Skocz do zawartości

www.3dmultimedia.pl <- nazwa sugeruje surową ocenę ;)

SylwekS

Rekomendowane odpowiedzi

Hello :good:

www.3dmultimedia.pl

Odrazu mówię że strona jest na tabelach i że nie ma jeszcze tagów, że licznik jest w sumie hitcounterem i działa tylko na gł stronie.. :( Strona jest żeby była, później napewno przerobie na CSS i tak żeby w3c sie uśmiechało.

Tymczasm oceniajcie :D

pozdrówka dla wszystkich

SylwekS

A ja szczerze mówiąc nie rozumiem czy tak trudno w 2006 roku sotsować "troszkę" nowsze standardy niź html 4.0 z roku 1998. (1999 to już 4.01). Strona o nowoczesnych technologiach w technologii ala 1998 !?.

Na dodatek z błędami w kodzie typu potrójna definicja stylu dla jednego obiektu i utrudnianie samemu sobie roboty wynalzkami sprzed 10 lat typu <font color="#FFFFFF">.

Pisanie dzisiaj w HTML 4.0 to jak puszczanie filmów w SECAM. Sam do niedawna mówiełm, że nieważne jak, ważne, żeby dobrze wyglądało - niestety to nie prawda - trzymanie się standardów gwarantuje "zrozumienie" dokumentów przez przeróżne oprogramowanie a to wbrew pozorom coraz ważniejsza rzecz.

No i nieszczęsne tabelki - nie ma obowiązku rezygnowania z nich ale w wielu przypadkach chyba jest prościej zrobić <div>cośtam</div> niż <table><tr><td>coś tam</td></tr></table> ?

Nie ma czegoś takiego jak "przerabianie na css'a".

Przecież to szczyt głupoty robić stronę na tabelkach, żeby ją przerabiać na css - to potrójna robota.

Trzeba ZMIENIĆ sposób MYŚLENIA i projektowania stron.

Strony na css projektuje się łatwiej i szybiej i łatwiej dokonuje zmian.

WIEM jak Ciężko Jest się przesiąść, ale potem już nie ma odwrotu.

Dzisiaj żadengo z moich starych projektów nie zgodziłbtm się "przeobić"

łatwiej zrobić go od nowa.

Po pierwsze trzeba zrozumieć, że strona składa się z

treści i formy

treść tworzymy w XHTMLU - formę nadajemy w css.

Nie czas na dywagacje przejść na xhtml. czy nie - mamy 2006 i ten standard jest

obowiązujący.

Tabelki to inna para kaloszy - ale nawet jak ktoś sobie nie potrafi sobie bez nich poradzić (jakies 4 centrowane kolumny :-) )to niech ich uzyje ale tylko tam gdzie sąpotrzebne.

Nie ma czegoś takiego jak "przerabianie na css'a".

Przecież to szczyt głupoty robić stronę na tabelkach, żeby ją przerabiać na css - to potrójna robota.

Hmmm. Chodziłem swego czasu po tutorialach na stronie adobe i widziałem jeden filmik, w którym facet przerabiał stronę na tabelkach<->css przy użyciu GoLive CS2 zupełnie automatycznie. Po prostu wybierając opcje z menu. Co prawda zmiana ta polegała na zmianie tabelek w kontenery css, ale mimo to kod się odchudzał o więcej niż połowę. Wiadomo że trzeba mieć kase żeby ten program kupić, niemniej możliwości technologiczne ku automatycznym konwersjom istnieją.

Trzeba ZMIENIĆ sposób MYŚLENIA i projektowania stron.

Strony na css projektuje się łatwiej i szybiej i łatwiej dokonuje zmian.

WIEM jak Ciężko Jest się przesiąść, ale potem już nie ma odwrotu.

Dzisiaj żadengo z moich starych projektów nie zgodziłbtm się "przeobić"

łatwiej zrobić go od nowa.

To zależy jakich narzędzi używasz. Patrz punkt wyżej. Oczywiście mowa tutaj o prostych layoutach - te bardziej skomplikowane się zapewne rozsypią.

Ponadto nie wydaje mi się, żeby bariera pomiędzy projektowaniem na tabelkach a projektowaniem na css była tylko i wyłącznie "myślowa". IMHO chodzi tutaj o brak narzędzi WYSIWYG do projektowania w czystym css. No bo nie oszukujmy się - kto składa zaawansowane layouty w notatniku?

Z resztą postu się zgadzam :)

Pozdrawiam,

Z

tylko i wyłącznie "myślowa". IMHO chodzi tutaj o brak narzędzi WYSIWYG do projektowania w czystym css. No bo nie oszukujmy się - kto składa zaawansowane layouty w notatniku?

boze.. JA? Czego chcieć więcej do css/xhtml? Poprawki na szybko często robie w zwyklym notatnikowym edytorze. na codzień uzywam PSPada który w zasadzie tez jest (podrasowanym) edytorem.

Narzedzia WYSWIG do css?!? jakas pomyłka.

boze.. JA?

OK, ktoś jeszcze? (pytanie oczywiście retoryczne, bo wiadomo że się tacy znajdą).

A że zapytam - zajmujesz się robieniem stron zawodowo?

Czego chcieć więcej do css/xhtml? Poprawki na szybko często robie w zwyklym notatnikowym edytorze. na codzień uzywam PSPada który w zasadzie tez jest (podrasowanym) edytorem.

To, że Ty i parę innych osób pracuje w emacs/vi/notatniku (ja osobiście w Q+ wiec sie nie kwalifikuje) nie oznacza, że tak robią wszyscy. Rozejrzyj się dookoła - ludziom sprawia problem użycie szukarki na forum, użycie googla. Ludziom się nie chce uczyć składni xhtml i css2, bo:

- 2 razy kliknąć myszą, żeby zrobić tabelkę jest prościej niż siedzieć nad książkami;

- ściągnąć z netu crackowanego dreamweavera jest prościej i taniej niż kupić książki do nauki css/xhtml

- bez znajomości składni wychodzą z tych wysiwygowych stronek potwory, ale kogo to obchodzi.

Rozumiesz? Taka jest mentalność - dlatego wszystko nadal robione jest na tabelkach.

Osobiście jestem zdania, że jeśli zna się składnie xhtml/css na tyle dobrze, żeby prostą stronę napisać ręczenie, to edytor WYSIWYG może ZNACZNIE skrócić czas pracy nad stroną.

Pozdr,

Z

wyswigiem to mozna sobie newsa sformatowac a nie strony robic. nigdy nic dobrego z tego nie bylo i nigdy nie bedzie.

to raczej temat dla for dla pokemonów albo gospodyn domowych lub hydraulikow. tutaj w duzej mierze sa profesjonalisci wiec co tu mozna powiedziec o htmlu tworzonym przez edytory typu wyswig?!?

a potem wychodza z tego strony jak te w dziale 'do oceny' (szczegolnie ta ostatnia o jakiejs wyzszej szkole).

Nie rozmawiamy o edytorach wysiwyg, tylko o tym, dlaczego większość ludzi nadal robi strony na tabelkach, mimo iż to jest standard z roku '96 - '98. Jak więc pisałem - taki stan rzeczy jest winą przyzwyczajenia ludzi do edytorów wysiwyg, które:

a) nie wymagają znajomości składni

:) nie obsługują robienia stron w xhtml 1.1 strict.

Co do ostatniej strony jakiejś uczelni, to ona właśnie była pisana z palca w jakimś zajączku :)

Pozdr,

Z

no.. dobra :)

w3c - css i html 4.01 VALID :)

www.3dmultimedia.pl

We wszystkich przeglądarkach wygląda tak samo :) a się pochwalić mysze że 1 wersja CSSa :) dla wszystkich browserów, bez IE hacków :blink: ...

Narazie, strona główna, reszte będzie jak odpoczne, przy okazji całość w php będzie, css w osobnym pliku ,bajecznie łatwo stąd :)zrobić, jak to z CSS :zeby:

pozdrówka!

widze ze sie offtop maly zrobil ale dorzuce swoje 3 grosze :)

dla mnie robienie stron w notatniku to totalna glupota (to moje zdanie) poniewaz czemu by nie mozna zrobic stronke w edytorze ktory po pierwsze podswietla skladnie jak nalezy a po drugie ma chyba troche lepszy interfejs niz notatnik :) a co dopiero bardziej rozbudowane edytory

a wyswisg - tu pomine milczeniem bo to jest tragedia :)

• 3 tygodnie później...

widze ze sie offtop maly zrobil ale dorzuce swoje 3 grosze ;)

dla mnie robienie stron w notatniku to totalna glupota (to moje zdanie) poniewaz czemu by nie mozna zrobic stronke w edytorze ktory po pierwsze podswietla skladnie jak nalezy a po drugie ma chyba troche lepszy interfejs niz notatnik :) a co dopiero bardziej rozbudowane edytory

a wyswisg - tu pomine milczeniem bo to jest tragedia ;)

hmm ja tu nie chce Ci ublizac ale Ty chyba dobrego notatnika na oczy nie widziales... co kolorowania skladni nie ma? a wlasnie ze ma jakakolwiek chcesz.. php, mysql, c++, java, nawet dosowego Pascala i Basica pamieta...

do wyboru konwersja znakow z unikodem wlacznie... coz i na pewno wymaga znajomosci skladni i hmm... myslenia...

co do predkosci tworzenia to moze sie zdziwisz ale jak sie zapomni co to myszka to calkiem szybko mozna sie ze stronka uwijac.. a za to jaka radosc tworzenia... o kosztach nie wspomne...

po cholere skomplikowany interface, zeby przez godzine szukac danej pozycji? skroty klawiaturowe i tak rulez...

powiedzialem co wiedzialem i poszedlem spac.. dobranoc...

--------------------------------------------------------------------

Noclegi Polska - Baza noclegowa > 17000 obiektów noclegowych

Sklep komputerowy online komputery, laptopy, pda, monitory, aparaty cyfrowe

Kampanie reklamowe w internecie oraz w radiu

Hello :)

www.3dmultimedia.pl

Odrazu mówię że strona jest na tabelach i że nie ma jeszcze tagów, że licznik jest w sumie hitcounterem i działa tylko na gł stronie.. :) Strona jest żeby była, później napewno przerobie na CSS i tak żeby w3c sie uśmiechało.

Tymczasm oceniajcie :D

pozdrówka dla wszystkich

SylwekS

Zdaje się, że już widziałem strone tylko w nieco innej wersji. A może to te same animacje?

Ta w porównaniu z poprzednią jest znacznie lepsza ale jeszcze sporo brakuje do perfekcjonizmu jaki jest wymagany dla tego firm.

Zobacz https://www.carlosmarcelo.com i porównaj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności