Skocz do zawartości

Zmiana hostingu/struktury strony a pozycja

TicTac

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zanim przejde do pytań opisze obecna sytuacje mojej strony.

Kilka lat temu zakupiłem w serwisie nazwa.pl:

- domene .pl

- hosting (ktory aktualnie stoi pusty)

- Gotowa strone www (system CMS), która stoi na swoim własnym serwerze, lecz jest przypisana do hostingu (active serwer)

Nie mam specjalnej wiedzy na temat stron internetowych jak i pozycjonowania, ale udalo mi sie samemu wypozycjonowac strone na interesujace mnie hasla.

Chciałbym jednak zrezygnowac z obecnej strony, a wykupic jakis system - sklep (czyli calkiem inna struktura strony) i wrzucic go na serwer, ktory stoi pusty (czyli zmiana hostingu takze)

Pytanie brzmi: Jak tego dokonać, aby nie narazić się spadkiem lub banem w google?

Przy okazji czy znacie jakiś sklep godny polecenia, za ktory zaplace raz i bede go miał na swoim serwerze?

Z góry dzięki za odpowiedź

Jeśli masz stałe źródła linków to po przenosinach nawet jeżeli pozycje spadną to po czasie powinny powrócić.

Jednak nie znamy haseł na które się wypozycjonowałeś i branży planowanego sklepu. Jeśli ich tematyka będzie odbiegała od nowej strony, trudno przewidzieć co się stanie.

Ważnym jest aby nowa strona była dobrze zoptymalizowana pod wypozycjonowane frazy.

Innym sposobem może być zakup nowej domeny, postawienie tam sklepu po czym wykonanie przekierowania 301 ze starej domeny na sklep. Nie będzie przerwy w działaniu sklepu (bo uzupełnienie oferty sklepu + konfiguracja też na pewno kilka dni zajmie)

Jeśli chodzi o silnik sklepu to polecam system Presta Shop który jest darmowy, myślę że wystarczy :yahoo:

Jeżeli chodzi o sklep, to nie musi być darmowy. Ważne aby dało się go sprawnie zainstalować na serwerze i żeby miał całkiem bogatą konfigurację, aby całkowicie zastąpić dotychczasową stronę - ma spełniać podstawowe funkcji strony firmowej, nie tylko sklepu.

Może łatwiej będzie jak podam strone o ktorej mowa :yahoo:

rodeo-dr.pl

pozycjonowane głównie na mur pruski, imitacja drewna

Przetestuje, ale czekam na kolejne propozycje. Prestashop wydaje mi sie zbyt proste na strone firmową. Oprócz sklepu chce mieć pozycje typowo informayjne.

Interesuje mnie głównie w jaki sposob mam bezboleśnie przejść z jedej strony na druga. Skoro serwer stoi pusty moge na spokojnie zainstalowac na nim sklep, skonfigurować, podmienić grafiki i ogolnie dopracować. Potem wystarczy tylko przekierować domenę na inny hosting.

Pytanie jest takie: W jaki sposób przygotować nową stronę? Czy mam zachować takie same słowa kluczowe, tytuły czy nawet teksty? Czy odnośniki do podstron muszą mieć taki sam adres?

Jeśli mam się starać zachować jak najwięcej rzeczy po staremu to po jakim czasie mogę to pozmieniać?

Proszę Was o to abyście mnie pokierowali możliwie najlepiej

Z góry dzięki za chęci

EDIT

Jeszcze drugie pytanie.

Powinienem wybrać Prestashop czy Magento? Gdzieś przeczytałem, że Magento da sie lepiej pozycjonować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności