "lewa" paczka była. nie zdarzyło to mi sie jeszcze. a ustawienia sa w php.ini

- support do sql? j/w apt-get php4-mysql i juz jest mysql. moze sqlite? nie ma problemu apt-get install php4-sqlite. moze php5? okej apt-get php5, przydałby sie też pdo, okej apt-get install php5-pdo-* moze eaccelerator? ok.. itd. itd.

przede mna teraz stoi widmo własnie owego ffmpega no i niestety w tym momencie chyba będę musiał juz skapitulować z paczkami :) szkoda. no w kazdym razie wniosek jest taki, że można spokojnie postawić cały serwer hostingowy z wszystkimi bajerami z paczek. kompilacja pojawia sie w momencie potrzeby jakiegoś wymyślnego oprogramowania.

no i niemozna zapominac o deb-src ale o tym to juz w ogole ci wszyscy pseudo-admini nie maja pojęcia.*

* zeby nie bylo watpliwosci: ze mnie admin jak z koziej xxxx trabka :) ja tylko postawilem serwer bo mialem taka potrzebe :)

edit: aha, przypomnialo mi sie :) nie na darmo powstało kiedyś powiedzenie "w Debianie się nie da" forsowane głównie przez tych, którzy z Debkiem nie dawali sobie rady :)

W cronie zadasz mu 'apt-get update && apt-get upgrade'

Lepiej będzie 'apt-get update && apt-get dist-upgrade' :) Nie polecam apt-get upgrade, to robi upgrade wszystkiego i system przestaje być stabilny, uruchamiane są wszelkiego rodzaju daemony i .... szkoda gadać - masakra :)

kompilacja pojawia sie w momencie potrzeby jakiegoś wymyślnego oprogramowania.

Tu bym się nie zgodził. Jak instalujesz coś z paczki, to automatycznie zgadzasz się na konfigurację twórcy paczki, a nie zawsze ona jest taka jak potrzebujesz i może nie współgrać z innymi rzeczami zainstalowanymi.

Ja nigdy nie zainstalowałem czegoś na produkcyjnym serwerze bez przetestowania tego na testowym. Fakt, że zawsze na początku próbuje przez APT, ale z parametrem -s i analizą tego co wypluje. W sumie nie zawsze APT, bo często YUM, zależy od dystrybcji.

A jeżeli chodzi o Windows, to po co wymyślać z jakimiś nie-standardowymi systemami operacyjnymi? Słyszałem o tym systemie dużo i to co słyszałem jakoś mnie nie zachęciło do zainstalowania tego.

Dokładnie jak Napisałeś Michał.

U nas Admin stawia najpierw coś na "vmware" i testuje .Jak jakaś wykładka nasepuję to na serwer "żyjacy" tego nie implementujemy.

Od tej strony vmware polecam najpier stestować na kolankach a dopiero na żyjącym systemie.

Pozdrawiam

Firmę w Polsce utrzymuje czynną od 1997 roku w Hamburgu od 2008 Roku więc nie robią na mnie wrażenia awatary i linki w stopce. Zajmuje się od zarania początków Black Hat Seo. Mam prawo do zapomnienia. Niech się firma Google zajmie sztuczną inteligencją zanim  Sam Altman ich wyprzedzi :) Moje stare konto https://www.forum.optymalizacja.com/profile/21-kill-bill/  :( boże jaki młody byłem i głupi. Wróciłem i wchodzę z drzwiami nie drzwiami.

Czy może wybrać ten, który najlepiej zna mój kolega admin ? :-)

jeśli obsługa z Twojej strony będzie się ograniczała jedynie do zakładania np. nowych vhostów a resztą bedzie się zajmował ktoś inny to zdaj się na jego doświadczenie

Mój serwer stoi na Unixie - FreeBSD

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

1. https://www.jtz.org.pl/Html/mini/Advocacy.pl.html

2. https://www.gersona.prokocim.krakow.pl/~maciek/inne.html

3. https://www.faqs.org/docs/

4. https://asseq.pl/modules/distro/linux/dystrybucje.html

5. https://www.linux.org/dist/list.html

6. https://freshmeat.net/

7. https://sourceforge.net/

8. https://distrowatch.com/

9. google :)

P.S kolejnosc linkow nie jest taka jak powinna byc.

P.S.S czytaj, czytaj, czytaj, czytaj bedziesz mial wlasne zdanie. testuj, testuj, testuj dopiero wdrazaj.

"Dopiero gdy wolna wola znowu zaskoczyła, przerwali bieg po torze przeszkód ich własnej konstrukcji."

mkane i wojciech: macie racje ale tylko w założeniu tych specjalnych potrzeb. A poza tym to raczej jakieś mity:

hmm, mity powiadasz ? Już rozumie, gdzie tkwi róznica w moich poglądach a Twoich. Po prostu ograniczasz się jedynie do zagadnień związanych z httpd i php. Niestety dla mnie "dedyk hostingowy" to jeszcze pare innych spraw. Np: server mailowy, dns, rozbudowane statystyki dla hosta, tunelowanie czy nawet podłaczenie tego hosta pob sieć intranetową dla firmy itp itd.

Zapewniam Was, że z paczek to zainstalujecie i nieraz nawet będzie działało, tylko że "nieraz" i "działało" jak to już inna sprawa. Wcale nie trzeba mieć wygórowanych wymagań ani mechanizmów predefiniowanych dla użytkownika by była potrzeba kompilacji dodatkowych progsów.

Różnica w naszych poglądach bierze się tego, że ja jestem w 90% adminem a w reszcie programistą aplikacji webowych. Servery z httpd + całą resztą są marginalną sprawą i w miarę prostą. Nie będę ukrywał, że jak klient nie ma mega wymagań to większość instaluje z paczek ale już w przypadku serverów odpowiedzialnych za sieć 99% kompiluje by dobrze wszystko zoptymalizować.

- obsluga iso zalezna od paczki? To chyba jakaś "lewa" paczka była. nie zdarzyło to mi sie jeszcze. a ustawienia sa w php.ini

I znowu php :). Nie o to mi chodziło bo serv sie na tym nie kończy. Np: RRDtool potrzebny do generowania statystyk dla Lstata czy MRTG nie ma obsługi naszych czcionek. A Webalizer z paczki jest w polskiej wersji językowej ? By dalej iść tą drogą, do tych softów przyda się GD czy w paczkach dla php 4.xx jest obsługa gifów ? GD też przydatne jest podczas tworzenia stronki o czym pewnie wiecie. Zastanawialiście się ile trzeba dorzucić do systemu by działało poprawnie ? Na większości tanich i darmowych servach hostingowych GD nie ma bo właśnie z paczki to nie jest tak z nim łatwo.

Idąc dalej , piszemy o servie na hosting, połaczenie php4.xx i php5.xx bo przecież różnie jest z tymi webmasterami da sie zrobić może z paczki ?

- support do sql? j/w apt-get php4-mysql i juz jest mysql. moze sqlite? nie ma problemu apt-get install php4-sqlite. moze php5? okej apt-get php5, przydałby sie też pdo, okej apt-get install php5-pdo-* moze eaccelerator? ok.. itd. itd.

a apt urpmi yum`em czy innymi tego typu menagerami jest problem, że nigdy ale to nigdy nie wiesz co one tak naprawdę zrobią. Też polecam najpierw testy na VMvare, które używam od minimum 2 lat czy innym servie.

Hmm support do sql .... proponuje z paczki zainstalować takie kombo postfix,courier imap, authlib, ssl, amavis, spamassassin, sasl, tls, maildrop z virtualną quotą , acha i przy użyciu MCPANa.

przede mna teraz stoi widmo własnie owego ffmpega no i niestety w tym momencie chyba będę musiał juz skapitulować z paczkami :( szkoda. no w kazdym razie wniosek jest taki, że można spokojnie postawić cały serwer hostingowy z wszystkimi bajerami z paczek. kompilacja pojawia sie w momencie potrzeby jakiegoś wymyślnego oprogramowania.

hehe, o może wymieniłem u góry jakieś mega niestandardowe progsy, ok ! ? a może po prostu przykładam się do poważnej optymalizacji pod kątem szybkości (proc, pamięć i hdd) i bezpieczeństwa tego wszystkiego połączonego razem , bo niestety sam iptables nie wystarczy.

Przykładów można mnożyć milion gdy z pozoru drobne sprawy powodują konieczność kompilacji bo paczka jest taka jak chciał jej twórca. Pod daną konfigurację, środowisko, sytuację i basta!

Paczki są wygodą i w swej łatwości (np: zależności) naprawdę warto je stosować jak można, nieraz jednak nie można.

no i niemozna zapominac o deb-src ale o tym to juz w ogole ci wszyscy pseudo-admini nie maja pojęcia.*

a wtedy już to nie jest takie proste, jak apt-get czy rpm -i , na każdą dystrybucję są źródłowe pakiety ale ja wolę już kompilować niż przerabiać , no chyba, ż ezrobiłbym pakiet dla siebie ale ....

* zeby nie bylo watpliwosci: ze mnie admin jak z koziej xxxx trabka :D ja tylko postawilem serwer bo mialem taka potrzebe :)

to tak jak ja, żaden ze mnie administrator a servy stawiam na miarę potrzeb klienta.

edit: aha, przypomnialo mi sie :) nie na darmo powstało kiedyś powiedzenie "w Debianie się nie da" forsowane głównie przez tych, którzy z Debkiem nie dawali sobie rady :)

hehe, by nie było niedomówień debian jest pierwszą dystrybujcą jaką instalowałem i uważam, że jest to naprawdę dobra dystrybucja. Tylko, że komercjalizuje się jak prawie wszystkie linuchy, próbują zrobić coś co jest łatwe, szybkie i przyjemne a IMHO tak się nie da (patrz 14 płyt instalacyjnych :) )

I na koniec powtórze, każdy robi coś na miarę potrzeb czy umiejętności. Najgorzej jest jak ktoś za to bierze pieniądze a mega sobie ułatwia.

Ja nie wyobrażam sobie bym na servie gdzie mam podpisane dostępność w miesiącu 99,2% i odpowiadam za to finansowo instalował paczki, które spokojnie starczą na prosty server.

Chodzi mi tylko by nie generalizować i gloryfikować paczek bo nie zawsze są najlepszą drogą.

Po prostu ograniczasz się jedynie do zagadnień związanych z httpd i php. Niestety dla mnie "dedyk hostingowy" to jeszcze pare innych spraw. Np: server mailowy, dns, rozbudowane statystyki dla hosta, tunelowanie czy nawet podłaczenie tego hosta pob sieć intranetową dla firmy itp itd.

to prawda. masz racje. aczkolwiek miałem na mysli cały serwer łącznie z mail, dns, http, ftp.

Zapewniam Was, że z paczek to zainstalujecie i nieraz nawet będzie działało, tylko że "nieraz" i "działało" jak to już inna sprawa. Wcale nie trzeba mieć wygórowanych wymagań ani mechanizmów predefiniowanych dla

mi działa i to zawsze :) co nie zmienia faktu, że kilkanaście drobnych rzeczy musiałem sobie skompilować :)

Różnica w naszych poglądach bierze się tego, że ja jestem w 90% adminem a w reszcie programistą

znowu masz racje. u mnie jest dokladnie odwrotnie :)

I znowu php :). Nie o to mi chodziło bo serv sie na tym nie kończy. Np: RRDtool potrzebny do generowania statystyk dla Lstata czy MRTG nie ma obsługi naszych czcionek. A Webalizer z paczki jest w polskiej wersji językowej ? By dalej iść tą drogą, do tych softów przyda się GD czy w paczkach dla php 4.xx jest obsługa gifów ? GD też przydatne jest podczas tworzenia stronki o czym pewnie wiecie. Zastanawialiście się ile trzeba dorzucić do systemu by działało poprawnie ? Na większości tanich i darmowych servach hostingowych GD nie ma bo właśnie z paczki to nie jest tak z nim łatwo.

Idąc dalej , piszemy o servie na hosting, połaczenie php4.xx i php5.xx bo przecież różnie jest z tymi webmasterami da sie zrobić może z paczki ?

- znowu. bo php to dla mnie narzedzie pracy :)

- mam rrd z paczki

- MRTG mi nieodpowiada wiec zainstalowalem cos innego wiec nie wiem czy tak jest

- tak, mam GD z paczki

- tak mam php4 i php5. php4 jako modul apache2 a php5 jako cgi.

oczywiscie, że z paczki. nie wiem skąd to zdziwienie u ciebie?

hehe, o może wymieniłem u góry jakieś mega niestandardowe progsy, ok ! ? a może po prostu przykładam się do poważnej optymalizacji pod kątem szybkości (proc, pamięć i hdd) i bezpieczeństwa tego wszystkiego połączonego razem , bo niestety sam iptables nie wystarczy.

nie, wymieniles normalne, ale ja je w wiekszosci mam z paczek, podczas gdy u ciebie wystepuje zdziwienie ("php4 i 5 może też?").

co do optymalizacji to sie zgodzę ale serwer spokojnie mi wytrzymuje ruch 100 tysiecy uników dziennie więc jeszcze nie dotarłem do miejsca w którym optymalizacja tych skladników rzeczywiście będzie porządana.

Przykładów można mnożyć milion gdy z pozoru drobne sprawy powodują konieczność kompilacji bo paczka jest taka jak chciał jej twórca. Pod daną konfigurację, środowisko, sytuację i basta!

Paczki są wygodą i w swej łatwości (np: zależności) naprawdę warto je stosować jak można, nieraz jednak nie można.

całkowita prawda. więc skoro mam paczki do wiekszości rzeczy toi własnie je stosuje :D zgodnie z powyzszymi uwagami :(

a wtedy już to nie jest takie proste, jak apt-get czy rpm -i , na każdą dystrybucję są źródłowe pakiety ale ja wolę już kompilować niż przerabiać , no chyba, ż ezrobiłbym pakiet dla siebie ale ....

no wlasnie. nie jest proste i stad sie biora pozniejsze mylne opinie. wszystko ma swoje plusy i minusy. kombinujac z deb-src zachowujesz "debianowa czystość" i porzadek w systemie zależności. ale ja tez szybciej wole skompilowac niz debsrcowac. ale to wynika ztego, ż enie posiadam dostatecznej wiedzy aby zrobic to poprawnie niz z przekonania, że tylko kompilowanie to jedyne wyjście :)

Ja nie wyobrażam sobie bym na servie gdzie mam podpisane dostępność w miesiącu 99,2% i odpowiadam za to finansowo instalował paczki, które spokojnie starczą na prosty server.

normanos@debian:~$ uptime

17:26:04 up 34 days, 5:02, 1 user, load average: 0.33, 0.36, 0.35

ja mam na razie 100% i nie widze związku z paczkami

a teraz podsumowanie bo widze, że jak w każdej dyskusji rozmijamy się w sporze :)

ja NIE twierdze, ze paczki to jedyne rozwiazanie. Ja twierdze, że z paczek mozna postawic bardzo, bardzo duzo, a chodzaca po adminach opinia bierze sie z niewiedzy. Jak widzisz wytknales mi przykladowe rrd, php4, php5, gd, etc etc. które bez problemu można postawic z paczek. co do reszty to sie zgadzam, trudno sie niezgodzic :)

aha. w tej dyskusji trzeba by tez zdefiniowac co to serwer hostingowy? taki komercyjny, swiadczacy uslugi? no w takim zdecydowanie trzeba podstawic na bezpieczenstwo ustawiajac indywidualnie mase ustawien. ja mialem na mysli serwer pod obsluge wlasnych serwisow. w takim przypadku tez nie moge sobie pozwolic na brak bezpieczenstwa czy tez jakies zwisy (bo czas to $) ale za to moge sobie pozwolic na ustawienia wg. wlasnego widzimisie :)

z debianowskim pozdrowieniem

- mam rrd z paczki

- tak, mam GD z paczki

- tak mam php4 i php5. php4 jako modul apache2 a php5 jako cgi.

oczywiscie, że z paczki. nie wiem skąd to zdziwienie u ciebie?

Najpierw te php , ok przyznaje się nie pomyślałem o cgi. Dlatego moje zdzwienie, ja poszedłem inna drogą.

RRDtool i GD oczywiście że będą działały z paczki, tylko np rrd nie obsługuje właśnie polskich czcionek a GD z paczki dla php4.xx nie obsługuje przeważnie gif`ów bo mieli z tym problem.

Nie chodzi mi o to, że to nie bedzie działać , tylko o te drobne niestety sprawy, które powodują problemy. Jak klientowi przedstawisz staty gdy są szlaczki zamiast czcionek, czy webalizera po angielsku a on nie zna języka.

co do optymalizacji to sie zgodzę ale serwer spokojnie mi wytrzymuje ruch 100 tysiecy uników dziennie więc jeszcze nie dotarłem do miejsca w którym optymalizacja tych skladników rzeczywiście będzie porządana.

Masz racje, nieraz nie dochodzi się do wartości, przy których jest problem.

normanos@debian:~$ uptime

17:26:04 up 34 days, 5:02, 1 user, load average: 0.33, 0.36, 0.35

ja mam na razie 100% i nie widze związku z paczkami

I życze Ci by uptime był jak najdłuzszy.

Powiem inaczej, podpisujesz umowe na serv, bierzesz za ipostawienie 1-3k , za administrację 1-3k i za każdą godzinę przestoju płacisz 500-1000zł , dajesz wszystko z paczki wtedy czy na maxa się bawisz w kompilowanie?

Ja twierdze, że z paczek mozna postawic bardzo, bardzo duzo, a chodzaca po adminach opinia bierze sie z niewiedzy. Jak widzisz wytknales mi przykladowe rrd, php4, php5, gd, etc etc. które bez problemu można postawic z paczek. co do reszty to sie zgadzam, trudno sie niezgodzic :D

Czyli tak jak ja, przecież nie jestem przeciwny na maxa , tylko twierdze, że niestety jak chcesz mieć tak jak Ty chcesz to trzeba kompilować.

Tak jak w przykładach o gd i rrd.

pozdrawiam :)

RRDtool i GD oczywiście że będą działały z paczki, tylko np rrd nie obsługuje właśnie polskich czcionek a GD z paczki dla php4.xx nie obsługuje przeważnie gif`ów bo mieli z tym problem.

co do rdd to nie wiem, byc może. nie mam gdzie sprawdzić czy ja mam polskie literki. co do GD i całej reszty przestarzałych pakietów: ja używam https://dotdeb.org masz tam najnowsze paczki do php4 i 5, sa wszystkie dodatki.

swoja drogą chciałem mieć php5 jako modul, a 4 jako cgi :D ale sie okazalo, ze VHCS wymagal czwórki jako modułu :) ot własnie urok tych zaleznosci :)

Powiem inaczej, podpisujesz umowe na serv, bierzesz za ipostawienie 1-3k , za administrację 1-3k i za każdą godzinę przestoju płacisz 500-1000zł , dajesz wszystko z paczki wtedy czy na maxa się bawisz w kompilowanie?

po pierwsze to nigdy bym takiej umowy nie podpisał bo nie jestem adminem i nie posiadam dostateczniej wiedzy :)

po drugie: teoretyzujac: tak, co by sie dalo bylo by z paczki. nie wiem dlaczego stawiasz znak rownosci pomiedzy paczka a niestabilnoscia. przeciez jest zupelnie odwrotnie. szczegolnie w tych paczkach z stable. tego kompilacja przecie znie przebije.

po drugie: teoretyzujac: tak, co by sie dalo bylo by z paczki. nie wiem dlaczego stawiasz znak rownosci pomiedzy paczka a niestabilnoscia. przeciez jest zupelnie odwrotnie. szczegolnie w tych paczkach z stable. tego kompilacja przecie znie przebije.

Może to za mocno napisane, że stawiam "paczka=niestabilność" bardziej mi chodzi o to, że w przypadku kompilacji można wielu spraw pominąc dostosowując system do swoich wymagań.

Na jednym z servów mam Mandrake 10.1. Chciałem zainstalować na nim "kudzu" , niestety z jakiś powodów nnie jest wspierany przez tą dystrybucję, mówię o rpm. Powalczyłem chwile ale, że ten serverek ma "małe znaczenie strategiczne" :D więc wiele nie myśląc instaluje z paczki "harddrake". Po sprawdzeniu zależności przez urpmi (tak tak, nieraz sobie ułatwiam :) ) wyświetlił mi listę bodajże z 5-6 pakietów w tym pakiety składowe X`ów i KDE. Hmm, spróbowałem force ale nie poszło. Więc zainstalowałem tak jak pisał by od razu po kolei zacząc wywalać to co niepotrzbne, jakie było moje zdziwienie jak okazało się, że wszystko wywaliłem bez problemów a harddake działa OK. Niby drobnostka ale zauważ, że większość ludzi, nie bedzie się tym przejmowała i po jakimś czasie system rozrasta się i szaleją po nim mechanizmy, które niepotrzebnie działają i są bezużyteczne.

Dodam jeszcze o sytuacjach gdy chcesz zainstalować pakiet a system twierdzi, że nie można bo już jest zainstalowana lub odinstalować a system twierdzi, że nie można bo jest już pakiet odinstalowany.

Ale nie neguję paczek tylko stwierdzam, że dobra i przemyślana budowa servera poprzez kompilację składowych daje lepsze poczucie panowania nad nim i myślę, że zawsze będzie bardziej zoptymalizowana pod potrzeby i stabilniejsza. Oczywiście jak się wie co robi a nie uczy i testuje. Jak się zna kolejność kompilacji itp itd.

Ja nie będę ukrywał, że jestem "zboczony" jeśli chodzi o bezpieczeństwo i optymalizację. Że większość moich serverów działa w swoistym "paranoic system" ale to już na inną bajkę.

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności