Skocz do zawartości

Co lepsze - ilosc czy jakosc stron?

Karolina5

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 34
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

To Ty premium niedługo będziesz mieć, skoro w takim tempie stronki robisz i tyle zarabiasz :rotfl:

Jakby to było tak proste to byśmy mieli już sporo milionerów;p

Jeśli to nie tajemnica to mógłbym zobaczyć przykładową stronę? :cfaniak:

• 1 miesiąc temu...
wersja B

dlaczego tak sądzisz, wiele osób uważa że na adsense nie da sie zarobic, bo jednym wyjdzie drugim nie... ja znam sie troche na tym, czytam ebooka i znam pare tricków, ale prawdopodobienstwo że zarobek bedzie cieńki jest duże...

Mogę Ci podpowiedzieć że ja jakieś 2-3 lata temu zacząłem eksperymentować z wersją B, posiadam 4 serwisy ze średnią dzienną oglądalnością w sumie około 800 - 1000 uu. I zarobek na tym mam średnio 0,2-0,3 euro dziennie. Pracy przy nich jest stosunkowo dużo i gdyby w innej formie nie dało się na tym zarobić to raczej bym porzucił całe przedsięwzięcie. Myślę że warto jest się zastanowić nad wersją A oczywiście przy odpowiedniej sensownej tematyce którą nie trzeba się dużo zajmować a przy tym jest wartościowa - a jest tego trochę.

-------------------------------

Szukasz stancji w Lublinie tutaj ją znajdziesz!

0,2 eur / 1000 uu ? Nie wiem o czym są te strony ale ja mam dwie; jedna o tematyce prenatalnej (3 - 5k uu / dzień), druga o tematyce macierzyńskiej (0,7 - 0,9k / dzień) - łączny zarobek z obydwu serwisów to 9-13 euro / dzień. Nie mówcie więc, że na AdSense nie da się zarobić.

Zdecydowanie wariant B! Jak już coś robić to dobrze.

Postaw na jakość. Stwórz jedną porządną stronę i nie generuj bezwartościowych stronek dryfujących w internecie tylko po to żeby ktoś kliknął w reklame za kilka centów...Czy chciałbyś trafić na jedną z Twoich hipotetycznych stron poszukując jakieś informacji?

A słyszałeś że nie wkłada się wszystkich jajek do jednego koszyka?

Ten problem polega na tym że jeżeli masz jedną stronę to nie wiesz czy ona wypali, a jeżeli masz dużo stron i parę Ci wypali to wtedy możesz je rozbudować szczególnie za masz już podkładkę pod dużą stronę. Ja mam parę medycznych stron angielskich nich-owych takich po 3 do 5 artykułów i można by powiedzieć że są bezwartościowe a jednak ludzie mi dziękują na e mail i zostawiają komentarze. A przy okazji trzepie kasę na ad-sense i nie potrzebuje się nimi za dużo zajmować to taki statyczny dochód na boku.

Na początek na pewno mniejsze strony. Co potrzeba do nich?

2-5 unikalnych artykułów każdy 500-1000 słów

Seo na stronie h1 h2 tagi i temu podobne

Seo poza stroną parę back links, yt, pinterest, fb

I czas dla bigG na zindeksowanie

Po 2 do 3 tygodniach wkładasz ads i strona zaczyna zarabiać.

Czy jest to łatwe ?

Na pewno nie, Wszystko zależy od nichy którą wybierzesz ale jest to do zrobienia.

Jak dobrze wybierzesz to jest to łatwe.

Pozdrowienia Top.

• 2 tygodnie później...

Zasadniczo do tej pory obstawiałem wersję B, jednak w dzisiejszych czasach stworzyć coś unikalnego na co ludzie będą powracać nie jest sprawą sprosta i o wiele bardziej korzystnie wyszłoby moim zdaniem stworzenie 100 mini stronek po 15-20 artów o ciekawej tematyce i podłączenie ich pod automaty do katalogowania + ręczne skatalogowanie jednorazowo do powiedzmy 20-25 najciekawszych darmowych katalogów. Całość mogła by się opierać o zasadę zrobić i zostawić. Wówczas jest duża szansa, na zdobycie wejść z długiego ogona. i wygenerowanie serwisów mających po kilka do kilkudziesięciu wejść / dzień. Dołożyć do tego zróżnicowane rozłożenie reklam i może to być strzał w 10. Jest jednak zasadniczy problem. A raczej dwa

-> Nakład czasu potrzebny na wyprodukowanie dużej ilości stron, oraz wstępne dodanie projektów do automatów + ręczne katalogowanie

-> Duże koszty utrzymania ( przedłużenie samych domen będzie już mocno obciążające )

Może zatem warto byłoby połączyć jedno z drugim?

Np wybierz sobie tematykę która najbardziej Ci odpowiada, na której najbardziej się znasz, i dzięki której będziesz mógł zgarnąć duży ruch - i stwórz jeden duży serwis, a do tego twórz systematycznie po np 10 małych na miesiąc, cały czas rozbudowując strefę swoich wpływów.

Jedna i druga metoda jest bardzo dobra,ale pod warunkiem,że strony z grupy A,są to jednak wartościowe strony oparte o unikalną treść.

1. Posiadam 4 strony z grupy B ( generują on ok. 2 000 000 odsłon dziennie ) i jest przy nich bardzo duzo pracy, ale zarobki tez sa bardzo duże.

2. Od kilku dni posiadam ponad 400 ministronek HTML, gdzie max ilość podstron na 1 stronie to 20 . Były to strony,które w pierwszym zamysle miały być pod statlink, ale gdy zaczeły się indeksować, to okazało się , że generują one ruch ok 6000 uu/dziennie i z samego Adsense przynosza one zyski w granicach 40 euro/ dzien .

Jest to zbiór stronek o różnej tematyce kobiety, dzieci, budownictwo,gry online, finanse, bankowość itd.

Zobaczę jak długo się utrzyma taki ruch ( bez żadnego pozycjonowania, tylko dodałem po kilka linków na stronę w celach indeksacji ) ,ale i tak juz zleciłem kolejne 400 stronek HTMl

Czy mógłbyś się podzielić informacją jakiego rzędu poniosłeś koszty ( zrobienie + utrzymanie )

400 stron html

400 domen niech zarejestruje po 8 zł

400*10 - srednio tekstów 10 na stronie * 2 zł hurtowo za tekst

Szablony ( tu jakies logo , tam costam przerobić ) -> pewnie koło 500 mozna liczyć

Hosting na 400 stron ( html to nie generuja duzego obciazenia ) - 100zł / mc *12 mc = 1200 zł

Jak linkujesz we własnym zakresie to wydasz gdzieś koło 800 zł zeby to utrzymało swoje pozycje.

Monitoring pozycji dla 400 stron - 300 zł / rocznie

Więc zakładając, że wszystko zrobisz sam ( poza tekstami )

(400 * 8) + (400 * 20) + 500 + 1200 + 300 = 13 200

minimum ;]

A utrzymanie to już nawet się boje liczyć

Same domeny = 400*40 = 16 000

Niektórzy mówią, że dobry programista django jest na wagę złota. Zapraszam Cię na mój blog prawiący o informatyce.
Najlepsze suchary w sieci.

Chyba, że:

-> Teksty napiszesz sam

-> Monitoring pozycji odpuścisz

-> Grafiki weźmiesz darmowe ( np do wordpressów https://themesjunction.com/ )

-> Hosting weźmiesz typowo pod seo ( 1 hosting kilkadziesiąt adresów IP )

-> Postawisz kilka stron na każdej domenie ( subdomeny )

Wówczas koszty ale i efektywność drastycznie zmaleją... :/

Widziałem kiedyś demota, opisującego tą sytuację

"Oferuję 3 usługi"

- Dobrze

- Szybko

- Tanio

"do wyboru maksymalnie 2"

4000 tekstów * 1000 znaków będziesz chwilkę pisał ;d

Potem zainstaluj na każdym wordpressie wszystko tak zeby to wmiare wyglądało.

Wstaw reklamy, teksty, obrazki.

Dodaj strony do katalogowania.

(...)

Musiał byś być robotem ;]

Niektórzy mówią, że dobry programista django jest na wagę złota. Zapraszam Cię na mój blog prawiący o informatyce.

Lub zrobić to powoli, rozkładając w czasie na takiej zasadzie jak mówiłem

1 główny serwis, nad którym siedzi i go rozwija np 4 godziny dziennie, drugie 4 poświęca na tworzenie nowych ministronek. Nikt nie mówi, że ma te 400 stron postawić w 2 tygodnie, bo tego i chack norris by nie przeskoczył.

Ale ja robię mniej więcej to co opisałem wyżej, i stawiam średnio 3 nowe blogi zapleczowe na tydzień ( od niedawna, dlatego nie mogę pochwalić się ich efektywnością )

Przy tym założeniu, 3 blogi na tydzień = 12 na miesiąc.

12x12 = 144 / rok

I zobacz, będąc systematycznym po paru latach masz na swoich barkach kilkaset stron, o "wieloletniej" tradycji + kilka dużych, rozwiniętych serwisów.

Oczywiście jest to rozwiązanie dla kogoś kto ma na tyle cierpliwości i czasu, żeby czekać.

Dla osób które mają kasę, nie będzie to stanowić większego problemu, i jak mam być szczery, mając kasę nie bawiłbym się w tworzenie zaplecza samemu...

Masz rację.

Tak czy owak nie bawił bym się w liczenie, że postawisz tyle stron miesięcznie a tyle rocznie ponieważ z różnych przyczyn możesz taki proces zaniechać i Twoje liczenie nic nie da.

Kiedyś tak sie promowało programy tupu bux.to

Ty zarabiasz 10 euro, 100 twoich poleconch zarobi 1 euro a 1000 ich poleconych zarobi 0,1 euro i masz czysty zysk.

Tylko, że nigdy nie ma tak, że wszyscy będą aktywni ;]

Taka sama zasada jest tutaj. Dzisiaj postawisz może i 20 stron ale czy za 10 mc postawisz kolejne 20 ? Nie wiadomo.

Masz rację.

Tak czy owak nie bawił bym się w liczenie, że postawisz tyle stron miesięcznie a tyle rocznie ponieważ z różnych przyczyn możesz taki proces zaniechać i Twoje liczenie nic nie da.

Kiedyś tak sie promowało programy tupu bux.to

Ty zarabiasz 10 euro, 100 twoich poleconch zarobi 1 euro a 1000 ich poleconych zarobi 0,1 euro i masz czysty zysk.

Tylko, że nigdy nie ma tak, że wszyscy będą aktywni ;]

Taka sama zasada jest tutaj. Dzisiaj postawisz może i 20 stron ale czy za 10 mc postawisz kolejne 20 ? Nie wiadomo.

W 100% słusznie, ale zatem jak zadbać o dużą ilość stron zapleczowych?

Postawisz w naturalny sposób np 400, dobra, 100 stron w miesiąc, z unikalną treścią i w miarę wartościową?

Bo wiesz, napisać automat który zrypie np z panoramy firm dane firm ( dane ogólnodostępne ) i postawi z automatu 100 precli, każdy pod oddzielną kategorię to kilka dni roboty.

Zaplecze a zaplecze :]

Masz jakiś swój sposób?

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności