Skocz do zawartości

Maskowanie reflinków na stronie

Darq

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że do Wordpressów są specjalne wtyczki do maskowania reflinków, ale w chwili obecnej potrzebuję zastosować coś takiego w innym, dość prostym CMSie, do którego nie ma takich dodatków.

Pogooglowałem i znalazłem kawałek kodu, który niby do tego służy ale zupełnie nie znam się na programowaniu, więc bardzo bym prosił żebyście rzucili na to okiem i powiedzieli czy jest ok:

header("Location: https://www.jakasdomena.pl/podstrona.php?id=xxxx&s=1111\n\n");

?>

Pytania:

1. Czy kod jest poprawny?

2. Czy dobrze rozumiem cały schemat działania: zapisuję ten kawałeczek kodu z moim reflinkiem w pliku "index.php", który z kolei zapisuję w nowym katalogu pod nazwą "nazwakatalogu". Wtedy na stronie podaję mój zamaskowany reflink jako "www.nazwadomeny.pl/nazwakatalogu" i po kliknięciu użytkownik zostaje przekierowany poprzez reflink na stronę partnerską?

3. Czy jest jeszcze coś, na co powinienem zwrócić uwagę, żeby to wszystko działało bez problemu?

Z góry dzięki za info :)

utworz sobie jakiś plik np:

go.php -->

<?php
$url = $_GET['url'];
header("Location: $url");
?>

i wywołanie jakiegoś linka:

/go.php?url=https://wp.pl

a9177b36246d7ce96fa698c9971dd36b.png

Sprzęt akwarystyczny kupuj w moim - sklep akwarystyczny.

adwokat częstochowa - Radca prawny Grzegorz Ledwoń. Pomoc w sprawie odszkodowania.

Znalazłem jeszcze jedną, najprostszą metodę, czyli wpis w .htaccess:

Redirect 301 /zamaskowany_url/ https://stronaorganizatora.pl/id_partnera/

Czy tak będzie ok? Nie chodzi mi nawet o samo przekierowanie, bo to mogę sam sobie szybko sprawdzić, ale raczej o poprawne

wysyłanie mojego refa i zliczanie użytkowników w PP. Która metoda pod tym względem będzie "najbezpieczniejsza"? Czy ma to

w ogóle jakieś znaczenie?

nie ma znaczenia w jaki sposób przekierujesz

mozesz użyć równie dobrze aliasu typu prv.pl albo skracaczy linków typu: goo.gl

ważne żeby przekierowanie szło na adres z prawidłowymi parametrami (czyli ID referencyjne) :)

jeżeli masz kilka linków partnerskich w kilku serwisach to możesz coś takiego zrobić ;)

go.php -->

<?php
if(isset($_GET['out']))
{
switch($_GET['out'])
 {
  case 'xrumer' : $link = "https://xrumer.com/aff.php?id=21421312"; 
  break;
  case 'prolink' : $link = "https://prolink.pl/?sessionid=2312312";
  break;
 }
header("Location: $link");
}
?>

I masz ładnie ukryte linki :)

go.php?out=xrumer

go.php?out=prolink

a9177b36246d7ce96fa698c9971dd36b.png

Sprzęt akwarystyczny kupuj w moim - sklep akwarystyczny.

adwokat częstochowa - Radca prawny Grzegorz Ledwoń. Pomoc w sprawie odszkodowania.

Zależy przed kim chce ukrywać te linki jeśli przed serwerem na który wejdzie klient czyli docelowym to nadal przekazywany jest HTTP_REFERER serwera na którym jest plik go.php. Oczywiście w przeglądarce widać ten przejściowy link go.php?out=xrumer ;)

By być jeszcze bardziej "ukrytym" zmienił bym w zmiennej np z out=xrumer na coś niezwiązanego z xrumer'em ;)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Nie nie - chodzi mi tylko o ukrycie linka przed użytkownikiem, aby ograniczyć tzw "zespół psa ogrodnika" ;)

By być jeszcze bardziej "ukrytym" zmienił bym w zmiennej np z out=xrumer na coś niezwiązanego z xrumer'em

No oczywiście - musi być tam coś interesującego, co zachęci do kliknięcia ;)

• 2 miesiące temu...

Wracam do tematu ;)

Przekierowania działają ekstra i wszystko jest ok, jednak teraz zapragnąłem śledzić ten ruch za pomocą PIWIK'a.

Na chwilę obecną miałem zrobione przekierowanie domeny na inną domenę przez .htaccess i tam był przekazywany reflink. Plików i żadnej strony na serwerze nie było.

Jak to teraz ugryźć żeby przekierowanie dalej działało i żeby było gdzie wkleić kod śledzenia?

Wydaje mi się, że będę musiał zmienić sposób przekierowania, bo przez .htaccess serwer od razu przekieruje na inną domenę i kod śledzenia nie będzie wykonywany.

Chciałem zrobić przekierowanie przez header (to co w pierwszym poście) w pliku index i poniżej wkleić kod śledzenia, ale nie działa. Bez kodu piwika przekierowanie przez header działa bez problemu. Jak to ugryźć?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności