Skocz do zawartości

Pozycjonowanie na trudne frazy

Elorap

Rekomendowane odpowiedzi

Panie i Panowie,

jako, że jest to mój pierwszy post na forum chciałbym się najpierw przywitać.

Potrzebuję wypozycjonować serwis z ofertami pracy - w założeniach jest to portal ogólnopolski i ogólnobranżowy. Domena została zaindeksowana kilka lat temu, jednak przez długi czas wisiało tam tylko kilka zdań dot. serwisu. Portal nie był nigdy pozycjonowany.

Kolejne założenie jest takie, że posiadam wystarczająco wiedzy technicznej, żeby pozycjonować samemu. Problem w tym, że nie jestem przekonany co opłacalności takiego podejścia, bo w tym czasie można skupić się na rozwoju serwisu, bo "bycie na bieżąco" kosztuje etc.

Ile czasu i pieniędzy trzeba zainwestować, żeby na frazę "oferty pracy" pojawić się w top5/top10?

Wszelkie spamy, SWL odpadają - zdobyta pozycja ma być w miarę bezpieczna i stabilna.

PS. fraza "oferty pracy" jest tylko benchmarkiem i oczywiście zależy mi na ich większej liczbie.

PS2. Propozycje współpracy/wyceny poproszę na PM.

Na początek zrezygnuj z trudnych fraz, konkurencja w tej branży dysponuje dużymi zasobami finansowymi i ciężko będzie ich "przeskoczyć". Dodatkowe te frazy wcale nie generują spektakularnego ruchu

-nie dokońca jestem przekonany, że kolejna strona tego typu to dobry pomysł

-zastanów się w jaki sposób chcesz zarabiać na tym serwisie i oszacuj ile możesz zarobić ... bo chyba o to tu chodzi?

-zacznij od pozycjonowania długiego ogona, konkurencja też działa tu dość mocno

-jeżeli treści na twojej stronie będą kolejną kopią gazety i pracuja to też nie ułatwi sprawy

P.S

bez spamu i swl wykończysz się finansowo a na efekty poczekasz do przyszłej gwiazdki albo i nigdy ich nie będzie:) Oczywiście nie sugeruję, że trzeba linkować strony tymi śmieciami ale trzeba sobie pomagać, widziałem kiedyś wycenę "pewnej znanej firmy seo" i koszty pozycji top 3 na 16 głównych miast to 300 zł/netto /fraza

powodzenia

P.S

podeślij link na pw będę monitorował jak sobie radzisz bo jestem bardzo ciekawy:)

Celowo zapytałem o trudne frazy, żeby mieć jakiś punkt odniesienia - jak bym potrzebował się przebić przez mniej konkurencyjne otoczenie to zwyczajnie zainwestowałbym nieco swojego czasu i pieniędzy i sprawdził w praktyce jak to działa. Ale mam wrażenie, że w tym przypadku taki test miałby niewiele sensu, bo wydając np. 1k pln i poświęcając dodatkowo sporo czasu może się okazać, że nawet nie zobacze różnicy (przed i po).

-o sens takiego przedsięwzięcia jestem spokojny

-możliwości zarabiania jest sporo i żeby rozwiać wszelkie wątpliwości to powiem tylko, że nie są to reklamy :D

-długiego ogona jestem świadomy

-jeżeli chodzi o treść to będzie ona unikalna, oczywiście na tyle na ile ogłoszenia pracy itp. mogą być unikalne

Co do fraz to nie chodzi mi o to, żeby na hasło praca czy oferty pracy być na szczycie i się tym podniecać ... chodzi mi tylko i wyłącznie o ruch, ale zapytałem o trudne frazy, żeby móc oszacować czego się moge spodziewać. Długi ogon czy frazy poboczne typu wzory cv, kreator cv i inne związane z pracą wydają się znacznie prostsze i po analizie adwords mogą dostarczyć sporego ruchu. Ale wciąż nie wiem jaki to jest rząd wielkości czas/pln. Mam wrażenie, że wypozycjonowanie całego serwisu na powiedzmy 20-30 fraz to takie troche otwieranie wewnętrznej firmy pozycjonerskiej - a tego bym robić nie chciał, jako że wole skupić się na czym innym. Stąd moje pytania.

Tak naprawdę to każdy serwis na te 30 fraz powinno się pozycjonować :)

W przypadku ofert pracy faktycznie nie opłaca się pozycjonować na same "oferty pracy",

znaczniej prościej będzie z frazą np. "oferty pracy wrocław", a i ruch będzie konkretniejszy

(w przypadku kilku fraz na "oferty pracy nazwa_miasta") i z lepszą konwersją.

Tak naprawdę jeśli już zastanawiasz się nad tym by zlecić pracę firmie pozycjonerskiej

to powinieneś określić ile jesteś w stanie miesięcznie wydać na ten cel.

Moim zdaniem ogólnopolski i ogólnobranżowy serwis z ofertami pracy wymaga sporych

nakładów czasowych i finansowych. Będzie to faktycznie otwieranie minifirmy seo i godzina dziennie tu raczej nie wystarczy, przynajmniej bez odpowiedniego oprogramowania ;)

Jednym słowem jeśli masz pieniądze na inwestycje i jeśli nie masz 8 godzin czasu dziennie na to

to zlecaj ;) Uwierz, że obecnie SEO nie jest łatwe... Trzeba na to czasu i wiedzy...

Zajrzyj jeśli interesuje Cię wynajem autokarów.

Strony WWW wykona dla Ciebie profesjonalna agencja interaktywna poznań

Dzięki za odpowiedzi.

O 1k pisałem w kontekscie "testu" a nie całego pozycjonowania. Chodziło mi głównie o to, że jednorazowe wydanie 1k mogłoby się okazać wyrzucaniem kasy w błoto bo z takiego testu w przypadku moich fraz mogłoby zupełnie nic nie wynikać. Tego, że pozycjonowanie nie jest jednorazowa usługą a procesem jestem świadom, jak tego, że nikt nie chciałby się zając tym procesem za sumarycznie 1k.

@Sigmeo na określenie ile jestem w stanie na to przeznaczyć mam niestety za mało danych.

Przykładowo: serwis X na 1 konwersji zarabia średnio 1pln - poziom konwersji z frazy "A" to 10%.

1. inwestycja w pozycjonowanie 1k/mc daje nam top10 (czyli teoretycznie jestesmy happy) i w konsekwencji 10k kliknięc w miesiącu, czyli 1k konwersji ... czyli cały nasz zarobek idzie do pozycjonera

2. inwestycja 2k/mc daje nam top5 i 30k kliknięć, czyli 3k konwersji czyli zostaje 1k dla nas

Pierwszy przypadek mimo, że tańszy nie ma uzasadnienia biznesowego. Dlatego określanie, że mogę wydać XXX nie mając chociażby zgrubnej prognozy chyba nie jest zbyt sensowne.

Co do odpowiedniego oprogramowania, to można je kupić albo samemu napisać, tylko cały czas pozostaje otwarta kwestia po co? Być może taniej jest to zlecić i się nie babrać.

Pisząc tego posta, nasuneło mi się pytanie a w zasadzie kilka:

-czy są firmy pozycjonerskie (albo narzędzia), które są w stanie przedstawić prognozę typu ... wydając xxx osiągniemy pozycję yyy co wygeneruje zzz odwiedzin?

-idąc dalej, czy da się to wszystko jakoś ocenić, żeby uniknąc trybu współpracy pt. "będzie pan zadowolony"?

-ile czasu/kasy (zlecając to komuś) potrzeba, żeby na maglowaną frazę "oferty pracy" znaleźć się w top5/top10?

Z góry dzięki.

ile czasu/kasy (zlecając to komuś) potrzeba, żeby na maglowaną frazę "oferty pracy" znaleźć się w top5/top10?

Przyjmując, że masz dużą wiedzę, ale zaczynasz od zera, myślę, że w 10 tys. PLN/rok (odejmując w następnych latach koszty zakupionych narzędzi) mógłbyś się spokojnie wyrobić.

Tylko weź pod uwagę to co pisze Sigmeo

Najtańsze domeny w Polsce - 13685790121473354021 -3% kod na dowolny serwer wirtualny.

Dokładnie, TOP jest mocno konkurencyjny w tej branży więc sam mozesz nie pociągnąć tego bez dużych nakładów finansowych.

Ja bym poszedł albo w AdWords albo w reklamę w social media plus lokalna prasa w całej Polsce. Nie wiem jak Wy ale jak ja szukałem pracy to więcej ciekawych ofert znalazłem w swojej gazecie lokalnej niż w internecie...

@Koobe a w jakiej branży szukałeś pracy. Nie chce mi się wierzyć, że w IT łatwiej znaleźć pracę w gazecie niż w necie... [sorka za offtop]

BlackPress.pl - Automatyczna dodawarka do precli [Najtańsza na rynku - wystawiamy FV]

BlackPress.pl na forum PiO

Darmowa mieszarka synonimów

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności