Skocz do zawartości

Nasze oczy

przemeks

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 38
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Podstawa to okulary z dobrym antyrefleksem. Kiedyś zainwestowałem parę stówek i mam antyrefleks, antykurz, ochrone przed zarysowaniami i bardzo lekkie szkiełka. Sprawdza się - warto!! Nie wiem jak jest z zerówkami, bo moje są korekcyjne.

Z programów to polecam FLUX https://stereopsis.com/flux/ na początku trochę dziwne wrażenie, ale później ciężko się bez niego obejść. Dobre szczególnie wieczorami.

Do tego WorkRave https://www.workrave.org/ który przypomina o krótkiej przerwie. Optymalnie 5min/1h. Warto wtedy patrzeć w dal i bliż na przemian.

Kropelki typy hyabak, hyaldrop też pomagają, ale nie stosuje ich cały czas.

Skuteczne kampanie AdWords - Redseo.pl

Są też różnego rodzaju ćwiczenia dla zmęczonych oczu, można opłukać je wodą (nie umyć dwoma paluszkami), dość dokładnie, lecz okulary to podstawa.

Dobrym rozwiązaniem jest skupienie wzroku na innym punkcie odniesienia, w zupełnie innym kierunku, niż znajduje się nasz monitor, niby proste i banalne, lecz często nie wykorzystywane, ja stosuje filtry, i staram się dostosować jasność monitora, to światła jakie posiadam w danym pomieszczeniu (zwłaszcza podczas pisania w nocy)

Pozdrawiam i życzę miłego dnia

Herkules

(zapewne mało kto robi wśród badań okresowych co roku, komputerowe badanie wzroku, wtedy sam określiłby swój stan zdrowia)

Najlepszy Warsztat samochodowy Goleniów

Najlepsze i sprawdzone typy bukmacherskie

Poznaj najlepszy serwis samochodowy Kraków

Trzeba tez pamiętać o tym, aby monitor nie był jedynym źródłem światła w pomieszczeniu.

Jeśli zachowacie to w tajemnicy, truskawka będzie wasza.

- nie jestem babą a młodą SINGIELKĄ !!!!!!!!!!!!!!!

Do tego WorkRave https://www.workrave.org/ który przypomina o krótkiej przerwie. Optymalnie 5min/1h. Warto wtedy patrzeć w dal i bliż na przemian.

Ooooo widzisz, takiego programu właśnie myślałem zacząć szukać, a tu mam jak na tacy ;)

Hej ludziska. W pierwszym poście zebrałem najważniejsze informacje, jakie pojawiły się w tym wątku - ułatwi to innym w przyszłości dbanie o oczy. Macie jeszcze jakieś sugestie co powinno się tam jeszcze znaleźć?

A ja polecam monitor z matową matrycą koniecznie kalibrowany już na stanowisku pracy. Pracuje się o wiele lepiej. Przy kompie spędzam około 10 godz. dziennie.

Polecam spacery poza miastem lub wycieczki rowerowe- wtedy oczy odpoczywają bo patrzymy dalej i na zielsko ;)

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Ja mam okulary tylko do komputera właśnie. Ćwiartki i z antyrefleksem. I naprawdę pomaga. Wcześniej, gdy ich nie nosiłam, cały wieczór cierpiałam na ból głowy. Teraz już tego nie ma.

Własnie zaczynam mieć to samo, w sensie głowa mnie boli już pod wieczór, od patrzenia w monitor.

Okulista Ci wskazał ćwiartki, czy sama postanowiłaś własnie takie zakupić? Używasz ich jedynie jak siedzisz przed monitorem?

Okulista mi takie wskazał, nie kupowałabym w ciemno ;) I tak, używam ich jedynie przed komputerem, ale pilnuję się, żeby mieć je na oczach przez te 8 h dziennie. Potem, wieczorem już sobie odpuszczam.

Ostatnio piszę o finansach na obcasach.

Nigdy nie miałem problemów z przemęczonymi oczami, nawet po długim maratonie, jednak mnie też zaczyna dopadać to ustrojstwo :(

Od ok. miesiąca ekran po jakimś czasie zaczyna mi się rozmazywać, w niektórych momentach muszę mrugać, aby poprawić ostrość i ogólnie oczy się męczą od siedzenia przez kompem :D

Też chyba będę musiał zacząć myśleć nad tym problemem :/

KryptoPoradnik - twoje źródło wiedzy o kryptowalutach

Dyskusje o kredytach i pożyczkach - Forum Kredytowe | Kantory walut online - KantoryWalut.pl     

• 1 miesiąc temu...

superteksty - może zarekomenduj produkt :)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Od lat, odruchowo ustawiam monitor na "w miarę" ciemny, nie lubię jak daje po oczach przez kilka godzin, poza tym nie robię nic (oczywiście lampka przy kompie w nocy itp.) Jak dotąd - bez kłopotów, a właściwie 150% normy. Czytam tam, gdzie wiele osób pyta "to tam jest coś napisane?". A jeśli chodzi o zmęczenie oczu, to jedynie w aucie - nocna trasa 500 km i na koniec zamiast słupków drogowych widzę rowerzystów (w dodatku bez świateł :-) ) Mam nadzieję, że taki wzrok utrzyma się przez lata...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności