Skocz do zawartości

Dwu członowy keywords

dzonyb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam stronę którą pozycjonuję na 2 hasła w których jest ten sam keywords, załóżmy, że to będzie:

"drewniane domy"

"domy"

Strona była w top10 na obydwa słowa kluczowe. Pewnego dnia na słowo "domy" wyleciała do top100 natomiast na "drewniane domy" awansowała do top3.

Sajt jest linkowany mniej więcej po równo na obydwa hasła, może ciut więcej na "domy".

Jak wytłumaczyć spadek pozycji na hasło domy i awans na drewniane domy. Czy zbyt dużo linków z anchorem domy? Szczerze mówiąc nie wiem jak mam rozumieć takie działanie googla i co robić aby przywrócić stronę na hasło "domy".

Nie znając adresu strony trudno odpowiedzieć. To nie forum ezoteryczne, nie wróżymy z kart :)

Podejrzewam jednak że to sprawka ostatniej aktualizacji algorytmu, jeśli dopiero co strona spadła to nie ma się czym przejmować kilkudniowe skoki to normalka :D

Witam, posiadam stronę którą pozycjonuję na 2 hasła w których jest ten sam keywords, załóżmy, że to będzie:

"drewniane domy"

"domy"

Strona była w top10 na obydwa słowa kluczowe. Pewnego dnia na słowo "domy" wyleciała do top100 natomiast na "drewniane domy" awansowała do top3.

Sajt jest linkowany mniej więcej po równo na obydwa hasła, może ciut więcej na "domy".

Jak wytłumaczyć spadek pozycji na hasło domy i awans na drewniane domy. Czy zbyt dużo linków z anchorem domy? Szczerze mówiąc nie wiem jak mam rozumieć takie działanie googla i co robić aby przywrócić stronę na hasło "domy".

Pozycjonujesz stronę na 2 frazy i martwisz się czy gdy napakujesz o kilka linków więcej na jedną frazę, to druga spadnie?

Według moich obserwacji to tak nie działa. Mam strony które linkuję na około 30 fraz i dzień w dzień te strony skaczą w Google jak króliki, oczywiście są też wejścia z niewiadomych źródeł na które nie linkowałem, ale to normalne.

Nikt z nas nie wie jak dokładnie działa ten algorytm.

Czasem tak jak powiedział kolega wyżej - strona spadnie na większość fraz poza ranking 100 i za chwile wraca na znacznie lepsze pozycje.

Mówiąc o Twoich frazach - dlaczego drewniane domy poszły wyżej?

- bo dłuższy ogon,

- bo mniejsza konkurencyjność,

- fraza bardziej konkretna.

A teraz bardziej osobiście:

Po jaką cholewę pozycjonujesz się na frazę "domy"? Walczysz z wiatrakami. Albo masz za duże zaplecze, albo za dużo czasu, albo za dużo kasy.

To tak ogólna fraza, że aż się boję.

Popatrz. Gdy ktoś wpisuje w Google "domy" to czy szuka Twojej usługi?

Nie! Szuka:

- porad architektonicznych,

- elementów do domu,

- planu domu,

- jest architektem i szuka inspiracji,

- ogłoszeń nieruchomości,

- chce sobie pooglądać fotki.

Czy nie lepiej pozycjonować konkretną frazę typu: projektant domów z drewna, projekty domów od ręki, itd? (to tylko przykłady, być może nie mają zapytań w Google, ale gdy poszukasz, to znajdziesz coś dla siebie, co ma małą konkurencyjność i sporą liczbę zapytań).

----

Kiedyś pozycjonowałem się na frazę reklama i gdy straciłem wiele czasu i pieniędzy, trafiłem na 8 pozycję.

Dziennie miałem niecałe 100 wejść (masę z innych fraz), a klientów tyle co nic.

Od tamtej pory wiele się zmieniło. Moim zdaniem lepiej użyć 10 fraz, które mają 100 zapytań miesięcznie, a są wręcz pewniakami, niż jednej która ma kilkanaście tysięcy i jest rozchwytywana.

Myślę, że pomogłem.

Jak się uczysz angielskiego, ale się nauczyć nie możesz, to może mogę Ci jakoś pomóc? Taki oto angielski projekt.

... w których jest ten sam keywords, załóżmy, że to będzie:

"drewniane domy"

"domy"

Nie pozycjonuje na drewniane domy ani domy :) To był po prostu przykład, chodziło mi tu o pokazanie układu słów kluczowych, czyli:

"key1 key2"

"key2"

Faktycznie widzę duże skoki w obrębie serpów na które pozycjonuje, zobaczymy co będzie dalej, chociaż coś czuję, że moja strona nie wróci na key2.

Pojawia się sporadycznie gdzieś na 5-6 stronie wyników, a później znów gdzieś wylatuje.

Może zbyt szybko przeczytałem, ale całość nadal by się zgadzała :)

Zwróć także uwagę na indeksację. Ostatnio trzymam się zasady - przyjazne dla internauty, przyjazne dla Google.

Powodzenia

Jak się uczysz angielskiego, ale się nauczyć nie możesz, to może mogę Ci jakoś pomóc? Taki oto angielski projekt.

Wróciła strona na "domy" do top10. Natomiast cześć innych moich witryn wyleciało daleko, a niektóre zaplecza powskakiwały do top10. Szczerze mówiąc przestaje już rozumieć algorytm googla. Od czasu pingwina nie widzę żadnej stabilności w wynikach wyszukiwania, też tak macie?

Nie! Szuka:

- porad architektonicznych,

- elementów do domu,

- planu domu,

- jest architektem i szuka inspiracji,

- ogłoszeń nieruchomości,

- chce sobie pooglądać fotki.

Czy nie lepiej pozycjonować konkretną frazę typu: projektant domów z drewna, projekty domów od ręki, itd? (to tylko przykłady, być może nie mają zapytań w Google, ale gdy poszukasz, to znajdziesz coś dla siebie, co ma małą konkurencyjność i sporą liczbę zapytań).

Przykład czy nie ale chodzi o idee, Wiele osób chce mieć wysokie pozycje na nazwę firmy którą sprzedają, taki najciekawszy przykład to firma 3M - znana chyba wielu - produkty do aut, stomatologii, ścierne i tp. Kilkalat temu pracowałem u dystrybutora - udało się wyciągnąc ta frazę wysoko ale ruch był kiepski. Poszliśmy w bardziej specjalistyczne frazy 3M VHB, 3M ścierne i tp - ruch mocno poszedł do góry.

Takich przykładów można mnożyć nie do końca dobrze dobranych słów bo to kwestia tego. Obecnie wiem, lepiej wybierać frazy nazwa firmy produkt. niż sama nazwa firmy.

Oj ile nadziei było na zwiększenie obrotów na przez wyciągnięcie frazy 3M - tak poszła tylko kasa. Nawiasem mówiąc od 4 lat firma jest w top 5 jakoś tak zostało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności