Skocz do zawartości

#bookmarks

Rafal

Rekomendowane odpowiedzi

Przeszukałem forum i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, ale aż nie chce mi się wierzyć, że nikt wcześniej o to nie pytał.

Jak Google traktuje zakładki, czyli linki w postaci:

www.jakasstrona.com/folder/plik.html#jakas_zakladka

* Czy w ogóle patrzy na to co jest za " # ", czy po prostu pomija i normalnie indeksuje stronę?

* Czy stronę z " # " traktuje jako inny plik?

* A jak jest z PR? Czy "przechodzi" na stronę docelową - czyli w przykładzie: plik.html ?

Jeśli jeszcze dokałdnie nie wiadomo, to chętnie przeprowadzę jakieś testy.

Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

rzeczywiscie pytanie ciekawe, ale chyba bylo do tej pory pomijane, jako ze odpowiedz jest dosc oczywista (ze wzgledu na brak kontrargumentow) - google nie patrzy na bookmarki w jakis specyficzny sposob - tzn indeksuje strone, ale link w serpach nigdy nie jest w postaci index.html#book01.

raczej na pewno nie traktuje bookmarka jako inny plik (bo czemu mialby?), tym samym na pewno nie modyfikuje PR (to wciaz jest PR pliku .html!). Czyli : pomija przy indeksowaniu linkow, natomiast moze miec jakies znaczenie jako content (bookmark jako wyodrebnienie fragmentu tekstu oznaczonego tytulem), jakkolwiek raczej bardzo niewielkie.

"i can handle it without linking :)"

Czyli : pomija przy indeksowaniu linkow, natomiast moze miec jakies znaczenie jako content (bookmark jako wyodrebnienie fragmentu tekstu oznaczonego tytulem), jakkolwiek raczej bardzo niewielkie.

W takim razie zrobię test. Może okaże się, że #bukmarki to dobre miejsce na umieszczenie słów kluczowych. Na pewno jest mniej znaczące niż anchor, ale gdyby tak połączyć te 2 sposoby? Zobaczymy...

Tak sobie myślałem, że idealnie byłoby, gdyby strone z #bukmarkiem Google traktował jako inna strone niż bez, ale PR byłby zliczany do strony bez #bukmarka. - Eliminacja problemu z indeksacją anchoru z 2 linków z tej samej strony do tej samej strony.

Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

wg. mnie wystarczy prosty test

Ale moje testy są bardziej "zaawansowane" => www.rafal.waw.pl/testy

Np. jak Google patrzy na coś takiego:

<a name="tekst_w_bookmark">widoczny_tekst</a>

Czy to nie jest dobre miejsce do ukrywania słów kluczowych? A może to już pod spam podchodzi, bo użytkownik nie widzi tego tekstu.

a to co czym piszesz może raczej wpływać na keywords density

No właśnie chcę sprawdzić, czy stosowanie zakładek coś zmieni i jak Google to traktuje.

• 4 tygodnie później...

Skoro już mówiłem o moich testach, to chyba najwyższy czas, żeby podać wyniki (chyba nic nowego nie wniosły):

Google nie patrzy na name="tekst".

Tekst na stronie Google znajduje a w bookmark nie.

Tekst za # nie ma znaczenia, co jest oczywiste.

Ale zastanawie mnie jedna rzecz: Czemu jak wpisuję to to znajduje tylko stronę główną, a nie podstrony? Anchor tekst nie zadziałał?

a google zindeksowalo Ci podstrony?

Czasami indeksuje i dodaje do listy dopiero po jakimś czasie.. tak było np. u mnie.. zindeksowało, a pozwoliło zobaczyć w wynikach dopiero po jakimś czasie :-)

brzydactwo ;P

a google zindeksowalo Ci podstrony?

Czekałem miesiąć od umieszczenia tych stron.

Nie zaindeksowało tylko tej. A za to zaindeksowało tę stronę. Dla mnie jest to dziwne...

no faktycznie...

Google dziwne rzeczy robi, czasami zastanawiam sie czy przed podjęciem decyzji o wykonaniu jakiegoś sensownego działania nie używa fuknicji rand(0,1000)%2.. i w zależności od wyniku (true.false) wykonuję poprawną czynność, lub fałszuje wyniki.. ;-)

pozxdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności