Skocz do zawartości

Linki naturalne w stosunku do ogólnej liczby linków

Rekomendowane odpowiedzi

Zwykle jednak ten anchor nie ma nic wspólnego z frazą, na którą się pozycjonujesz

Często anchorem jest tytuł, np. artykułu zamieszczony w title albo w nagłówku, więc są to frazy pozycjonowane.

Pochodziłem sobie po forach internetowych i najczęściej anchorem jest sam adres.

To zależy m.in. od skryptu, bo np. na vBSEO jak się wklei link to i tak zamieni się on na anchor tekst w formie pełnego tytułu linkowanej strony. Poza tym, jest sporo forów, które na wiele pozwalają. Sama momentami się śmiałam, jak widoczne były działania niektórych osób pod kątem SEO, a nikt nie reagował ;-)

Kiedyś testowałem i dodawałem linki na forum z anchorem konkretnym i były usuwane ponieważ zabieg był uważany jako pozycjonerski.

Jw. - zależy od forum. Tutaj np. mamy linki w stopce i nikt nie ma nic przeciwko temu, a dla właścicieli stron udzielających się na forach jest to zachowanie jak najbardziej naturalne, nawet jeśli nie zdają sobie sprawy, że takie linki wpływają na pozycje ich stron. Są fora, na których ciężko jest przemycić jakikolwiek link czy to w stopce, czy to w treści, bo zawsze są uznawane za spam, ale te raczej należą do mniejszości, przynajmniej z tego co od kilku miesięcy obserwuję.

Kiedyś sprawdzałam na kilku swoich stronach, jak wyglądają linki naturalne do nich i co prawda nie pamiętam jak to wyglądało procentowo w stosunku do wszystkich linków, to anchory w znacznej części były takie, na jakie pozycjonowałam stronę. Raz była to strona pisarza i w anchorach zazwyczaj było jego imię i nazwisko. A znowu w przypadku mojego bloga linki (bez względu na to, czy do strony głównej, czy do podstron) często mają formę mojego nicka (np. na blogu Lexy...).

Można powiedzieć, że nie ma czegoś takiego jak link naturalny, lub nienaturalny. Co najwyżej można określić jeden typ linków ("naturalne") - jako te które pojawiają się bez naszego udziału, oraz drugi typ ("nienaturalne") zamieszczone celowo przez nas, tak by wpłynęły na ranking.

Jako skrót myślowy używa się natomiast określenia "naturalny profil linków". Oczywiście nie ma żadnej konkretnej definicji takiego profilu linków. Ja bym opisał naturalny profil linków jako taki, który nie wywołuje negatywnej reakcji algorytmów i moderatorów google.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności