Skocz do zawartości

Który system na dedyka.

krupek

Rekomendowane odpowiedzi

A ja proponuje pelen hardcore, ktory z powodzeniem stosuje na swojej maszynie: Linux from Scratch - (www.linuxfromscratch.org) - linux w ktorym nie sciagasz ani pol binarki a wszystko kompilujesz recznie. Optymalizujesz sobie to wszytko pod Twoj konkretny sprzet i ladnie smiga :nonono:

Wada - upgrade procka = 2 dni kompilowania, dowolny update = kompilowanie..

Zaleta - szybki lekki i przyjemny :)

Z kolei jesli juz mi sie nie chce kompilowac przez poltorej doby to instaluje Slackware.

Musze tez kiedys jak zachowuje sie jako serwer Ubuntu - na stacje robocza jest przyjemny.

no to zamieszalem :)

c2h5oh

"The day Microsoft makes something that does not suck is probably the day they start making vacuum cleaners"

Kolczyki | Biżuteria Swarovski

• Odpowiedzi 37
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

to ja polece cos innego.

Free BSD ... najs :)

procz tego sklanialbym sie do slackware.

Debian, fajna sprawa z apt-get'em instaluje i aktualizuje sie praktycznie wszystko samo :)

Jednak wg na serwer najlepszym wyborem jest BSD, Free BSD

procz tego sklanialbym sie do slackware.

i to jest rozwiazanie sprawdzone - mam serwer na uczelni na slaku postawiony i uptime jest w okolicach 17 miesiecy na chwile obecna.

c2h5oh

"The day Microsoft makes something that does not suck is probably the day they start making vacuum cleaners"

Kolczyki | Biżuteria Swarovski

Może zróbcie jakąś sonde tak aby zakończyc tą dyskusje mała konstatacją w postaci głosownia.

Wyjątkowe szkolenia o marketingu internetowym!

Współorganizowane przez

SprawnyMarketing.pl

• 1 miesiąc temu...

wejdź sobie na www.distrowatch.com i porównaj dystrybucje.

ja używam debiana, a co do apt-get upgrade i dist-upgrade, to upgrade powoduje że są aktualizowane wszystkie pakiety + zależności od tych pakietów a dist-upgrade robi to samo + instaluje całkiem nowe/kasuje stare jeśli się coś w tej kwestii zmieniło.

także apt-get dist-upgrade jest bardziej dokładnym updejtem systemu.

Debian pozmieniał w systemie tak wiele rzeczy, że robiąc własne oprogramowanie natrafia się na naprawdę sporo problemów.

Mimo wszystko wybieram debiana :D z resztą spokojnie można sobie kompilpwać wszystko za pomocą debianowych tooli :

apt-get build-dep pakiet potem apt-get source pakiet, potem cd pakiet-wersja, a potem dpkg-buildpackage, opcje komplikacji zmieniamy w pliku debian/rules

i tak mamy debiana, który ma zalety własnoręcznie skomplikowanych pakietów (tych najczęściej używanych) + wygodę , jak nam się nie chce nic kompilować.

co do rady - radzę wybrać to co lubi admin. mimo epopeji wygłoszonej na cześć debiana w tym wątku, jeśli admin woli i umie np. Suse to instaluj Suse.

Na hosting polecałbym FreeBSD. FreeBSD obsługuje wiele z najbardziej obciążonych serwisów w Internecie np. Yahoo!, Apache.org, Początkującemu użytkownikowi może na początku wydawać się dość skomplikowany :D

Zalety?

Porty

Wydajność

Bezpieczeństwo

Trochę odbiegłem od tematu, ale z tych trzech linuxów wziałbym debiana. Dlaczego? Łatwośc obsługi (apt-get), bezpieczny, stabilny.

hip-hop - najlepsze forum hip-hop w sieci! :)

proxy - ukryj swoje ip, badz anonimowy w sieci!

wzory umów

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności