Skocz do zawartości

Google rozpoczyna sprzedaż TOP 1 ?

Beerbant

Rekomendowane odpowiedzi

Dawno temu smieszyła mnie nieudolność G w walce ze spamem, szczególnie tym w SWL'ach. Pisałem, że mogli by problem rozwiązać bardzo szybko. Potem patrząc na ruchy G było coraz mniej do smiechu. Bannerki bing'a? Tym chcecie walczyć? Oj, juz oczami wyobraźni widzę jak Mat Ściemniacz i Kaspar Podajdalej robią w gacie z tego powodu. Tak jak przy walce z SWLami G miał jedno wyjście gdyby tylko mu się chcialo rzeczywiście wywalić spam, tak jest tylko jedna droga by uwalić samo G. Wiecie jaka? Na porządnych stronach i tylko takich, nie smietnikach, jakims badziewiu, czyli na portalach, stronach Klientów dodać regułkę w .htaccess przekierowującą boty G w czarną dziurę. Jak odetnie się ich od dobrych treści, userzy pójdą gdzie indziej. Jesteście gotowi to zrobić na swoich wypasionych, dobrych, robionych pod człowieki stronach i wszystkich stronach Klientów? Nie sądze. Więc nosy w dół i linkować dalej jak do tej pory, tylko lepiej :D

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

• Odpowiedzi 197
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Google odniosło sukces w Polsce głównie ze względu na:

1) promocję pola input na wielu stronach

2) marketing szeptany

3) ustawienie strony startowej w popularnych przeglądarkach

4) brak komercjalizacji (oczywiście mowa o początkach)

5) dobre wyniki wyszukiwania

6) parę innych, mniej istotnych czynników

To działało kilka/kilkanaście lat temu, teraz już nie zadziała w takim stopniu.

Google budowało swoją pozycję wiele lat, teraz sukces można odnieść błyskawicznie, dowodem jest np. FB.

Poza tym, każde imperium kiedyś upada, upadnie i google. Wydaje mi się że to właśnie początek ich końca. O ile wcześniej wprowadzali zmiany stopniowo, tak teraz robią to masowo, tak jak by to robili w chaotycznej walce o pozycję na rynku (czują oddech konkurencji w postaci FB i M$).

Oczywiście wszyscy zdają sobie sprawę że jesteśmy zwykłym planktonem a Google waleniem, który ten plankton pochłania, niemniej, tak jak ktoś wcześniej napisał - Google to tylko katalog a wszystko należy do nas. Tak jak waleń bez planktonu zdechnie, tak google bez webmasterów również.

Myślę że przekraczają właśnie akceptowalny próg komercjalizacji (a to dopiero początek) i ludzie zaczną powoli szukać alternatywy.

Wiadomo że banerkiem czy polem input rewolucji nie zrobimy ale wystarczy uzbroić się w cierpliwość i robić swoje. W końcu, moloch Google przekroczy cienką linię i zacznie się mały/duży przwrót :D

Trzeba tylko uparcie ludziom uświadamiać że to MONOPOLISTA który zaczyna szkodzić - najpierw webmasterom a następnie zwykłym użytkownikom. Tak jak robili najwięksi dyktatorzy - zaczynając od fikcyjnych wrogów ludu a kończąc na zwykłych ludziach.

PS Kaspar sobie to czyta, co ciekawsze posty podsumuje i przekaże podczas jednej z ich sekciarskich spotkań/narad :D

@zakręcony

100% racji... Na stronach prywatnych to możecie uskuteczniać sobie eksperymenty, postawić zakaz wjazdu dla G i promować banerkami i odnośnikami cokolwiek, nawet Baidu, bo niby kto Wam zabroni? Ale na stronach klientów/robionych dla kasy to nie przejdzie z przyczyn oczywistych...

Myślę że przekraczają właśnie akceptowalny próg komercjalizacji (a to dopiero początek) i ludzie zaczną powoli szukać alternatywy.

Wiadomo że banerkiem czy polem input rewolucji nie zrobimy ale wystarczy uzbroić się w cierpliwość i robić swoje. W końcu, moloch Google przekroczy cienką linię i zacznie się mały/duży przwrót :D

G wychodzi z założenia, że może sobie robić co chce i dzisiaj mamy w SERPach to co mamy. W moim odczuciu G udusi się własnymi rękami i skończy się (w dłuższej perspektywie czasu) jako wyszukiwarka, a pójdzie zapewne w stronę niezliczonych i rozwijanych już dziś usług dodatkowych...

VEX Media - w przygotowaniu.

Mój płatny katalog SEO - w przygotowaniu.

Online-24.pl - w przygotowaniu.

Google się nigdy nie skończy. Zapamiętajcie to raz na zawsze. Nawet jak całe top 50 będzie płatne.

Jeśli zachowacie to w tajemnicy, truskawka będzie wasza.

- nie jestem babą a młodą SINGIELKĄ !!!!!!!!!!!!!!!

@BartekM

Może się skończyć i to już niedługo... Tak naprawdę za megamózgami z G i ich pomysłami trudno nadążyć - kto wie, co im przyjdzie jeszcze do głowy? Możemy sobie tylko gdybać...

Zwykły człowiek korzystający z Internetu bardzo często nie wie o istnieniu innych wyszukiwarek, ale jeśli jakość SERPów będzie się stale pogarszać, to wcześniej czy później spora część ludzi zacznie szukać alternatywy.

Jeśli pozycjonowanie w G faktycznie stanie się zupełnie nieopłacalne (nie każdego stać na kupowanie wyników lub regularne kupowanie AdWords, poza tym w niektórych branżach jest to zupełnie nieopłacalne), to cała masa firm automatycznie zostanie wymieciona z wyszukiwarki. Jak myślisz, co wtedy zrobią? Będą na siłę próbować promocji w G nie posiadając na to środków, czy może jednak zaczną szukać innych form promocji i zwrócą się w kierunku innych wyszukiwarek?

Jeśli te dwa trendy będą nakładać się na siebie przez dłuższy okres czasu, to naprawdę cała ta draka może się skończyć bardzo różnie...

VEX Media - w przygotowaniu.

Mój płatny katalog SEO - w przygotowaniu.

Online-24.pl - w przygotowaniu.

@Vexatus zapewniam Cię, że google się nie skończy. Żeby tak było to masa firm, tych największych, musiała by przenieść się na inne wyszukiwarki i olać google. Żeby tak było to większość użytkowników musiałoby zrezygnować z google na rzecz binga, yahoo, yandexa etc. Ale nie zrobię tego dopóki w googlach będą duże firmy. I tak koło się zamyka.

Moim zdaniem tylko Facebook ma szansę podjąć realną walkę z Google na polu wyszukiwarek.

Obecnie każda firma czy forum tworzy fanpage, precle czy spam nie są lajkowane przez zwykłych użytkowników, wystarczy kupić skrypt np. Yahoo i zgrać go z wewnętrzną wyszukiwarką FB. Popularność takiej wyszukiwarki byłaby ogromna już na starcie.

@ear tylko trzeba było ludzi nakierować, że to wyszukiwarka internetowa, a nie wyszukiwarka znajomych/fanpage. I zlikwidować zapisywanie wyszukiwanych treści. Ludzie zdają sobie sprawę, że na ich tablicy można znaleźć informację co lajkowali, co komentowali etc. więc sporo ludzi nie wyszukiwało by w takiej wyszukiwarce w obawie, że każdy będzie mógł podejrzeć co wpisywali.

@ear tylko trzeba było ludzi nakierować, że to wyszukiwarka internetowa, a nie wyszukiwarka znajomych/fanpage. (...) sporo ludzi nie wyszukiwało by w takiej wyszukiwarce w obawie, że każdy będzie mógł podejrzeć co wpisywali.

Wystarczy, że na stronie https://pl-pl.facebook.com/ byłaby dostępna "szukajka" bez logowania, tak jak teraz w Google.

@ear pomysł może i niegłupi, tylko co my możemy? I czy w takiej wyszukiwarce w topach serpów nie były by fanpage firm, zamiast ich stron?

że niby jak facebook miałby zastąpić google ? totalnie nie realne ... facebook to kolejna platforma do reklamy dla firm jak każdy portal społecznościowy, ale nie wyobrażam sobie z tego zrobić wyszukiwarki ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności